Mange ønsker å spise mer økologisk og miljøvennlig, men tenker at det er vanskelig. Det behøver det ikke å være. 

Heldigvis er det mye lettere å finne økologiske produkter i butikkene i dag enn for bare for et par år siden. Coop-kjeden har i tillegg til andre økologiske produkter også utviklet sin egen økologiske serie, Änglamark, som inneholder alt du trenger til en god og sunn frokost for familien.

Energi til hele dagen

Det er bevist at frokost er bra for både store og små. Spiser du frokost får du mer energi til dagens gjøremål, og frokosten hjelper kroppens forbrenning i gang.

Å spise jevnlige måltider er bra for blodsukkeret og kan gjøre at man føler seg mer konsentrert gjennom dagen.
Forskning viser at å spise frokost gjør barn og unge mer konsentrerte frem til lunsj, og på den måten lærer de mer.


Velg økologisk

Det er mange gode grunner til å velge økologisk, og her er noen:
Du får ikke rester av sprøytemidler i maten din, for det bruker man ikke i økologisk landbruk. Maten din er ikke genmanipulert, for det gjør man heller ikke.
Høy dyrevelferd er viktig for økologiske bønder og dyrene på økologiske gårder har ofte bedre plass inne og oftere tilgang til uteområder. Det gjelder også for hønene som verper eggene vi har brukt i pannekakerøren.
Her har vi samlet tre deilige frokoster som kan nytes både til hverdags eller i helgen. Økologiske ingredienser gjør frokostrettene miljøvennlige og bærekraftige.

Velger du i tillegg økologisk drikke til som juice, melk, te eller kaffe har du en perfekt heløkologisk frokost. Kos dere!

Start dagen 100 prosent økologisk frokost. Oppskrift på frokost med økologiske pannekaker, økologisk granola og økologisk kjøleskapsgrøt.

Start dagen 100 prosent økologisk med økologiske frokostpannekaker.

Økologiske pannekaker
Pannekaker til frokost er ren luksus og kanskje ikke noe vi spiser til hverdags, men i helga når vi har bedre tid er det en klar favoritt. Å gjøre pannekakene økologiske er ikke noe stort triks – du bare velger økologiske råvarer som økologiske egg, hvetemel og melk.

Du trenger:

 • 4 økologiske egg fra Änglamark
 • 3 dl økologisk hvetemel fra Änglamark (vil du ha en litt grovere røre kan du bytte halvparten med sammalt hvetemel)
 • ½ ts salt
 • 5 dl økologisk lettmelk fra Änglamark

 

Slik gjør du det:

 1. Bland mel og salt. Tilsett halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn egg. La røren svelle i ca. ½ time.
 2. Smelt smør i en god og varm stekepanne. Hell i en øse med pannekakerøre og vend på pannen, slik at røren legger seg i et jevnt lag. Snu pannekaken når den har stivnet på oversiden og blitt gyllenbrun på undersiden.
 3. Når pannekaken er stekt på begge sider, brettes den sammen og legges i et ildfast fat med lokk. Pannekakene holder da varmen, slik at pannekakekokken også får spise samtidig med de andre.

Serveringstips!

Denne oppskriften inneholder ikke noe sukker så da kan du enten bruke et økologisk syltetøy eller gylden akasiehonning fra Änglemark på pannekakene. Du får også kjøpt økologisk bacon om du liker blandingen søtt og salt på pannekakene dine.

<<LES OGSÅ: Har du lyst på en fransk vri på frokosten? Bak deilige croissanter.>>

Hjemmelaget økologisk granola

Mange frokostblandinger inneholder mye sukker og andre tilsetningsstoffer. Lager du din egen frokostblanding har du kontroll på hva du tilfører. Her har vi brukt bare økologiske ingredienser som er enkle å få tak i. Til søtning har vi brukt eplejuice og to spiseskjeer honning – så denne granolaen kan du trygt kose deg med.

Du trenger:

 • 200 g økologiske havregryn fra Änglamark
 • 75 g økologiske nøtter, f.eks. økologiske peanøtter fra Änglamark
 • 50 g økologiske gresskarkjerner fra Änglamark
 • 50 g økologiske solsikkekjerner fra Änglamark
 • 50 g økologiske rosiner fra Änglamark
 • 1 dl økologisk eplejuice fra Änglamark
 • ½ ts malt kanel
 • 2 ss flytende økologisk akasiehonning fra Änglamark

Slik gjør du det:

 1. Sett stekeovnen på 160 grader og kle et stekebrett med bakepapir.
 2. Ha alle ingrediensene, utenom honningen, i en bolle og bland godt.
 3. Tøm blandingen på stekebrettet og fordel det hele utover i et jevnt lag.
 4. Spre honningen over og sett brettet inn i den forvarmede ovnen. Stekes i 20-25 minutter. Rør litt i blandingen underveis, slik at den blir jevnt ristet og pass på så den ikke svir seg.
 5. Avkjøl granolaen helt før du blander inn for eksempel dadler eller tørket frukt. Oppbevar blandingen i et glass eller en annen lukket beholder.
 6. Server med melk, yoghurt eller biola og nyt.Økologisk kjøleskapsgrøt

Mange elsker havregrøt og koker seg gjerne en porsjon til frokost eller kveldsmat. Det er topp, men har du forsøkt en kald havregrøt?

Denne grøten lager seg selv, nesten! Du rører sammen ingrediensene om kvelden og morgenen etter har du en grøt klar til å spise. Noen synes det høres rart ut med kald grøt, men når kjøleskapsgrøten har stått kaldt over natten får den en mer dessertaktig preg – noe som er deilig.

Denne oppskriften gir deg nok til 1 porsjon, men du kan gjerne doble eller triple porsjonen for grøten holder seg fint noen dager i kjøleskapet.

Du trenger:

 • 1 dl økologiske havregryn fra Änglamark
 • 1 ss økologiske linfrø fra Änglamark
 • 1,5 dl økologisk kulturmelk fra Änglamark, eller økologisk lettmelk fra Änglamark om du vil ha en mildere grøt
 • ½ ts kanel

 

Slik gjør du det:

 1. Bland alle ingrediensene og la grøten stå kaldt over natten. Havregrynene og linfrøene sveller i væsken og blir til den deiligste grøt.
 2. Synes du konsistensen blir for fast når du skal spise grøten sper du med mer melk.
 3. Server den økologiske grøten din med f.eks. finstrimlede økologiske fiken og dadler, eller en økologisk banan i skiver.  Vil du ha litt crunch på toppen strør du over litt solsikkefrø og gresskarkjerner.

Tips! Økologiske linfrø er rene supermaten! De er fulle av næringsstoffer som Omega 3-fettsyrer og de er i tillegg rike på fiber og dermed gode for fordøyelsen din.

Vil du vite mer? Les mer om Änglamark, Coops økologiske serie her.

Kilder: olympiatoppen.no, helsedirektoratet.no, helsenorge.no, matprat.no, oikos.no