Pizza Stromboli ble første gang laget som en hyllest til kjærligheten. Det startet med en skandale, da Ingrid Bergman ble gravid med regissøren Roberto Rossellini under innspillingen av filmen Stromboli.

Italiensk-amerikanske Nazzareno Romano fra Pennsylvania i USA syntes at det var en vakker historie om kjærlighet og skapte derfor en varm sandwich som han kalte Stromboli, som en hyllest til kjærligheten.

Sandwich eller pizza?

Nazzareno Romano insisterte på at det var en varm sandwich og ikke en pizza, da den består av deig, pålegg, ost og paprika – ikke tomatsaus. Dette var for å skille den fra den mer kjente calzone. Deigen som brukes i en Stromboli er en italiensk brøddeig.

I dag omtaler vi gjerne Stromboli som en pizza.

<<LES OGSÅ: Lyst på hjemmelaget pizza? Slik lager du supergod pizza på 1-2-3>>

Pepperoni og paprika

Den umami-sterke kombinasjonen av paprika og pepperoni blandet med herlig mozzarellaost, er en smaksbombe å ha med seg på tur. Du kan lage en hel rull eller flette og dele den opp i stykker, eller du kan lage porsjonspizzaer. Det bestemmer du helt selv.

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Elsker du italiensk mat, må du lese denne: 8 italienske fristelser som ikke er pizza.>>

Den populære pizzarullen ser avansert ut, men er faktisk ganske enkel å lage. Her får du oppskriften på Pizza Stromboli:

Pizzariull Stromboli med paprika, pepperoni og ost.

Pizza Stromboli er en smaksbombe å ha med på tur. Veldig praktisk også, du kutter den ikke opp før dere skal spise.

Pizzarull Stromboli

Dette trenger du til 4 personer:

  • 1 ss tørrgjær
  • 1 ts sukker
  • 3 dl kroppstemperert vann
  • ca 450 g hvetemel, helst italiensk tipo 0
  • ½ ts sukker
  • 1 ss extra virgin olivenolje
  • 2 ts salt
  • 20 skiver pepperoni
  • 2 mozzarella-baller, delt i tynne skiver
  • 4 ss revet parmesan
  • 2 grillede, flådde paprika, evt fra glass, grovhakket
  • 1 egg til pensling
  • oregano

 

Slik gjør du:

  1. Bland tørrgjær, sukker og vann og la stå i 10 minutter.
  2. Ha gjærblandingen over i en bakebolle og tilsett olje, salt og hvetemel. Elt til en elastisk deig. Sett til heving et lunt sted i 45 minutter.
  3. Kjevl ut deigen til en avlang flate. Legg lagvis med pepperoni, ost og paprika. Strø oregano og parmesan over.
  4. Skjær 2 cm lange strimler på hver side av fyllet, men la det være igjen 2 cm deigkant rundt fyllet.
  5. Brett så inn strimlene og flett fra hver side, annenhver gang. Når du kommer til enden folder du inn deigen på undersiden.
  6. Pensle med sammenpisket egg og strø litt oregano over.
  7. Stek i forvarmet ovn på 250 grader til pizzaen er gyllen og sprø.
  8. Avkjøl på rist og skjær den i tykke skiver. Skal du ha den med deg på tur, skjærer du den opp når du skal spise den.
  9. Du kan smøre deigen med tomatsaus før du legger på det andre fyllet, men da er det ikke en ekte Stromboli.

 

Kilde: Wikipedia og philly.com