Naan er indisk og betyr rett og slett brød. Nanbrød er tilbehør til de fleste indiske måltider. Brødet dyppes gjerne i sausen, nesten som en skje.

Det er ganske enkelt å lage nanbrød, men det er likevel noen ting du må passe på for å få et perfekt resultat.

Dronningen av indisk mat

Vi har tatt en prat med Sarita Sehjpal, som er kvinnen bak den indiske ferdigmatserien Saritas, og fått hennes oppskrift og beste tips for å lykkes med nanbrød.

Sarita Sehjpal, selveste Mother India, kan vel sies å være dronningen av indisk mat i Norge. Familien startet restauranten Mother India i Kristiansand i 1995, og har også en restaurant i Oslo. I tillegg selger hun både ferdigretter og indiske produkter hos Coop Mega.

Oppskrift på Saritas beste nanbrød.

Hemmeligheten bak skikkelig luftige og gode nanbrød er høy temperatur, mener Sarita.

To viktige nanbrød-triks 

- Det aller viktigste er at det er varmt i ovnen når du skal steke nanbrød, sier Sarita. Skru derfor ovnen din på maks temperatur. De fleste ovner blir 225-250 grader, men noen ovnen går også opp til 300 grader.

Følg med under stekingen, det tar litt lenger tid i en kaldere ovn. Stek nanbrød midt i ovnen, da det er viktig at brødene får lik over- og undervarme.

Deigen må heve

Det er også viktig å la deigen heve lenge nok. Først skal deigen heve til dobbel størrelse, før den deles opp i 6 emner og hever videre. Dette er med på å gjøre deigen luftig og saftig.

Det finnes mange typer nan og mange måter å lage det på. Dette er en helt naturell variant. For fyldigere nanbrød kan du  bruke yoghurt i deigen. Mange velger hvitløksnan når de er på indisk restaurant. Da er det bare å tilsette finhakket hvitløk i smøret som du pensler nanbrødet med etter steking. 

Saritas favoritt-nanbrød

  • Saritas favoritt er paneer nan, et nanbrød som er fylt med indisk ost, urter og krydder.
  • Hun anbefaler peshwari naan, som er med sukker, rosiner og kokos, til sterke retter for å få frem en spennende smakskontrast.
  • Sjokoladenan er godt som dessert sammen med en kule is.

Her får du grunnoppskriften til Saritas beste nanbrød - så kan du ha på topping etter eget ønske:

Oppskrift på Saritas beste nanbrød.

Nanbrød er obligatorisk til indisk mat - og kan gjerne brukes som en skje for å få opp siste rest av deilig saus.

Saritas beste nanbrød

  • 500 g hvetemel
  • 3 dl lunken melk
  • 50 g fersk gjær
  • 1 ss salt
  • 2 ss sukker
  • 4 ss olje
  • 50 g smeltet smør til topping

 

Slik gjør du:

  1. Varm melken til den er lunken, cirka 37 grader.
  2. Bland alt det tørre i en bakebolle. Tilsett halvparten av melken og bland godt sammen.
  3. Rør gjæren ut i resten av melken og bland det inn i deigen til det blir en smidig deig. Kna inn oljen. Deigen skal være litt klissete.
  4. La deigen heve til dobbel størrelse, ca 1 time. Del i 6 emner og la disse heve videre i 20 minutter.
  5. Skru ovnen på maks temperatur, bruk vanlig over- og undervarme.
  6. Klem emnene flatt ut på et stekebrett kledd med bakepapir. Nanbrød skal være dråpeformete, eller ovale. Prikk hull med en gaffel. Dette gjør at de ikke blåser seg opp under steking.
  7. Sett brettet inn i midten av ovnen og følg med under steking. Brødene er ferdige når de er gyllenbrune.
  8. Pensle med smeltet smør når de er ferdig stekt.