Det er høst og det er tid for de søte, norske plommene. Plommer smaker kjempegodt rett fra treet, men når de varmebehandles skjer det noe magisk med sødmen. Den blir enda tydeligere og bedre!

Derfor er det perfekt å bake kake med plommer. I denne kaken får plommene følge av lakris; en vidunderlig kombinasjon som bare MÅ prøves!  

Den nydelige anissmaken fra lakrisen kler godt den snerpesøte plommen.

Saftig plommekake med lakrissirup.

Vi har brukt helt vanlige lakrisbåter i sirupen til kaken. Resultatet blir ganske spektakulært.

Genial siruptest

Du vil oppleve at lakrissirupen er fastere og mer gummiaktig enn du er vant til i en vanlig sirup. Dette skyldes stivelsen som finnes i lakrisbåtene. Det er derfor viktig at du ikke koker inn sirupen for mye.

Gjør en test ved å ha litt sirup på en plastfjøl. Vent til den stivner og se om den er for gummiaktig eller om den fremdeles har litt fuktighet i seg. Juster med vann for å tynne ut eller ha i mer sukker for å tykne sirupen.

Oppskrift på plommekake med lakrissirup.

Lakrissirup er fastere enn vanlig sirup, og du bør begrense koketiden noe.

Lag enkel basiskake

Plommekaken er laget på prinsippet om like deler egg, sukker, mel, og smør. Det er en enkel måte å lage en basiskake på.

Slik gjør du det: For å gjøre det enklest mulig lønner det seg å måle opp tre store, knuste egg og se hvor mange gram de veier. Veier eggene 200 gram, er det 200 gram du skal ha av sukker, mel og smør også.

Oppskrift på plommekake med lakrissirup.

Velg faste, modne plommer, helst norske når disse er i sesong. Plommene deles i fire båter og trykkes ned i kaken. Resultatet blir deilig, saftig kake med store biter av plomme.

PLOMMEKAKE MED LAKRISSIRUP

Dette trenger du til en kake:

  • 3 store egg (ca. 200 g)
  • 200 g sukker
  • 200 g smør, romtemperert i terninger
  • 200 g hvetemel
  • ½ dl vann
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 ts bakepulver
  • 10 røde plommer, delt og skåret i 4 båter

 

LAKRISSIRUP:

  • 1 pose lakrisbåter
  • 2 dl vann

 

KREM:

  • 3 dl kremfløte
  • 1 ts sukker

 

Slik gjør du:

  1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
  2. Tilsett terninger av smør.
  3. Pisk inn hvetemel, vann, kardemomme og bakepulver.
  4. Ha røren over i en smurt form (22 cm). Press plommene ned i kaken i det mønsteret du selv liker. Sett midt i oven på 200 grader, varmluft. Beregn ca 50 minutter, men sjekk etter 40 minutter.  Avkjøl på rist.
  5. Lag lakrissirup: Smelt lakrisbåter i 2 dl vann. Kok inn til en fin sirup. Server varm, for den stivner fort.
  6. Lag krem: Pisk kremfløte og sukker til krem. Server til kaken.