Spiselige gaver er koselig å lage og stas å få. Det kan være alt fra en liten oppmerksomhet til en god kollega, vertinnegave til årets førjulsselskap eller julegaven til den som «har alt».

Spre glede med julebaksten

Lettvinte julekaker som mandelflarn egner seg spesielt godt å gi bort. Siden de er tørre og ferdig varmebehandlet kan du trygt legge en kakeboks fylt med hjemmelagde godsaker under juletreet, uten å være redd for at de skal bli dårligere.

<<Prøv også: Kokosmakroner med chilisjokolade>>

mandelflarn à la Florentine med appelsinsmak

En etikett og fin hyssing er alt som skal til for at de nydelige mandelflarnene blir en flott førjulsgave.

Heng på en liten lapp hvor det står hva julebaksten inneholder og hvor lang holdbarhet du tror den har. Kjeks og småkaker vil som regel kunne nytes langt ut på nyåret.

<<Prøv også: Risboller i langpanne er enkel julekonfekt>>

«Italienske» mandelflarn

Vi har hentet inspirasjon fra italienske «florentiner», en mandelkjeks som er litt tykkere og seigere enn tradisjonell mandelflarn. Som navnet antyder kommer de opprinnelig fra Firenze og inneholder gjerne tørket frukt i tillegg til mandler.

Revet skall av appelsin og sitron gjør at den søte karamellsmaken i kakene får en frisk kontrast, men du kan fint bruke rosiner, tørkede tranebær eller annen tørket frukt.

<< Prøv også: Crinkle cookies - supergode og glutenfrie julekaker >>

Dette er godsaker det nesten er umulig å ikke bli hekta på, så det spørs om du klarer å gi noen bort i det hele tatt. Best å lage dobbel porsjon med en gang!

mandelflarn à la Florentine med appelsinsmak

Mandelflarn à la Florentine er litt seige, smaker himmelsk av karamell, nøtter og frisk sitrus og er fullstendig uimotståelige.

MANDELFLARN MED SITRUSSMAK

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 30 minutter
Steketid: 18-20 minutter
Steketemperatur: 150˚C
Antall kaker: 18-20

Dette trenger du:

 • 200 g melis, siktet
 • 4 stk. egg, kun eggehvite
 • 1 stk. appelsin, revet skall av
 • 1 stk. sitron, revet skall av
 • 400 g mandler, i skiver
 • 2 ss sesamfrø
 • Rapsolje

 

Slik gjør du:

 1. Forvarm ovnen til 150˚C. Rør sammen melis, eggehvite og revet sitrusskall i en bakebolle. Vend inn mandelskiver og sesamfrø til alt er godt blandet.
 2. Kle stekebrett med bakepapir og pensle med litt rapsolje slik at ikke kakene fester seg.
 3. Sett mandelmassen på bakebrettet med spiseskje, og press lett ned med baksiden av en fuktig gaffel eller skje. Form kakene som en sirkel. Kakene skal være 0,5-1 cm tykke, uten særlig mellomrom mellom mandelskivene.
 4. Stek midt i ovnen i 18-20 minutter til mandelflarnene har fått en jevn, gyllen farge.
 5. La kakene avkjøles helt før de løsnes fra bakepapiret. Ferdig stekte mandelflarn oppbevares mørkt og tørt, i for eksempel en kakeboks.

<<Se våre beste oppskrifter på julekaker her>>