Smaken av rabarbra er ensbetydende med sol og sommer og det er utrolig mye godt du kan bruke den syrlige grønnsaken til (ja, det er faktisk en grønnsak). 

<< Les hvordan du kan bruke rabarbra her! >> 

Saft og syltetøy er noen av rabarbrafavorittene men det er mest for å bevare den gode smaken til senere. Det er jo litt fint å kose seg med smaken av sommer mens den er her og akkurat nå har vi et ekstra godt øye til denne vidunderlige rabarbrapaien. 

Best av alt er at du kan bestemme selv hvor lett eller vanskelig du vil lage den!

Rabarbrapia med vakkert blomstermønster.

Et vakkert diamantmønster gjør rabarbrapaien helt uimotståelig.

Enkel rabarbrapai med «vanskelig» mønster

Vi har denne gangen valgt å bruke en ferdig paibunn, kjøpt i butikken. Det forenkler bakeprosessen veldig, smaker godt og passer spesielt for de som synes det er litt stress å lage paibunn selv.

I stedet har vi lagt litt ekstra innsats i å lage et fint diamantmønster på paien. Det gjør du slik:

  1. Bruk rabarbrastilker som er omtrent like tykke.
  2. Del på skrå og skjær i biter som er like lange som de er tykke (ca. 2x2 cm).
  3. Start med å legge ned 6 biter som en liten «rose» i midten av paien, og deretter fortsetter du mønsteret utover til hele paien er dekket.

Synes du dette virker for vanskelig eller tidkrevende er det bare å fordele rabarbrabitene jevnt utover, uten å tenke mønster. Smaken blir like god uansett.

<<PRØV OGSÅ: Deilig rabarbrapai med jordbær>>

Rabarbrapai med mandelkrem og is.

Nyt sommeren – spis rabarbrapai! Det er en perfekt dessert til late dager i solen.

«Hemmeligheten» bak en vellykket rabarbrapai

Det som er viktig å huske på når du skal bake med rabarbra - og all annen frukt og bær som inneholder masse væske -  er at de forandrer fullstendig karakter når de varmes opp. De stive fibrene i rabarbraen blir helt myke og slipper ut væske som kan true sluttresultatet, enten du baker kake eller pai. 

Det er derfor vi vender rabarbrabitene i potetmel. Det sørger for at væsken tykner slik at paifyllet kan stivne.

<<PRØV OGSÅ: Raske desserter med rabarbra og jordbær>>

Sommerfrisk rabarbrapai med herlig mandelkrem.

Frisk og syrlig rabarbrapai og is er en magisk kombinasjon. Pynt gjerne med sitronmelisse.

RABARBRAPAI MED MANDELKREM

Vanskelighetsgrad: Middels
Totaltid: 90 minutter
Steketid: 40-45 minutter
Steketemperatur: 180˚C

Dette trenger du:

  • 1 pk. fersk paibunn (for eksempel Nå Paibunn fra Tine)
  • 1 egg, pisket

 

Mandelkrem:

  • 100 g malte mandler
  • 100 g melis, siktet
  • 100 g smør, romtemperert
  • 0,25 ts salt
  • 1 stk. lime, revet skall av
  • 1 stk. egg, pisket
  • 1 dl kremfløte 

 

Topping:

  • 100 g sukker
  • 2 ss potetmel
  • 0,5 ts malt ingefær
  • 500-600 g rabarbra, delt i biter

 

Slik gjør du:

  1. Start med paibunnen: Forvarm ovnen til 180˚C. Rull bunnen over paiformen (26 cm) og prikk med en gaffel. La gjerne deigen henge godt over kanten slik at bunnen ikke krymper når den stekes. Sett i kjøleskapet i 15 minutter.
  2. Pensle bunnen med pisket egg og stek på rist midt i ovnen i 15 minutter. Avkjøl på rist. 
  3. Lag fyllet: Visp sammen mandler, melis, smør, salt og revet limeskall. Tilsett egg og kremfløte. Visp sammen til en jevn røre og fordel jevnt utover den avkjølte paibunnen.
  4. Topping: Bland sukker, potetmel og ingefær i en bolle.
  5. Vask, rens og tørk rabarbrastilkene godt. Del i like store biter (2 cm lange), gjerne på skrå som diamantform. 
  6. Vend rabarbrabitene i sukkeret og legg på mandelkremen: Lag en «rose» med 6 rabarbrabiter i midten og bygg på mønsteret utover. Vil du ikke lage mønster fordeler du bare rabarbrabitene jevnt utover mandelkremen.
  7. Stek på rist midt i ovnen til fyllet har stivnet (35-40 minutter). Avkjøl og server rabarbrapaien lun med vaniljeis eller pisket krem.