Klassiske franske oppskrifter kan skremme noen og enhver ut av kjøkkenet, men ofte er det helt uten grunn. I alle fall når vi ser på rustikke godbiter som ratatouille, coq au vin og quiche lorraine. Bak de fjonge, franske navnene skjuler det seg enkel og deilig bondekost. 

Et lite stykke fransk kakehistorie

Tarte Tatin ble til i Frankrike, i et lite hotellkjøkken drevet av søstrene Tatin. Ifølge legenden var det en tilfeldighet at den ene Tatin-søsteren hadde glemt paideigen til epleterten og la den på toppen i stedet for i bunnen av kaken.

Det er i alle fall én versjon. Det kan også ha vært at søstrene bare fulgte kakemoten på slutten av 1800-tallet, nemlig å steke fruktkakene opp ned. Hva som egentlig skjedde spiller liten rolle for resultatet. Tartin-søsterens lille kjøkkenfadese slo an og ble etterhvert kjent over hele verden som en deilig kake med en fin historie til.  

<<Prøv også: Høstens beste eplepai med blåbær og smuldretopping>>

Tarte Tatin – trinn for trinn

Den herlig rustikke, opp ned-kaken ser vanskeligere ut enn den egentlig er. Alt som skal til er syrlige epler, søt karamell, sprøtt paiskall og litt teknikk. Det høres jo overkommelig ut, ikke sant?

tarte tatin - klassisk fransk eplekake

Kombinasjonen av syrlige epler, søt karamell og sprø paibunn gjør den franske eplekaken "tarte Tatin" helt uimotståelig!

I den opprinnelige oppskriften skal du lage mørdeig, men kjøper du ferdig paideig blir det litt mindre jobb. Se etter fersk paibunn i kjøledisken på Coop Mega.

Det kritiske punktet er når stekepannen full av epler og varm karamell skal snus opp ned, men det er mindre «farlig» enn du tror. Bare gjør som den amerikanske matlegenden Julia Child sa da hun skulle flippe en potetkake på TV: - Du må gjøre det med mot og overbevisning!

Altså; ikke nøl, bare gjør det!

<<Prøv også: Eplepai med eventyrlig karamellsaus>>

Vi har delt prosessen opp i 5 enkle trinn slik at det hele virker mer overkommelig. (Se fullstendig oppskrift og fremgangsmåte i slutten av saken.)

tarte tatin - trinn for trinn

Trinn 1: Smelt sukker, smør og vaniljefrø i en stor stekepanne til karamellen begynner å få litt farge.

tarte tatin - trinn for trinn

Trinn 2: Legg eplebåtene tett i tett og stek på svak varme. Pensle eplene med karamell underveis.

tarte tatin - trinn for trinn

Trinn 3: Etter ca. 30-40 minutter har væsken fra eplene fordampet og karamellen har tyknet.

tarte Tatin - trinn for trinn

Trinn 4: Legg paibunnen over eplene og trykk ned langs kanten slik at den dekker eplene godt. Sett hele pannen i ovnen og stek til paiskallet er ferdigstekt.

Tarte Tatin - trinn for trinn

Trinn 5: La kaken hvile i stekepannen i 5-10 minutter før den er klar til å bli snudd opp ned: Dekk stekepannen med et fat eller en stor tallerken og snu rundt i én bestemt bevegelse. Ikke nøl, bare gjør det! Server eplekaken lun med vanilje eller krem.

Om det likevel skulle gå galt, om noen eplebåter sklir ut av formasjon eller om paiskallet revner, så er det ingen krise. Smaken er like god, og mye kan repareres med litt luftig krem eller god vaniljeis.

TARTE TATIN – FRANSK EPLEKAKE

Vanskelighetsgrad: Middels
Steketid: 60 minutter
Steketemperatur: 200˚C

Dette trenger du:

 • 800 g eple (ca. 5 stk.), skrelt og delt i båter
 • 1 ss sitronsaft
 • 0,5 stk. vaniljestang
 • 180 g sukker
 • 70 g smør
 • 1 pk. fersk paibunn

 

Slik gjør du:

 1. Skrell eplene, stikk ut kjernene og skjær i båter. Legg eplebåtene i en bolle med kaldt vann og sitronsaft for å forhindre at eplekjøttet blir brunt.
 2. Skrap ut vaniljefrø og bland sammen med sukkeret.
 3. Bruk en stor og dyp stekepanne (26/28 cm diameter) som tåler å stå i stekeovnen. Varm opp vanilje, sukker og smør på middels sterk varme til karamellen begynner å få litt farge.
 4. Forvarm ovnen til 200˚C. Tørk eplebåtene før de legges tett i tett i stekepannen. Stek på svak varme til mesteparten av væsken har fordampet og karamellen tykner (ca. 30-40 minutter). Pensle eplene med karamell underveis.
 5. Rull ut paibunnen og legg den over eplene. Trykk ned langs kanten slik at den dekker godt.
 6. Sett pannen på rist midt i ovnen. Stek i 25-30 minutter til paiskallet har fått farge og er ferdigstekt.
 7. La kaken hvile i stekepannen i 5-10 minutter. Legg et fat eller stor tallerken på stekepannen og snu rundt i en bestemt bevegelse. Server mens kaken er varm, gjerne med vaniljeis eller krem.

Tips: Dersom du ikke har stekepanne som tåler stekeovnen, kan de karamelliserte eplene og sausen flyttes over i en ildfast form før paibunnen legges på.

 

Kilde: www.telegraph.co.uk