Fastelavn betyr ”dagen før fasten” og den feires alltid sju uker før påske. Og fordi påsken er sen i år, er også fastelavn sen.

Fastelavn markerer skillet mellom vinter og sommer. Riset symboliserer at kvinner, dyr og natur skal vekkes til liv og bli fruktbare. Siden krigen har disse risene blitt solgt av Norske kvinners sanitetsforening og de liver opp et hvert festbord.

Det er nok mange som har gledet seg til å sette tennene i en deilig krembolle. Nå er ventetiden over. Og fordi du har ventet så lenge, har vi laget fastelavnsboller med tre forskjellige fyll.

Oppskrift på fastelavnsboller med kremfyll av jordbær, sjokolade og vanilje.

Fastelavn er en gammel feiring av vår og fruktbarhet. Hvorfor ikke feire dagen med å gjøre litt ekstra ut av fastelavnsbollene og serverer dem med tre typer krem?

Lang tradisjon 

I Norge feirer vi dagen med fastelavnsboller og fargerike bjørkeris. Men du skal ikke lenger enn til Danmark før fastelavn er enda større greier. Der slår barn ”katten ut av tønnen” – en slags dansk versjon av den meksikanske piñataen. Inni tønnen er det godterier…!

Tradisjon med fastelavnsboller

Opprinnelig ble fastelavnsbollene spist på tirsdag i fasten, også kalt fetetirsdag. Forvirret? Ingen fare. I moderne tid forholder oss bare til fastelavnssøndag hvor vi feirer med bjørkeris med fargerike fjær og fastelavnsboller med krem.

Ekstra gode fastelavnsboller

Det som skiller disse bollene fra vanlige hveteboller, foruten kremfyllet, er at de er bakt med smør. Dette gir en rik og deilig smak på bollene. Det er viktig å tilsette smøret helt til slutt for et perfekt resultat. Elt deigen lenge for å få blandet inn smøret godt.

Disse bollene inneholder lite gjær, så sørg også for at bolledeigen får heve tiden ut.

Oppskrift på fastelavnsboller med krem av sjokolade, jordbær og vanilje.

Disse bollene er bakt med smør, som gjør dem ekstra saftige. Du kan gjerne bruke denne oppskriften til å bake vanlige hveteboller også.

Fastelavnsboller med  vanilje-, bringebær- og sjokoladekrem

Dette trenger du til ca. 12 boller:

 • ca. 500 g hvetemel
 • 2 ½ dl helmelk
 • 25 g fersk gjær
 • 75 g sukker
 • 1 ts malt kardemomme
 • ¼ ts salt
 • 1 lite egg + 1 egg til pensling
 • 75 g smør i terninger, romtemperert

 

Kremfyll:

 • 6 dl kremfløte
 • 3 ts sukker
 • 1 ts vaniljepulver
 • 1 kurv bringebær
 • 1 ss kakao
 • melis til topping

 

Slik gjør du:

 1. Bland alle de tørre ingrediensene til gjærdeigen i en bakebolle.
 2. Varm melken til den er lunken, helst ikke over 30 grader. Smuldre gjæren i melken og bland godt ut. Hell dette over i det tørre sammen med egget og la deigen elte i 7-10 minutter. Ha i litt mer melk om deigen virker for fast, og litt mer mel om den virker for klissete.
 3. Når deigen er smidig tilsetter du romtemperert smør og elter videre til alt er innarbeidet, ca. 5-10 minutter.
 4. Dekk til bakebollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse, ca 60 minutter. Strø litt mel på benken og hvelv deigen ut. Del i ca. 12 like store emner, og trill fine og runde boller. Legg dem med litt mellomrom på to stekebrett kledd med bakepapir. Dekk til brettene med et klede og la bollene heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter. Pensle til slutt bollene med et sammenpisket egg.
 5. Stek bollene midt i ovnen ved 225 grader på over- og undervarme i 10-12 minutter, eller til de er gylne på toppen. Stek et brett av gangen, da det er viktig at brettet står midt i ovnen for at de skal bli jevnt stekt.
 6. La bollene avkjøles på rist. I mellomtiden kan du lage fyllet.
 7. Stivpisk kremfløte og sukker. Kremen bør være fast for å ikke flyte utover når du klemmer bollene sammen, men pass på å ikke piske kremen for lenge!
 8. Fordel kremen i tre bakeboller. Tilsett vaniljepulver i den ene, kakao i den andre og lettmoste bringebær i den siste bollen.
 9. Når bollene er avkjølte deler du dem i to på langs og fordeler en raus mengde krem i hver. Sett på ”lokket” og klem forsiktig sammen. Dryss til slutt litt melis over gjennom en finmasket sil, og server bollene!

 

Tips til kaldheving

Kaldheving av gjærbakst er smart hvis du vil servere ferske boller til frokost.

 1. Bland sammen alle ingrediensene og sett deigen kaldt over natten.
 2. Dagen etter triller du ut deigen til boller. Legg bollene på et stekebrett kledd med bakepapir og pensle dem med egg.
 3. La bollene så stå i et varmt rom i ca 30. minutter for å få litt heving før de settes inn i kald stekeovn. Stek bollene midt i ovnen på 250 grader over- og undervarme til de er gylne. Dette tar noe lenger tid enn vanlig fremgangsmåte. Følg med!

 

Kilder: Wikipedia, The Telegraph, snl.no