Gikk du på ungdomsskolen en gang i løpet av 80-tallet er sannsynligheten stor for at du har bakt marmorkake minst én gang på skolekjøkkenet. Av ukjente grunner har den fløyelsmyke formkakeklassikeren mistet status og gått helt i glemmeboka. Nå skal marmorkaken få en renessanse!

Med sin enkle fremgangsmåte og gode og milde smak er nemlig marmorkaken en sikker vinner både for den som baker og den som smaker.

marmorkake toppet med mørk sjokoladekrem

”Dress to impress!” - en ekstra fin kakeform og mektig sjokoladekrem gjør marmorkaken til det naturlige midtpunktet i enhver feiring.

Imponerende enkel festkake

Det som er så befriende deilig med marmorkake er at den er så enkel å lykkes med. Ingrediensene er lett tilgjengelige, bakingen krever ikke all verdens av utstyr og kaken kan være serveringsklar på kun et par timer.

Det skal likevel ikke mye til før marmorkaken ser litt mer avansert og festklar ut enn en vanlig formkake.

Ved å benytte hvit og mørk sjokolade i kakerøren blir den gode sjokoladesmaken mer tydelig og intens. Mørk og deilig sjokoladekrem og melisglasur på toppen gjør marmorkaken klar for å imponere i hvilken som helst festlig anledning.

marmorkake med mørk sjokoladekrem

Det største spenningsmomentet med marmorkaken er å se hvordan mønsteret blir til slutt.

Ekstra saftig marmorkake

En god formkake skal være saftig. Et godt triks for å få et ekstra luftig og saftig resultat er å benytte superduoen natron og kefir, i tillegg til bakepulver. Dette gjør at kaken eser ekstra godt under steking og smaken får et friskt og lett syrlig preg. Det passer godt sammen med den mektige sjokoladekremen på toppen.

Rund eller avlang kakeform?

Formkaker tar seg spesielt godt ut til festen dersom den stekes i en rund bundtform. Hvis du ikke har en slik form, kan du helt fint bruke en vanlig brødform. Bare husk å halvere oppskriften, ellers kan det fort bli marmorkake i hele ovnen.

marmorkake med mørk sjokoladekrem

Det vakre mønsteret og mørke sjokoladekrem gjør at marmorkaken ser hakket mer avansert ut enn egentlig den er.

SAFTIG MARMORKAKE MED SJOKOLADEKREM

Vanskelighetsgrad: Enkel
Totaltid: ca 120 minutter
Steketid: 50-60 minutter i bundt-form, 30-40 minutter i brødform
Temperatur: 180˚C 

Dette er en oppskrift til en bundtform på ca. 2 liter. Skal du bruke brødform, bør du halvere porsjonen eller bruke 2 former.

Dette trenger du:

  • 200 g smør, romtemperert
  • 200 g hvitt sukker
  • 4 egg, romtemperert
  • 300 g hvetemel
  • 1 ts natron
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 0,25 ts salt
  • 2,5 dl kefir
  • 1 dl lettmelk
  • 100 g hvit sjokolade
  • 100 g mørk sjokolade

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 180˚C. Smør kakeformen og dryss med hvetemel.
  2. Pisk smør og sukker til det blir lyst og luftig. Det tar ca 5 minutter.
  3. Pisk ett og ett egg inn i smørblandingen.
  4. Sikt sammen hvetemel, natron, bakepulver, vaniljesukker og salt i en egen bolle. Bland sammen kefir og melk for seg.
  5. Tilsett melblanding og væske om hverandre i smørblandingen, og pisk sammen til en jevn røre. Begynn og avslutt med det tørre.
  6. Fordel kakerøren likt i to bakeboller.
  7. Smelt hvit og mørk sjokolade hver for seg. Rør inn hvit sjokolade i ene halvparten av kakerøren og mørk sjokolade i den andre.
  8. Hell en tredjedel av lys kakerøre i smurt kakeform. Hell så over den mørke kakerøren og avslutt med det som er igjen av den lyse.
  9. Sett kaken på rist midt i ovnen og stek i ca. 50-60 minutter (kortere tid i brødform). Stikk i kaken med kakepinne etter 40-45 minutter for å sjekke om kaken er ferdig stekt. Når pinnen er tørr er kaken ferdig stekt. Dersom kaken blir mørk på toppen før kaken er ferdig stekt kan den dekkes med litt aluminiumsfolie.
  10. Ta kaken ut av ovnen og hvelv opp ned på rist. La kaken avkjøles litt før kakeformen løftes bort.

 

Tips!

Ønsker du å forenkle oppskriften kan hvit sjokolade sløyfes fra den lyse kakerøren og mørk sjokolade kan erstattes med 2 ss kakaopulver i den mørke kakerøren.

Sjokoladeglasur

  • 200 g mørk sjokolade, 53 % kakao
  • 1,5 dl kremfløte

 

Slik gjør du:

  1. Bryt mørk sjokolade i mindre biter, ha i en liten kasserolle og varm forsiktig opp til sjokoladen er smeltet.
  2. Tilsett fløten og rør til kremen er jevn og glinsende.
  3. Sjokoladekremen avkjøles litt før den helles over marmorkaken.

Tips: Rør inn litt og litt smør i terninger for å få en mer tyntflytende konsistens på sjokoladekremen. 

 

Melisglasur

  • 50 g siktet melis
  • Vann, nok til at glasuren blir tykk, men likevel rennende

 

Slik gjør du:

  1. Ha melis i en skål og rør inn litt og litt vann til en tyktflytende melisglasur.
  2. Ringle melisglasuren over marmorkaken med sjokoladekrem i et tilfeldig mønster.