Vørterbrød er et saftig, mørkt brød med smak av julekrydder.

Det mørke, litt søtlige brødet er like godt med smør og brunost som med mye av julens beste kjøttpålegg. Du baker det med mørk sirup, julekrydder og vørterøl.

Her baker vi med en fordeig som blandes med hoveddeigen etterpå.

Pensle brødene med vann før de stekes. Vær bare litt oppmerksom på steketiden, så skorpen ikke blir for mørk.

3 timer / 2 brød

Dette trenger du:

Fordeig

  • 1 pk gjær
  • 1 fl vørterøl
  • 1 1/2 ts salt
  • Ca. 8 dl hveteme

Hoveddeig

  • 5 ss mørk sirup
  • 2 dl melk, lunken
  • Ca. 8 dl siktet rugmel
  • 2 dl sukker
  • 1 1/2 ts malt nellik
  • 1 1/2 ts malt anis
  • 1 dl rosiner

 

Slik gjør du:

Fordeig

  1. Rør gjæren ut i romtemperert vørterøl.
  2. Tilsett salt og siktet hvetemel til en løs deig, la den heve i ca. 30 min.

Hoveddeig

  1. Rør sirupen ut i lunken melk, og avkjøl til ca. 37 °C. Tilsett sirup-/melke­blandingen og resten av ingrediensene utenom ­rosinene i samme ­bolle som for­deigen. Elt til ­deigen er fast, smidig og slipper ­kanten av bake­bollen.
  2. Dekk med plast eller et klede, og la den heve til dobbel størrelse.
  3. Elt deigen en gang til og tilsett rosiner. Del ­deigen i to eller tre like store ­emner, og form dem til avlange eller runde vørterbrød. Tilsett om nød­vendig litt mer mel slik at de ­holder formen og ikke siger utover.
  4. Legg vørterbrødene på en stekeplate kledd med bakepapir. Dekk med plast eller et klede, og etterhev i 30 min. Pensle med lunkent vann.
  5. Stek brødene midt i ovnen på 180 °C i 45–50 min. Pass stekingen godt slik at brødene ikke blir for mørke. Reguler eventuelt temperaturen noe ned mot slutten av steketiden, eller dekk brødene med et bakepapir. Avkjøl på rist.