Tilslørte bondepiker er desserten vi aldri blir lei og hver høst gjør den sitt comeback samtidig som de norske eplene modnes. Den perfekte kombinasjonen av mykt, sprøtt, søtt og syrlig gjør denne godbiten fullstendig uimotståelig.

At desserten i tillegg er lett å lage og at det meste kan gjøres klart god tid i forveien, gjør den bare enda bedre. 

<< Se hvilke av de norske eplesortene som egner seg best til desserter og matlaging. >>

Tilslørte bondepiker med ny vri

Det er ikke noe i veien med å holde seg til den tradisjonelle oppskriften på tilslørte bondepiker, men hva med å utfordre den erkenorske klassikeren med en litt ny vri?

Tilslørte bondepiker med krydret eplesirup

Lag eplesirup, eplekompott og smuldretopping klar på forhånd. Deretter er det bare å legge lagvis med nypisket krem rett før servering. Enklere kan det nesten ikke bli!

Krydder som kanel passer alltid godt sammen med epler. Det kjenner du sikkert igjen fra eplekaker. I kombinasjon med litt stjerneanis får desserten flere lag av smak, i tillegg til det syrlige og det søte.

Vi har også gjort litt mer ut av det sprø elementet og har laget en deilig smuldretopping med hasselnøtter, mandler og havregryn. Det knaser ekstra godt sammen med den myke eplemosen og gjør kremen mindre mektig.

Det mest geniale er likevel dette: Du kan endre på alt, du kan endre på noe eller du kan lage herligheten som du alltid har gjort. Det blir uansett en fantastisk god dessert!

Lag noe godt med epler:

 

Tilslørte bondepiker med krydret eplesirup

En herlig krydret eplesirup setter en ekstra spiss på tilslørte bondepiker.

TILSLØRTE BONDEPIKER MED KRYDRET EPLESIRUP

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 60 minutter
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

Krydret eplesirup

  • 2 dl eplemost/eplejuice
  • 3 ss brunt sukker
  • 0,5 stk. vaniljestang
  • 1 stk. kanelstang

 

Eplekompott

  • 4 stk. eple (ca. 650 g), i terninger
  • 1-2 ss sitronsaft
  • 4 ss sukker
  • 0,5-1 dl eplemost/eplejuice
  • 1 stk. stjerneanis
  • 0,25 ts salt

 

Smuldreblanding

  • 45 g smør
  • 3 ss brunt sukker
  • 60 g havregryn, store
  • 25 g hasselnøtter, grovhakkede
  • 15 g mandler, skivede
  • 0,25 ts flaksalt

 

Krem

  • 0,5 stk. vaniljestang
  • 1 ts sukker
  • 3 dl kremfløte, kald

 

Slik gjør du:

  1. Start med eplesirupen: Ha eplesider, brunt sukker, vaniljestang (delt i 2 på langs) og kanelstang i en kasserolle. Kok opp og senk temperaturen. La væsken reduseres til ca. 1/3 før sirupen avkjøles og settes til side.
  2. Lag eplekompotten: Skrell eplene, fjern kjernehuset og del i terninger. Vend eplebitene i sitronsaften og ha i en kasserolle med sukker, eplemost, stjerneanis og salt. Kok opp under omrøring. La alt småkoke til eplebitene er helt møre og kompotten tykner. Fjern stjerneanis når du synes den har gitt nok smak. Avkjøl og sett til side.
  3. Lag smuldreblandingen: Smelt smør og sukker stekepanne på middels sterk varme. Tilsett havregryn, grovhakkede hasselnøtter og mandelskiver. La alt stekes og brunes lett under omrøring i ca. 5 minutter. Smak til med flaksalt. Avkjøl helt.
  4. Pisk krem: Skrap ut vaniljefrø og gni sammen med sukkeret slik at frøene lettere fordeler seg i kremen. Pisk fløte sammen med vaniljesukker til kremen topper seg.
  5. Legg eplekompott, krem og smuldreblandingenlagvis i dessertglass. Server med krydret eplesirup.