Norske jordbær er de beste i verden. Det mener i hvert fall de fleste nordmenn. Har du lyst til å lage noe nytt med jordbær? Vi kombinerer to sommerfavoritter: Jordbær og boller.

Jordbær i gjærbakst er en spennende og herlig måte å bruke bæret på. Vi bruker en kombinasjon av jordbærsyltetøy og friske jordbær for å få både søte og litt syrlige bær i bollene.  

Slik får du luftige boller

Gjærbakst blir ekstra vellykket hvis du tar deg god tid til riktig behandling av gjæren og lang og stabil hevetid.

Hemmeligheten er sukker. Blander du tørrgjær med lunken melk og sukker vil gjæringsprosessen starte før deigen er knadd. Dette er viktig for at det ferdige resultatet skal bli vellykket.

Stabil heving på lunt sted er også viktig. Du bør heve deigen både før og etter utrulling, hvis du har mulighet til det. Bollene med jordbær vil bli luftigere av denne behandlingen.

Oppskrift på boller med jordbær og pistasjnøtter.

Pistasjnøtter smaker nydelig sammen med jordbær. Spar noen nøtter til å drysse over glasuren før servering.

Sjarmerende jordbærboller

Jordbærfyllet gjør at disse bollene blir litt mer klissete enn det du er vant til. Fyllet renner litt ut og gir en deilig klissete konsistens til de rustikke bollene.

Når bollene er ferdigstekt, gjenstår prikken over i-en: sitronglasur.  Sitronsaften er med på å gi bollene med jordbær et lite kick slik at helheten ikke blir for søt.

Te til bollene

Disse flotte bollene med jordbær trenger selskap av en god drikk. Hva med å dra frem den gamle kannen og brygge en kopp te? Det er ingenting i veien for å servere iste heller. Rabarbrate eller myntete er en herlig kombinasjon til disse deilige jordbærsnurrene.

 Oppskrift på boller med jordbær og pistasjnøtter.

Sitronglasur gir bollene akkúrat passe syrlig kick, slik at de ikke blir for søte.

BOLLER MED JORDBÆR OG PISTASJNØTTER

Dette trenger du til ca. 30 boller:

  • 2 ss sukker
  • 10 g tørrgjær
  • 2,5 dl lunken melk
  • 1 egg
  • 100 g mykt smør i terninger
  • ½ ts salt
  • 7 dl hvetemel
  • 3 dl jordbærsyltetøy
  • 1 boks jordbær, delt i små terninger
  • 1 dl hakket pistasjenøtter
  • 4 ss melis
  • 1 ss sitronsaft

 

Slik gjør du:

  1. Bland sukker, gjær og lunken melk. La dette stå i ti minutter.
  2. I en bakebolle mikser du gjærblandingen med egg og smør. Spe med salt og hvetemel til du har en fin og smidig deig.
  3. Pakk bollen med plast og la deigen heve i 45 minutter på et lunt sted.
  4. Del deigen i to og kjevle ut en stor firkant av hver av delene. Smør et lag med syltetøy på hver. Dryss pistasjenøtter og friske jordbærbiter på og rull. Skjær ca 15 stykker fra hver rull og sett  rullene med snittflaten opp på bakebrett.
  5. Legg et klede over bakebrettet og la dem heve i 40 minutter hvis du har tid til det. 
  6. Stek på ca 220 grader i 15-20 minutter eller til de er gylne. La jordbærbollene avkjøle på rist.
  7. Bland sitronsaft og melis til en glasur. Bruk litt vann for å få ønsket konsistens. Lag glasurstriper over bollene og server.