Rabarbra smaker aller best før Sankthans, men hvis du vil at rabarbrasesongen skal vare litt til kan du prøve dette: kutt ned de trevlete stilkene, og du vil få nye, friske skudd etter et par uker.

Du kan også kjøpe rabarbra i butikken og fryse den ned – så kan du lage nydelig rabarbrapai helt til høsten kommer.

Det er veldig enkelt; rens og kutt rabarbraen i biter, strø på litt sukker og putt det i fryseren. Garantert sommerlykke!

Dyrk rabarbra selv

Har du lyst til å dyrke din egen rabarbra? Rabarbra er en grønnsak (ja, helt sant!) som krever svært lite stell og kommer tilbake år etter år. Det viktigste er å finne det rette stedet for rabarbraen.

Ifølge hagenettstedet Gardena liker rabarbra seg aller best der det er sol og delvis skygge og jorden er fuktig og porøs. Rabarbra planter du ved å sett rotstokker ned i jorda (disse får du kjøpt på hagesentere eller du kan få en avlegger fra en du kjenner).

Flere typer rabarbra

Rabarbrasorten Victoria er den vanligste i Norge. Ifølge Bioforsk gir Victoria stor avling, lange, middels tykke stilker som har lite rødfarge i seg.

En annen sort er jordbærrabarbra, som er en mye spinklere plante, men som er vakkert rød gjennom hele stilken.

Rabarbra må få tid til å etablere rotsystem, så du bør ikke høste før andre året.

Men så har du rabarbra i hagen hver sommer framover!

Så hvorfor ikke nyte rabarbrasesongen til fulle, og lage en nydelig pai i ettermiddag. Her har rabarbra fått følge av sin bestevenn, jordbær: 

Rabarbra er aller best akkurat nå. Men med ekle triks kan du ha rabarbra i hagen helt til høsten. Oppskrift på rabarbrapai med jordbær.

Rabarbra og jordbær er bestevenner. Lag en frisk og god rabarbrapai og vær gjerne litt kreativ med lokket.

Rabarbrapai med jordbær

Dette trenger du til en form på 26 cm:

  • 500 g jordbær, delt i to
  • 8 dl rabarbra, skåret i 1-2 cm store biter
  • 2 dl brunt sukker
  • ½ dl maisenna
  • ½ ts kanel
  • ¼ ts salt

Paideig:

  • 500 g hvetemel
  • 200 g kaldt smør
  • 100 g melis
  • 1 egg

 

Slik gjør du:

  1. Bland alle ingrediensene til fyllet og la dette stå og vente mens du lager paideigen.
  2. Bland mel og melis i en bakebolle. Kutt smøret i terninger og smuldre det i melblandingen. Bruk gjerne hendene. Ha i egget og jobb deigen jevn.
  3. La deigen hvile i kjøleskapet minst en time.
  4. Kjevle deigen og kle en smurt paiform med deigen. Spar noe av deigen til toppingen. Bruk en gaffel til å prikke deigen. Forstek paibunnen ved 200 grader i 15 minutter.
  5. Ha i fyllet i paibunnen. Bruk små former og trykk ut blomster eller andre former du liker og fordel over fyllet.
  6. Stek videre i ca. 20 minutter.

Tips!

Denne paien smaker supergodt med vaniljekesam, vaniljeis eller vaniljesaus. Litt sitronmelisse smaker også godt til.