Alle elsker vel en klassisk gulrotkake i langpanne med et tykt lag glasur. Noe av grunnen til at gulrotkake smaker så godt er at gulroten og oljen gjør kaken lett og saftig. Kremosten gjør glasuren himmelsk søt og syrlig. Men hva gjør en gulrotkake enda bedre? Jo, enda flere lag med kake og glasur, så klart!

Rustikk gulrotkake

Det er ikke spesielt komplisert å lage gulrotkake på denne måten sammenlignet med langpanneversjonen, men resultatet blir et helt annet. Alle vil la seg imponere av en høy gulrotkake i flere etasjer.

Kaken får et litt rustikk utseende, og passer til alle anledninger. Barnebursdag, konfirmasjon, bursdag eller bare når du vil kose deg litt ekstra.

Oppskrift på gulrotkake i fire etasjer.

Denne gulrotkaken er perfekt å servere ved store anledninger som konfirmasjon, bryllup, dåp og bursdager.

Trikset bak høy gulrotkake

Det som er viktig å huske på når man lager kaker i flere etasjer med glasur er at kaken må være helt avkjølt før du danderer den.

Skal du servere kaken tidlig på dagen kan det lønne seg å bake bunnene dagen i forveien, for så å dandere den med glasur rett før den skal spises.

Slik får du glasuren jevn

For å lage glasur som er jevn og tykk er det viktig at smøret er romtemperert når du begynner. La det gjerne ligge i romtemperatur over natten for å være helt sikker. Kaldt smør kan føre til at glasuren klumper seg, og det er ikke særlig delikat. Vanilje, sitronsaft- og sitronskall gjør glasuren ekstra god.

Denne gulrotkaken er mektig, så topp den gjerne med noe friskt og syrlig, som granateple eller bringebær. Siden kaken er så høy beregner vi 16-20 stykker, så denne metter mange! Oppbevarer du gulrotkaken i kjøleskap holder den seg god og saftig et par dager.

Oppskrift på gulrotkake i fire etasjer med frosting og bær.

Kaken kan pyntes med friske røde bær og granateplefrø slik vi har gjort her, eller andre bær eller fersk frukt.

 Gulrotkake i fire etasjer

  • 8 egg
  • 600 g hvitt sukker
  • 200 g brunt sukker
  • 700 g hvetemel
  • 3 ts bakepulver
  • 2 ts natron
  • 2 ts kanel
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts salt
  • 2 dl rømme
  • 2 dl nøytral olje (solsikke, raps, soya)
  • 800 g gulrøtter, revet

 

Glasur:

  • 200 g smør, romtemperert
  • 800-900 g melis
  • 400 g kremost naturell, kjøleskapskald
  • 1 ts vaniljesukker eller frø fra 1 vaniljestang
  • ¼ sitron + skall

 

Pynt:

  • 1 granateple
  • 1 kurv jordbær
  • 1 kurv bringebær

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 180 grader, bruk gjerne varmluft.
  2. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis i en stor bakebolle, ca. 6-8 minutter.
  3. Bland hvetemel, bakepulver, natron, kanel, kardemomme og salt godt sammen.
  4. Rør sammen rømme og olje. Tilsett det tørre og det våte vekselvis i eggedosisen til du har blandet inn alt. Rør så lite som mulig.
  5. Vask og grovrasp gulrøttene. Tilsett dette til slutt i røren og bland forsiktig sammen.
  6. Fordel røren i to kakeformer på 22-24 cm. Stekes ved 180 grader i ca. 1 time. Test med en kakepinne om kaken er ferdig. Stikk pinnen i midten av kaken. Er det våt deig på pinnen, må kaken steke 5-10 minutter lenger.
  7. Avkjøl kakene på rist i formen. Når de er helt avkjølt kan du løsne formene. Nå kan du enten dele begge kakene i to for å få fire lag, eller beholde størrelsen for å få to lag i kaken.

 

Glasur:

  1. Det er viktig at smøret er romtemperert når du lager glasuren! Pisk smør og 500 gram melis hvitt og luftig.
  2. Tilsett kjøleskapskald kremost og vaniljepulver og bland godt sammen. Skvis saften fra ¼ sitron og finrasp skallet. Pisk inn mer melis til du har ønsket konsistens. Glasuren må være ganske fast og stiv for å ikke renne ut når du stabler kakene.
  3. Når du skal montere kaken gjør du det direkte på kakefatet den skal stå på. Legg et tykt lag kremost mellom bunnene, og kle hele utsiden av kaken med et tynt lag glasur for en rustikk look