Hva er vel flottere enn en vidunderlig, høyreist bløtkake, fylt med de deiligste saker? Det er en fristelse de færreste kan motstå og som passer like godt i bryllup som til sommerfesten i hagen med naboene.

Bløtkake med hjemmelaget sukkerbrød

Du får kjøpt gode sukkerbrød hos Coop Mega, derfor er det ikke så ofte vi baker dette selv lenger. Og skal du lage bløtkake i en fei, er kjøpebunnen tross alt det enkleste. Har du bedre tid og liker å lage alt fra bunnen av, anbefaler vi at du baker sukkerbrødet selv.

Vi har samlet noen viktige tips slik at du kan imponere med hjemmelaget sukkerbrød. Her gjelder det nemlig å være så nøyaktig som mulig og å ha en god dose tålmodighet. Desto gøyere er det når man får et bra resultat! (Fullstendig oppskrift og fremgangsmåte finner du i slutten av saken)

Bløtkake med jordbær og sjokolade

Vi liker spesielt godt å lage bløtkake midt i den norske jordbærsesongen, og passer på å fylle på med de søte bærene, både inni og på toppen.

10 ikke fullt så hemmelige tips til perfekt sukkerbrød

  1. Det er aller best å bake sukkerbunnen dagen i forveien slik at den får tid til å sette seg. Da blir den også enklere å dele i lag.
  2. Sett eggene på benken i god tid før du skal bake. Romtempererte egg er enklere å piske til eggedosis.
  3. Vær nøyaktig! Det er ikke lurt å slumpe når du skal bake sukkerbrød.
  4. Pisk eggedosisen lenge nok. 8-10 minutter på middels høy hastighet burde gjøre susen.
  5. Sikt inn litt og litt av det tørre i eggedosisen og rør så lite som mulig.
  6. Ikke smør kakeformen. Det kan være med på å hindre at kaken synker sammen.
  7. Ikke åpne ovnen før det nærmer seg full steketid – da kan sukkerbunnen falle sammen.
  8. La kaken avkjøles helt (gjerne et par timer) i formen før den skjæres løs. Noen snur også formen opp ned på en rist for å forhindre at bunnen synker ned i midten.
  9. Ferdig avkjølt sukkerbrød kan fryses. Det kan også være enklere å dele i lag når bunnen er delvis frossen.
  10. Bruk den jevneste delen på topp. Det er ikke nødvendigvis toppen av sukkerbrødet.

<< Les også hvordan du får perfekt krem til bløtkaka. >> 

"Mislykket" sukkerbrød?

Selv med en hel kjøkkenskuff full av tips og triks kan det hende at sukkerbrødet blir «mislykket» på et eller annet vis. Det er heldigvis ingen krise! 

Del sukkerbrødet i to lag hvis du kan, legg på masse fyll og topp med deilig krem og store mengder fristende bær. Det er det som så genialt med bløtkaken – den skal jo dekkes til likevel! 

<<PRØV OGSÅ: Vidunderlig enkel ostekake med jordbær og sjokolade>>

Bløtkake med tre forskjellige kremer: jordbær, sjokolade og mascarpone

Del mascarponekremen i tre og tilsett forskjellig smak i de ulike lagene. Det er både imponerende og superenkelt!

SAFTIG BLØTKAKE MED JORDBÆR OG SJOKOLADE

Vanskelighetsgrad: Middels 
Totaltid: 3 timer
Steketid: 40 minutter
Steketemperatur: 160˚C 
Kakeform: 24 cm 

Sukkerbunn

  • 5 egg, romtempererte
  • 200 g sukker
  • 0,5 sitron, revet skall av
  • 200 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 160˚C. Fest bakepapir i bunnen av springformen.
  2. Bruk kjøkkenmaskin og pisk egg, sukker og sitronskall til en tykk og luftig eggedosis. Det tar ca. 8 minutter.
  3. Sikt sammen hvetemel og bakepulver. Vend forsiktig litt og litt inn i eggedosisen.
  4. Hell kakerøren i springformen og stryk lett på overflaten for en jevn overflate.
  5. Stek på rist nederst i ovnen i 40 minutter. Sjekk med kakepinne i midten at kaken er gjennomstekt.
  6. Snu kakeformen opp ned på en rist og la sukkerbunnen avkjøles helt (1,5-2 timer) før den skjæres fri fra kakeformen. Del bunnen i 2 eller 3 lag.

 

Rørte jordbær

  • 400 g friske jordbær, i biter
  • 30 g sukker
  • 1 ts limeskall, revet

 

Slik gjør du:

  1. Rens jordbær, del i mindre biter og ha i en bolle.
  2. Tilsett sukker og limeskall. Rør til sukkeret er oppløst og blandingen er blitt fuktig. Bruk stavmikser dersom du vil ha en klumpfri blanding.

 

Mascarponekrem og kakepynt

  • 250 g mascarpone (italiensk kremost), romtemperert
  • 30 g melis, siktet
  • 5 dl kremfløte, kald
  • 1 kurv friske jordbær
  • 50 g melkesjokolade, smeltet
  • 1-2 dl sitronbrus, til dynking
  • 50 g valnøtter, ristet og grovhakket
  • 1 pose Daimkuler

 

Slik gjør du:

  1. Pisk kremost og melis til en myk og jevn krem. Tilsett kald fløte mens maskinen går og pisk til kremen topper seg. Stopp før kremen sprekker og blir kornete.
  2. Del mascarponekremen i tre. Bland en tredjedel av kremen med halvparten av de rørte jordbærene. En tredjedel av kremen røres sammen med smeltet melkesjokolade. Den siste tredjedelen brukes som den er. Hold kaldt til kaken skal settes sammen.
  3. Legg et lag sukkerbrød på kakefat og dynk med litt sitronbrus. Stryk sjokoladekremen utover kakebunnen og dryss på grovhakkede valnøtter. Legg på neste lag med sukkerbunn, dynk med sitronbrus og smør utover rørte jordbær og jordbærkrem.
  4. Siste laget med sukkerbunn dynkes på undersiden før det legges på. Topp med den siste tredjedelen av mascarponekremen, friske jordbær og daimkuler.

GLAD I GODE KAKER? Se vår beste kakeoppskrifter her