Det skal vanskelig gjøres å ikke like ostekake med sitrongelé. Den er ikke for tung og mektig, og smaken er frisk og passe søt. Og i bunnen ligger knuste kjeks som fungerer som en deilig knasende og litt salt kontrast til den fløyelsmyke ostekremen.

Stekefri ostekake

Noe av det beste med ostekake er at du kan bake den selv om komfyren er opptatt med andre ting. 

Den friske sitrongeléen gjør at ostekremen stivner perfekt etter noen timer i kjøleskapet. Deretter gjenstår det bare å pynte med friske mynteblader og bær.

Det er lov å jukse litt

Det er ikke mye som kan gå galt med en stekefri ostekake, men det er jo viktig at ostekremen stivner som den skal. Gelépulver med sitronsmak gir både smak og stivelse og er lett å blande ut i ostekremen.

Bare husk å røre pulveret ut i halvparten så mye vann som står på pakningen. Resten går som en lek.

ostekake med friske bær og mynte

Pynt ostekaken med forskjellige bær og friske grønne mynteblader rett før servering.

Allergivennlig kake

Et ekstra pluss i margen for denne ostekaken er at du enkelt kan bytte ut meieriproduktene med laktosefrie varianter. Det er heller ingenting i veien for å bruke glutenfri kjeks i bunnen, for de som ikke tåler gluten.

En enkel huskeregel gir best resultat

Et smart tips når det kommer til all baking, er å passe på at alle ingrediensene har samme temperatur.

Sier oppskriften at smøret skal være kaldt, kan det være lurt å bruke kalde egg og væske. Denne regelen gjelder selvsagt ikke dersom noe annet står presisert i oppskriften.

Til denne ostekaken er det romtemperatur som gjelder, noe som er med på å redusere muligheten for at det blir klumper i ostekremen.

KLASSISK OSTEKAKE MED BÆR OG MYNTE

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: minimum 5-7 timer
Tilberedningstid: ca 45 minutter

 

Dette trenger du til kakeform på 22-24 cm.:

  • 120 g smør, smeltet
  • 225 g kjeks, Digestive for eksempel 

Ostekrem:

  • 2,5 dl vann
  • 1 pk sitrongelé (125 g)
  • 250 g kremost naturell
  • 3 dl lettrømme
  • 120 g melis
  • 1 ts vaniljesukker
  • 3 dl kremfløte
  • Friske bær, bruk det du liker best
  • Mynteblader

 

Slik gjør du:

  1. Sett kremost, rømme og fløte ut på benken til de blir romtempererte.
  2. Smelt smør i en gryte. Knus kjeksen godt og ha i gryta med smøret. Bland godt.
  3. Fordel kjeksmassen jevnt utover kakeformen. Bruk baksiden av en spiseskje eller håndbaken til å presse kjeksmassen lett sammen til en fast bunn. Sett formen i kjøleskapet.
  4. Kok opp vann og rør inn gelépulveret. Avkjøl til romtemperatur.
  5. Visp sammen kremost og lettrømme. Sikt inn melis og vaniljesukker og kjør rolig til en jevn masse på rolig hastighet.
  6. Pisk krem til stive topper i en annen bolle. Vend inn i ostemassen.
  7. Rør geléen litt og litt inn i ostemassen.
  8. Hell fyllet over den avkjølte kjeksbunnen. Dunk springformen et par ganger i kjøkkenbenken for å bli kvitt eventuelle luftbobler.
  9. Dekk springformen og sett kaldt i minimum 4-6 timer, eller natten over.

Ta ut ostekaken i god tid slik at den ikke er kjøleskapskald når den serveres. Pynt ostekaken med friske bær og mynteblader rett før servering.