Har du bær, er du halvveis til verdens beste sensommerkake. Sannsynligvis har du allerede resten av ingrediensene til smuldrepai i kjøkkenskapet.

Har du bær i hagen eller vært på bærtur i skogen, kan du bruke disse i smuldrepaien. Du får også kjøpt både frosne og friske bær hos Coop Mega hele året.

Aller best smaker det med en blanding av søte og syrlige bær i smuldrepai.

Bærglede hele året

Bringebær er aromatiske, søte bær som vokser vilt i Norge fra juli til september. Du kan spise bringebær naturell, lage syltetøy, saft og ha dem i en smoothie. Bringebær smaker nydelig sammen med sjokolade, så har du frosne bringebær kan du lage coulis eller bringebærkrem til sjokoladekaken hele året. Prøv brownie med bringebærmousse, som ble kåret til Norges beste kake.

Blåbær er nydelig i en smuldrepai. Ifølge frukt.no  finnes det to typer blåbær; hageblåbær og skogsblåbær.

Hageblåbær er større, søtere og mildere på smak, og har ikke blått fruktkjøtt. Skogsblåbær er blå tvers igjennom og er mindre av størrelse.

Bjørnebær er store, nesten svarte bær som vokser både vilt og i hager. Smaken er mild og ikke fullt så søt som andre bær.

Lune bjørnebær er nydelig sammen med is, eller med en deilig sabayonnesaus.

<<LES OGSÅ: Trenger du en enkel oppskrift på en kake alle elsker? Da skal du prøve en av disse deilige pavlovaene med bær, karamellsaus eller lemon curd.>>

Rips er hardføre hagebær med en syrlig, frisk smak. Rips inneholder store mengder pektin, som gjør den velegnet å lage gelé av. Rips er nydelig sammen med andre bær og er kjempefin pynt på kaker.

Lag denne enkle og veldig gode smuldrepaien med bær neste gang du vil unne deg noe godt: 

Smuldrepai med bær og vaniljesaus.

Du må ikke regne med rester når du serverer smuldrepai med bær og hjemmelaget vaniljesaus.

Smuldrepai med bær og hjemmelaget vaniljesaus

Dette trenger du til ca. 6 personer:

  • 3 dl hvetemel, bytt gjerne ut litt av hvetemelet med havregryn
  • 100 g smør
  • 1 l bær, gjerne en blanding av blåbær, bringebær, rips og bjørnebær
  • 3 ss sukker
  • ½ ss potetmel
  • 3⁄4 dl sukker til å sukre bærene, kan sløyfes hvis bærene er søte

Vaniljesaus

  • 2 dl kremfløte
  • 2  eggeplommer
  • 2 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker

 

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 225 grader.
  2. Bland mel og sukker i en bolle. Skjær smøret i terninger og bland det i. Kna med fingrene til en fin masse.
  3. Bland bær og sukker og potetmel i en ildfast form og fordel smuldredeigen over bærene
  4. Stek på midterste rille i ovnen i 15–20 min.
  5. Vaniljesaus: Pisk fløten. Visp i eggeplommer, sukker og vaniljesukker. Server sausen til paien.

PS! Du kan også servere vaniljeis eller vaniljekesam til smuldrepaien.