Hva med å bytte ut det tradisjonelle pepperkakehuset i år, og gå for et sjokoladehus i stedet for? Vi kan ikke garantere at det blir stående urørt gjennom hele jula. Hvem elsker vel ikke sjokolade?

Vi har laget et sjokoladehus av melkesjokolade med hvite tak, og sølvkuler som pynt. Huset er satt sammen av melisfondant. Du kan enten kjøpe ferdig forndant hos Coop Mega eller lage den selv.

sjokoladehus trinn for trinn. Her er veggene oppe.

Hemmeligheten bak et vellykket byggeprosjekt, er å bruke fondant som underlag. Da kan du presse veggene ned i fondanten, slik at det står støtt mens du fester taket.

Trikset som gir stødig sjokoladehus

Hvis du bruker melisfondant som fundament og lim, står huset stødig og veggene beholder formen. Bruker du knekk eller smeltet sjokolade som lim, risikerer du at sjokoladeplatene smelter. Når du har kuttet til vegger og kortvegger setter du opp huset på null komma niks! Mange opplever å streve litt med å feste sjokoladeplatene til hverandre.

Her er trikset å bruke melisfondant som fundament - eller snø rundt huset- og trykke sjokoladeplatene ned i denne. Da står huset støtt, og du får lettere feste taket og pynten. Du kan også lage pynt av fondanten, som snømenn og hvite juletrær.

Det kan være praktisk med et par hjelpende hender underveis. De hjelper nok til å spise opp sjokoladerestene som blir til overs også!

<<LES OGSÅ: Elsker du den fyldige smaken av mørk sjokolade? Da bør du sjekke ut disse deilige sjokoladekakene som blir ekstra gode med dyp smak av sjokolade,>>

Ulike sjokoladehus

Vi har brukt Coops egen melkesjokolade og hvite kokesjokolade for å lage vårt hus, men her er det bare å være kreativ og bruke andre typer sjokolade. Hva med å lage et tømmerhus av kvikklunsj? Eller bruke daim som takpanel?

Du kan også bruke mørk kokesjokolade, eller sjokoladeplater med nøtter eller annet snadder for et ekstra smakfullt sjokoladehus. Det skal jo spises også!

Slik lager du sjokoladehus.

Bruk melisfondant som lim og fundament. Du kan enten kjøpe ferdig fondant hos Coop Mega eller lage selv.

Du kan pynte sjokoladehuset med hva som helst, men vi anbefaler å velge små godteribiter eller pynt – slik at de ikke blir for tunge og sklir av. Fest med litt fondant. Det finnes masse flott kakepynt som egner seg godt, for eksempel hvite snøkrystaller eller mer fargerike varianter i blå eller rosa.

Tips!

Når du skal feste pynten kan du ”vanne” ut fondanten litt med vann slik at den blir mer flytende.

Ferdig sjokoladehus med melkesjokoladevegger og tak av hvite sjokoladeplater.

Ferdig sjokoladehus! Du kan bruke den pynten du liker best for et personlig preg på huset, men det kan være lurt å velge pynt eller godteri som ikk er for stort. Da er det lettere å feste pynten til sjokoladen.

Sjokoladehus

 • 2 plater hvit kokesjokolade (tak)
 • 4 plater melkesjokolade (vegger)
 • 16 dl melis + ekstra til pynt
 • 4 eggehviter
 • ½ sitron
 • Sølvkuler til pynt

 

Slik gjør du det:

 1. Start med å lage fondant. Det er dette som gjør at huset står stødig og henger sammen. Fondanten er også brukt til å lage dør og vindu. Fondant lager du ved å blande sammen piskede eggehviter, melis og litt sitronsaft. Sitronsaften kan utelates, det er kun for smaks skyld. Fondanten skal være veldig fast.
 2. Lag et ”fundament” av fondanten. Dette er snøen rundt huset.
 3. Pakk ut sjokoladen. Mål slik at taket og to av veggene er like lange. Bruk en skarp kniv til å kutte i sjokoladen. Kutt til kortveggene slik at de får møne. Pass på å kutte dem helt likt.
 4. Press veggene ned i fondanten, og støtt opp på innsiden med fondant. Taket er klemt på plass med fondant langs kantene og på toppen.
 5. Dører og vindu er laget av rullet fondant som klemmes på plass på huset.
 6. Pynt med sølvkuler eller annet smågodteri. Dryss til slutt litt melis”snø” over huset.

 

PS!

Sjokoladehuset må oppbevares så kjølig som mulig.