Nå på høsten og med Halloween rett rundt hjørnet begynner butikkene å fylles opp med den litt mystiske grønnsaken gresskar.

Gresskar blir ofte brukt som pynt på Halloween. Tradisjonen med å skjære ut skumle ansikter i gresskar og sette inn stearinlys er en gammel tradisjon som stammer fra det keltiske samfunnet som ble bragt med til USA av emigrerende irer.

<<LES OGSÅ: Har du lyst på enkel og digg godteri til halloween? Disse karamellfudgene med halloween-vri tar bare 15 minutter å lage og ser superkule ut på bordet!>>

Gresskar er ikke bare til halloween

Gresskar kommer i mange farger, størrelser og fasonger. Den mest kjente sorten er det vi kaller halloweengresskar, som vi bruker til å pynte med til halloween. Disse veier normalt fra 3-15 kilo, men de kan også bli så store som 500 kilo!

Akkurat denne typen gresskar er ikke det mest smakfulle vi har, men det er fullt ut spiselig. Så ikke kast innmaten du skjærer ut når du pynter til halloween! Dette kan brukes i supper, puréer eller i bakverk – som i gulrotkake med gresskar.

<<LES OGSÅ: Gresskar er veldig godt i gryteretter og gir en kremete god tekstur. Prøv denne hotte, varme Chili con carne med gresskar! >>

Gresskarkjernene kan også spises. Disse skylles og tørkes godt før de ristes i en tørr og varm panne. Gresskarkjerner er nydelig på frokostgrøt, i wok eller salat.

Gresskar i matlaging

Selv om Halloweengresskaret er den vanligste sorten er flaskegresskar, hokkaido og muskattgresskar de beste til bruk på kjøkkenet. Disse gresskarsortene har mer smak, og en mer egnet konsistens til bruk i matlaging.

Fruktkjøttet i gresskar er fast, dyp gul til oransje og egner seg til alt fra sylting, damping, koking, woking og til baking. Du får også  kjøpt små pyntegresskar hos Coop Mega, disse er kun til pynt og skal ikke spises! 

Gresskar og gulrot er ikke så veldig forskjellig på smak, derfor har vi laget en skikkelig halloween-versjon av den klassiske gulrotkaka med gresskar.

Bytt ut gulrot med gresskar, så får du en saftig og god kake til Halloween. Oppskrift på saftig gulrotkake med gresskar og superdeilig ostekrem.

Bytt ut gulrot med gresskar, så får du en saftig og deilig kake med Halloween-vri.

Gulrotkake med gresskar og ostekrem

Til  en liten langpanne, ca 10-15 biter, trenger du:

  • 4 egg
  • 2,5 dl nøytral olje eller smeltet smør
  • 200 g hvitt sukker
  • 150 g brunt sukker
  • 350 g hvetemel
  • 3 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • 2 ts kanel
  • 1 ts kardemomme
  • ½ ts muskat
  • ½ ts salt
  • 450 g gresskar, finraspet 

Ostekrem:

  • 250 g kremost naturell, romtemperert
  • 100 g smør, romtemperert
  • 150 g melis
  • 1 lime, saft og skall

Topping:

  • pekannøtter eller valnøtter

 Slik gjør du:

  1. Visp sammen egg, olje og sukker.
  2. Bland sammen alt det tørre og vend det inn i det våte. Rør til du har en klumpfri røre.
  3. Skrell gresskaret og finrasp det. Fold inn gresskaret til slutt.
  4. Hell røren i en liten langpanne (26x36 cm). Stekes ved 180 grader i 45-50 minutter. Sjekk med en spiss kniv eller bakepinne mot slutten. Stek til det ikke henger igjen deigrester på pinnen. Avkjøl kaken helt før du smører på kremost.
  5. Lag kremost ved å piske romtemperert smør og melis til en luftig krem. Tilsett romtemperert kremost, raspet skall og juicen fra en lime til slutt.
  6. Fordel kremosten utover kaken og pynt med pecannøtter eller valnøtter.