Du trenger egentlig bare fire helt vanlige ingredienser for å lage verdens enkleste og beste brød: mel, tørrgjær, salt og vann. Det er blandingsforholdet mellom disse som er nøkkelen – samt en god porsjon tid.

Metoden for eltefritt brød lar glutenbindingene utvikle seg over lang tid, samtidig som det starter en naturlig fermenteringsprosess i deigen. Det er dette som gir baksten den litt seige konsistensen og den friske og lett syrlige smaken, ikke ulikt det vi forbinder med bakst laget med surdeig. 

<<GROVBRØD-TRIKSET:Så saftig kan grovbrød faktisk bli>>

Eltefritt brød – trinn for trinn

Det aller beste med den eltefrie metoden for brødbaking er at alle kan føle seg som en mesterbaker. Følger du disse 5 enkle trinnene er du sikret et fantastisk brød: 

Trinn 1. Rør sammen ingrediensene i en bakebolle. Dekk bollen med plastfolie og sett til side i 12-18 timer (eller lenger). 

Slik lager du eltefritt brød, steg 1.

Trinn 1: Rør sammen ingrediensene i en bakebolle.

Lag eltefritt brød steg 2.

La deigen stå til heving i 12-18 timer (gjerne lenger).

Trinn 2. Velt deigen ut på godt melet underlag og brett den over seg selv 3-5 ganger. Legg deigen tilbake i bollen med «sømmen» ned, dekk til og sett til etterheving i 2 timer. 

Lag eltefritt brød, deig på melet bord.

Velt deigen ut på godt melet underlag og brett den over seg selv 3-5 ganger.

Lag eltefritt brød, etterheving på benken.

Sett deigen til etterheving i 2 timer.

Trinn 3. Sett gryte med lokk inn i kald ovn og varm opp til 250˚C når det gjenstår 30 minutter av hevetiden.

Trinn 4. Velt brøddeigen over i den varme gryta, sett på lokket og stek i 30 minutter på 250˚C.

eltefritt brød som stekes i gryte.

La brødet steke i en gryte, så får du sprø og deilig skorpe og en saftig og deilig kjerne.

Trinn 5. Ta av lokket og senk steketemperaturen til 220˚C. Stek brødet videre i 15 minutter til det er ferdigstekt. Du kan sjekke med steketermometer om brødet er ferdig. Holder kjernen en temperatur på 96˚C eller mer er det ferdig. 

Verdens enkleste brød steker du i gryta

Når brødet stekes på høy varme i en støpejerngryte med lokk (eller lignende), dannes en herlig sprø skorpe som beskytter den myke og saftige innmaten. Resultatet blir brød med et vakkert og rustikt utseende og en himmelsk smak!

LIKER DU Å BAKE BRØD? Alle våre gode brød-oppskrifter finner du her.

Nybakt eltefritt brød skåret i skiver.

Dette brødet er det lett på bli hekta på.

ELTEFRITT BRØD MED PEKANNØTTER

  • Vanskelighetsgrad: Lett
  • Totaltid: 14-24 timer
  • Steketid: 45 minutter
  • Steketemperatur: 250˚C/220˚C

Oppskriften er til ett brød. Til steking i gryte anbefaler vi å benytte en emaljert jerngryte med lokk.  

Dette trenger du:

  • 60 g pekannøtter
  • 500 g hvetemel (gjerne Økologisk Hvetemel fra Änglamark)
  • 0,5 ts tørrgjær
  • 1,5 ts salt
  • 3,5-4 dl vann, kaldt

 

Slik gjør du:

  1. Rist pekannøttene på sterk varme til de begynner å få litt farge. Avkjøl og knus lett med hendene.
  2. Ha hvetemel, gjær, salt og nøtter i en bakebolle. Tilsett kaldt vann og rør sammen til en samlet og relativt fuktig deig. Dekk bollen med plastfolie og sett til heving i romtemperatur i 12-20 timer.
  3. Velt deigen ut på godt melet underlag og brett deigen over seg selv i flere omganger, fra alle sider. Dryss på med mer mel slik at deigen blir fastere. Legg deigen tilbake i bakebollen med «sømmen» ned. Dekk med plastfolie og sett til etterheving i 2 timer.
  4. Sett gryta med lokket på inn i kald ovn, på rist på nederste rille. Varm opp ovnen til 250˚C når det gjenstår 30 minutter av hevetiden. 
  5. Ta den oppvarmede gryta ut av ovnen og «hell» deigen over i gryta. Nå er «sømmen» opp. Legg lokk på gryta igjen og sett den i ovnen i 30 minutter. 
  6. Senk temperaturen til 220˚C og ta av lokket. Stek brødet videre i 15 minutter til det er ferdig stekt. Velt brødet ut av gryta og la det avkjøles på rist.