Joda, vi har hørt det før, men det fortjener å gjentas; Fisk og skalldyr er sunt for kroppen vår! Ifølge Norges Sjømatråd inneholder sjømat nesten alle de sentrale næringsstoffene vi trenger.

Laks er spesielt rik på protein, omega 3-fettsyrer, vitamin D og selen. Det er imidlertid ikke eneste grunn til at den glade fisken er blitt en hverdagsfavoritt i mange hjem.

Favoritt for hele familien 

I tillegg til å være sunt og godt, er laks også veldig anvendelig. Det er fordi mange ulike smaker passer godt sammen med det milde fiskekjøttet. 

Prøv både syrlig og søtt tilbehør som appelsin og sitrus, eller noe sterkt som chili og pepperrot.

Den faste konsistensen på laksekjøttet gjør det lett å lykkes med, både på grill og i gryter. 
Et stort pluss for familier er at laksen ofte er barnas favoritt. Med sin milde smak og fine farge, er den lett å like for alle.

Det er heller ingen grunn til å gå lei, for mulighetene er mange. Det bør disse 10 gode oppskriftene være et bevis på.

 

1. Laks i ovn med grønnsaker i appelsinsaus

Stort enklere enn dette blir det ikke! Frisk smak av appelsin og søte rotgrønnsaker gjør denne lakseretten til en vinner. Gulrot, purre og squash kan gjerne byttes ut med dine favorittgrønnsaker. Bruk gjerne frosne, hvis du foretrekker det. Stekes i ovnen i cirka 15 minutter.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 600 g laksefilet
  • 1 stk gulrot
  • 0.5 stk squash
  • 0.5 stk purre
  • 100 g smør
  • 1 stk appelsin
  • litt salt og pepper
  • 1 ss frisk timian

Tilbehør til laks:

  • 4 stk kokte poteter

Slik gjør du:

  1. Rens og skrell grønnsakene og del dem i strimler eller biter. Ha litt olje i stekepannen og surr grønnsakene et par minutter. Legg dem deretter over i en smurt ildfast form.
  2. Vask appelsinen, riv skallet og press saften. Dryss salt pepper, og litt revet appelsinskall og saft over grønnsakene.
  3. Skjær laks i serveringsstykker og dryss over salt, pepper og resten av appelsinskallet og saften.
  4. Stek i stekeovn ved 180 °C til laksen er ferdig, cirka 15 minutter.
  5. Server med bakt eller kokt potet.

 

2. Grillede laksespyd med nypoteter i grov pesto 

Det er ennå litt tidlig for nypoteten, men også andre potetsorter kan brukes. Her har de fått følge av lettvinte laksespyd og cherrytomater. Kjøp gjerne ferdig pesto på glass i butikken, eller lag din egen, ved å blande frisk basilikum, pinjekjerner, hvitløk og parmesan sammen med olivenolje. Laksen holder fin, fast form på grill, så det er lett å lykkes med spydene.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 600 g nypoteter
  • 4 ss  grønn pesto
  • 400 g rå laks uten skinn, i terninger
  • 15 stk cherrytomater
  • salt og pepper
  • 1 ss olivenolje
  • salt og pepper
  • Skall fra 1 stk sitron
  • 8 stk trespyd 

Slik gjør du:

1. Ha potetene i en gryte med lettsaltet vann og kok dem møre i cirka 8-12 minutter.

2. Ha laks og tomater delt i to i en skål sammen med olje, salt, pepper og sitronskall, og vend det hele godt rundt.

3. Fordel laks og tomater på trespyd og grill spydene i cirka 3-4 minutter på hver side.

4. Vend de kokte potetene godt sammen med pesto.

5. Server de lune spydene med pestopoteter og et stykke brød til.

 

3. Laks med wokkede grønnsaker og kokos 

Kan det friste med en asiatisk vri? Nyt smaken av kokosmelk, lime og chili i denne raske og sunne retten. Grønnsakene kan byttes ut med en pakke wokgrønnsaker på travlere dager. Server sammen med eggenudler, pasta eller kokt ris. 

Dette trenger du (4 porsjoner): 

  • 600 g laksefilet
  • 1 stk gulrot
  • 2 stk vårløk
  • 0.5 stk paprika
  • 1 boks minimais
  • 0.5 stk rød chili
  • 2 ss rapsolje
  • 2 dl kokosmelk
  • 1 dl fiskebuljong
  • 1 ts karripasta
  • 1 stk lime

Slik gjør du:

Skjær laksen i serveringsstykker og legg dem på bakepair på stekebrett. Dryss over salt og litt pepper og stek i ca. 4 minutter ved 180 °C.

Skjær grønnsaken i strimler og stek dem i rapsolje i panne eller wokpanne. Tilsett karripasta, buljong og kokosmelk. Smak til med salt og limeskall og limesaft.

Server kokosgrønnsakene til den stekte laksen, gjerne sammen med nudler eller kokt ris.

 

4. Laksetartar med eplesalat og pepperrotrømme

Rå laks smaker utsøkt! Det delikate fiskekjøttet blander du med rødløk, revet pepperrot og sitron til en fin-fin middagsrett som passer like godt til hverdag og helg. Server gjerne med eplesalat med gressløk og fersk pepperrotkrem for å få maksimalt ut av smakene.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 300 g laksefilet
  • 1 stk rødløk
  • 1 ss pepperrot
  • 1 dl olivenolje
  • 0.5 stk sitron
  • litt salt
  • litt sort pepper

Eplesalat:

  • 1 stk grønt eple
  • 5 ss gressløk
  • 2 stk hjertesalat
  • litt olivenolje
  • 1 ts sitronsaft
  • litt flaksalt

Pepperrotrømme:

  • 2 dl rørosrømme
  • 1 ss pepperrot
  • litt salt

Slik gjør du:

Laksetartar: 

  1. Kutt laksefilet i små terninger. 
  2. Finkutt rødløk, og riv pepperrot.
  3. Press sitronsaften.
  4. Bland alt sammen og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Eplesalat:

  1. Kutt eple i tynne strimler.
  2. Finhakk gressløk.
  3. Hjertesalat rives i grove biter. Bruk gjerne annen salat som ruccola, frisé eller romano.
  4. Bland alt sammen og smak til med sitron, olivenolje og salt.

Pepperrotrømme:

  1. Pisk sammen fersk pepperrot og rømme til en fast krem.
  2. Smak til med salt.

 

5. Lakseburger med bladpersille og sennep

Burger slår alltid an. Sliter du med å få barn til å spise fisk, er nok dette en fulltreffer. Laksekjøttet blander du med egg og strøkavring, noe som gir en jevn og saftig burger. Server i grove hamburgerbrød med dressing, salatblader, agurk og rødløk i skiver.

 Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 1.5 kg skinn- og benfri laksefilet
  • 25 g smør
  • 1 stk purre
  • 200 g strøkavring
  • 3 stk egg
  • 2 neve bladpersille
  • 3 ss dijonsennep
  • 1 ss salt

Slik gjør du:

  1. Skjær purre i ringer, og surr den deretter i smøret i noen få minutter til den blir myk. Sett til side.
  2. Fjern stilkene fra bladpersillen og grovhakk den.
  3. Ha egg og persille i en kjøkkenmaskin, og kjør til persillen er finhakket. Stopp maskinen og skrap ned langs kantene noen ganger underveis. Hell egg- og persilleblandingen over i en stor bolle, og ha i strøkavring.
  4. Skjær laksefileten i terninger og kjør den i kjøkkenmaskinen i 2-3 omganger til det blir til en litt grov deig. Ha laksen over i bollen med de andre ingrediensene, og tilsett også purreløk, sennep og salt. 
  5. Bland alt godt sammen med rene hender. Stek en liten prøvekake for å sjekke om det trengs mer salt.
  6. Form til 10 store burgere, og sett kaldt i en halvtimes tid. Dette vil gjøre at de holder bedre sammen under steking. Stek burgerne på middels sterk varme til de er gjennomstekte.

Tips: Server i grove hamburgerbrød med dressing, salatblader, agurk og rødløk i skiver.

 

6. Ovsbakt laks med chevre, nøtter og solbær

Her er det smaker som virkelig bør prøves! Laksen får følge av deilig chevre, hasselnøtter, solbærsyltetøy, honning og rosmarin. En smaksoverraskelse som fort kan bli en favoritt. 

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 800 g salmalaks
  • 1 ss olje
  • 50 g chèvre
  • 10 g hasselnøtter
  • 10 g mandler
  • 3 ss solbærsyltetøy
  • 2 ss honning
  • litt frisk rosmarin

Slik gjør du:

  1. Legg laksen i en smurt ildfast form. Ha over biter av chevre, nøtter og solbærsyltetøy. Hell over honning og biter av rosmarin.
  2. Stek fisken i ca. 15–20 minutter på 200 grader.
  3. Serveres gjerne med en god, grønn salat og brød.

 

7. Sprø laks med sitronpoteter

Sprø topping av hasselnøtt, parmesan og persille gjør susen i denne lakseretten. Mens fisken står 10-12 minutter i ovnen, kan du lage salaten. Vi anbefaler en salat med avokado, karse eller spirer, sitronskall- og saft, samt olivenolje. Du kan selvsagt lage din egen vri, og bruke dine favorittgrønnsaker i stedet.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  •  4  porsjonsstykker av laksefilet

 Sitronpoteter:

  • 300 g poteter
  • 2 avokadoer, i tynne skiver
  • 1 bunt karse eller spirer (kan sløyfes)
  • skall fra 1 sitron
  • saft fra 1 sitron
  • 2 ss olivenolje
  • salt og pepper

Topping:

  • ½ bunt persille
  • 25 g parmesan
  • 3 ss hasselnøtter
  • 1 ss olivenolje
  • salt og pepper

 Slik gjør du:

  1. Ha potetene i en gryte med vann og salt, og kok mørt.
  2. Sett ovnen på 200 grader. Hakk topping-ingrediensene sammen.
  3. Fordel blandingen over laksefiletene, og ha filetene i en ildfast form.
  4. Bak i ovnen i cirka 10-12 minutter. Når potetene er ferdigkokte, skjær dem i mindre stykker og vend sammen med avokado, karse/spirer, sitronskall- og saft, olivenolje.
  5. Smak til med salt og pepper. Server laksen med lune sitronpoteter.

 

8. Laksetaco med rømme og salsa

Alle elsker taco! Og mange koser seg med fredagsfavoritten flere ganger i måneden. Da kan det kanskje være en idé å av og til bytte ut kjøttet med laksefilet, og få et supersunt og deilig måltid? Det sterke krydderet passer veldig godt til laksekjøttet, og fyller du tortillasen med avokado, salat, salsa og rømme, har du et drømmemåltid.

Dette trenger du (4 porsjoner): 

  • 2 stk avokado
  • 1 stk agurk
  • 0.5 stk rødløk
  • 100 g blandet salat
  • 8 stk tortillalefser
  • 600 g laks
  • 4 ts tacokrydder
  • 1.5 dl rømme
  • 1 stk tacosaus
  • 1 neve frisk koriander 

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 200 grader. Pakk tortillas i folie, og varm dem i ovnen.
  2. Del avokado og agurk i biter. Finsnitt rødløk, og vask og riv salat.
  3. Del fisken i biter og krydre med tacokrydder. Stek noen minutter på høy varme til fisken er gyllen på alle sider og akkurat gjennomstekt.
  4. Fordel grønnsaker og fisk i varme tortillas. Ha på rømme, tacosaus og frisk koriander. Rull sammen, og server.

Tips: Bruk hjemmelaget tacokrydder, grove tortillas og ekstra lett rømme for en enda sunnere laksetaco

 

9. Thai fiskesuppe med laks i rød curry 

Laks smaker nydelig i supper. Denne krydrede thai-suppen med rød curry, kokosmelk, ingefær, chili, sitrongress og koriander er enkel både å lage og like. Ikke la deg skremme av de mange ingrediensene, den tar bare 25 minutter å tilberede. 

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 1 stk hvitløksfedd
  • 20 g fersk ingefær
  • 1 stk sitrongress
  • 2 stk chili
  • 2 ss olje
  • 2 ss rød karripasta
  • 4 dl kokosmelk
  • 6 dl fiskebuljong
  • litt lys soyasaus
  • litt salt
  • 400 g laks
  • 125 g grønn asparges
  • 125 g hvite asparges
  • litt frisk koriander

Slik gjør du:

  1. Skrell hvitløk og skjær i skiver. Vask én chili og del den i to. Knus sitrongresset for å få ut smaken. Stek hvitløk, chili, sitrongress og ingefær i 1 ss varm olje.
  2. Rør inn karripasta og hell over kokosmelk og fiskebuljong. Småkok i ca. 20 min.
  3. Skrell den hvite aspargesen og den nederste tredjedelen av den grønne aspargesen. Dampkok den hvite i 10 minutter, tilsett den grønne og damp i ytterligere 8 minutter. Avkjøl litt og skjær dem diagonalt i mindre biter.
  4. Skyll laksen og tørk forsiktig av. Del i store terninger. Stek forsiktig i litt olje og salt. Sil av suppen. Vask den andre chilien og hakk til små ringer. Legg laks og asparges i suppen og småkok i 5 minutter over lav varme. Smak til med soyasaus og dryss over korianderblader. Server.

 

10. Kremet pasta med laks og valnøtter 

Pasta og laks utfyller hverandre godt, og med kremet saus og knasende sprø valnøtter til blir smaken enda bedre. Bytt gjerne ut laksen med røkt laks hvis du foretrekker det.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 400 g fersk pasta
  • 100 g valnøtter
  • 2 stk vårløk
  • 1 stk hvitløksfedd
  • 1 ts olje
  • 300 g varmrøkt pepperlaks
  • 3 dl matfløte
  • litt salt og pepper 

Slik gjør du:

  1. Kok opp vann og legg i pastaen. Spar litt av pastavannet til sausen.
  2. Grovhakk valnøtter, finsnitt vårløk og hakk hvitløk. Fres alt i litt olje.
  3. Tilsett fløte og pepperlaks i grove biter. Kok opp, og la det tykne litt.
  4. Ha nykokt pasta i sausen, og bland godt. Spe med litt av pastavannet til sausen er passelig kremet.
  5. Smak til med salt og nykvernet pepper.