Scones er utrolig lettvint, og det går raskt. Med bakepulver slipper du nemlig hevetiden. Derfor er det så takknemlig å bake scones når du har lyst på noe godt i en fart.

Revet gulrot i deigen gjør dem ekstra saftige.
Scones er på en måte en blanding av rundstykker og boller. De kan bakes helt uten sukker, med grovt mel eller med fint, og du spiser dem nybakte med smør og ost eller syltetøy. Men når det er så mye godt i dem som her, så trenger du egentlig ikke noe pålegg.
Vil du gjøre enda mer ut av dem, kan du røre i rosiner, tørket frukt, hakkede nøtter eller grovhakket sjokolade. Det er ekstra godt hvis du skal ut på tur i helgen, og barna kommer til å elske dem.
Scones er aller best når de nystekte, men det er neppe noe problem. Disse blir borte før du vet ordet av det.

Slik lager du disse nydelige sconsene

(Fullstendig oppskrift og fremgangsmåte finner du nederst i saken)

1. Klapp sammen deigen til en firkant, ca 2-3 cm tykk.

2. Pensle overflaten med blandingen av melk og eggeplomme.

3. Dryss på store havregryn og brunt sukker.



4 Bruk en skarp kniv eller deigskrape til å dele deigen på kryss og tvers i 8 triangler.

Har du lyst til å prøve andre oppskrifter med grønnsaker og frukt?

Squashkake med sitron og valmuefrø
Grove bananmuffins
Søtpotetlapper med havregryn

HAVRESCONES MED GULRØTTER OG NØTTER

8 STK. / 50 MINUTTER

70 g sukker
Revet skall av 1 økologisk sitron
400 g hvetemel + litt ekstra til utbaking
90 gram lettkokte havregryn
2,5 ts bakepulver
½ ts grovt flaksalt
150 g gulrøtter (ca. 2 stk.), revet
50 g hasselnøtter, grovhakket
3 dl helmelk
2 ss flytende honning

1 eggeplomme
1 ss helmelk
1 ss store havregryn
1,5 ss brunt sukker

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 200 ̊C.
  2. Ha sukker i en bakebolle og tilsett revet sitronskall. Bruk fingrene til å gni sammen sukker og sitronskall til blandingen kjennes lett fuktig. Rør inn hvetemel, havregryn, bakepulver, salt, revet gulrot og grovhakkede hasselnøtter.
  3. Pisk sammen melk og honning. Hell melkeblandingen over i det tørre. Rør om med gaffel og bruk deretter en slikkepott. Deigen skal være relativt klissete.
  4. Dryss mel på benkeplaten og hell ut deigen. Ha godt med mel på hendene og klapp deigen sammen til en firkant, ca. 2-3 cm tykk.
  5. Pisk sammen eggeplomme og melk. Pensle overflaten med blandingen og dryss på store havregryn og brunt sukker.
  6. Bruk en skarp kniv eller deigskrape til å dele deigen på kryss og tvers i 8 triangler.
  7. Løft sconesene over på bakepapirkledd stekebrett og stek dem midt i ovnen i ca. 30 minutter. Sconesene skal ha en hard og fin skorpe når de er ferdigstekte.
  8. Avkjøl på rist.

Tips!
Har du ikke økologisk sitron, bør skallet vaskes grundig først.