Skreien man får kjøpt i butikkene har kommet til norske farvann etter en lang svømmetur fra Barentshavet. Reisen gjør fisken veltrent og muskuløs, og fiskekjøttet kjennetegnes av den friske smaken og hvite fargen. Skrei er med andre ord en førsteklasses råvare og et flott utgangspunkt for mange retter.

Skrei er torsk, men ikke all torsk er skrei. Det er kun den som vokser opp i Barentshavet og som kommer inn til norskekysten for å gyte. Fisket strekker seg fra Finnmark i nord, til Stad i sør og foregår fra januar til april.

Skrei i fiskedisken

I Coop Megas fiskedisker har våre kompetente medarbeidere ansvaret for å forvalte skreien, som er fanget, behandlet og pakket etter helt bestemte kvalitetskrav.  Dersom du lurer på noe, kan de også gi deg tips og råd om oppbevaring, behandling og tilberedning.

Det som er viktig å se etter når du skal kjøpe en hel skrei er at den er blank og fin i skinnet og at det er rent blod oppe i nakken. Be gjerne betjeningen om å trykke lett på fisken. Den skal ikke etterlate seg trykkmerker. Gjør den ikke det, er det en fin kvalitet på fisken. Vi anbefaler deg å kjøpe hele fisken, for da vil  du kunne bruke bein, nakke og hale til å lage en enkel kraft, som du kan fryse ned og bruke som base til sauser og supper ved senere anledninger.

4 skrei-tips fra sjømatrådet

Norges sjømatråd har også utarbeidet noen tips til hvordan man tilbereder og behandler skrei på best mulig måte, slik at kvaliteten ivaretas helt frem til middagstallerkenen:

  1. Be fiskehandleren pakke skivene eller filetene i papir. Når du kommer hjem legger du pakken i en plastboks i kjøleskapet sammen med isbiter eller kjøleelementer. Da holder temperaturen seg nærmest mulig null, som er ideelt for skrei.
  2. For at skreien skal se ekstra bra ut på bordet, kan du la den ligge i isvann en time før du skal trekke den. Da beholder fisken den fine, hvite fargen på kjøttet.
  3. Skreien skal ikke kokes, men trekke 5 til 10 minutter i vann som ligger like under kokepunktet.
  4. Husk at skrei krever godt saltet vann! Du kan beregne om lag en halv desiliter salt for hver liter vann. Straks den er ferdig skal skreien opp av kokevannet, for at den ikke skal bli for salt. Derfor er det lurt å gjøre ferdig tilbehøret før du fisken trekkes.

Mølje med skrei

Skreien er en anvendelig fisk som passer godt til mange ulike smaker. Den tradisjonelle norske tilberedningen kalles mølje, og er fisk, lever og rogn trukket i lettsaltet vann, servert med kokte poteter. Hvis du ønsker noen alternativer til denne retten er det imidlertid mye å velge mellom!

 

1. SKREI I SKINKE MED JORDSKOKKPURÈ

Skrei er en fantastisk og anvendelig fisk. Tradisjonelt ble skrei servert som mølje, men her får du ti himmelske oppskrifter med skrei.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

  • 800 g skreifilet, uten skinn og bein
  • 3 ss pesto
  • 8 blader basilikum, frisk
  • 8 skiver spekeskinke
  • 1 ss smør

Jordskokkpuré:

  • 400 g jordskokk
  • 1 ss smør
  • 3 ss kremfløte
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper, hvit 

Tilbehør:

  • 8 sjampinjong
  • 1 ss smør
  • Ruccolasalat

Slik gjør du det:

  1. Sett stekeovnen på 180 °C. 
  2. Skjær skreien i jevnstore porsjonsstykker. Skjær hvert stykke nesten helt igjennom på det tykkeste og brett dem ut til det dobbelte.
  3. Ha pesto og basilikumblader på ene halvdelen av stykkene og brett dem sammen igjen.
  4. Surr to skiver spekeskinke rundt hvert fiskestykke og brun dem lett i en stekepanne med smør, ca. 1-2 minutter.
  5. Etterstek stykkene i stekeovnen i ca. 4 minutter.

Jordskokkpuré:

  1. Skrell jordskokk og kok dem godt møre i usaltet vann.
  2. Ta kjelen fra platen, hell av kokevannet og la dampe fra seg litt.
  3. Mos jordskokk med en stavmikser. Rør inn smør og fløte til en jevn puré.
  4. Smak til med salt og pepper.

Tilbehør:

  1. Del hver sjampinjong i fire og brun dem lett i tørr stekepanne.
  2. Tilsett smør og stek soppene videre i ca. 4-5 minutter.
  3. Server skreien med jordskokkpuré, sjampinjong og ruccolasalat.

 

2. SKREI MED MIDDELHAVSSMAKER   

Skrei er en fantastisk og anvendelig fisk. Tradisjonelt ble skrei servert som mølje, men her får du ti himmelske oppskrifter med skrei.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 800 g skreifilet, uten skinn og bein
  • 1 sjalottløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 ss olje
  • 1200 g hermetiske tomater, grovhakkede
  • 6 poteter
  • 8 grønne oliven
  • Salt og pepper
  • Litt kajennepepper

Slik gjør du:

  1. Skjær sjalottløk i skiver og finhakk hvitløk. Varm opp olje i en kasserolle og surr sjalottløken til den blir blank. Ha i hvitløk. 
  2. Hell på hermetiske tomater og la sausen småkoke på lav varme i ca. 2 timer.
  3. Mens sausen putrer, koker du poteter. La dem avkjøles før du skjærer dem i skiver. 
  4. Skjær skreien i terninger på ca. 3 cm, dryss over litt salt og la dem ligge i 7 minutter. Skyll av saltet og tørk skreiterningene lett med tørkepapir.
  5. Vend skreiterningene og potetskivene inn i sausen og la retten trekke noen få minutter til skreien er kokt. Rør inn oliven, og smak til med salt, pepper og en anelse kajennepepper.
  6. Server gryten med flatbrød ved siden av. Dryss gjerne friske urter over ved servering.

 

3. SKREI MED SELLERIPURÉ OG SALSA 

Skrei er en fantastisk og anvendelig fisk. Tradisjonelt ble skrei servert som mølje, men her får du ti himmelske oppskrifter med skrei.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 800 g skreifilet
  • 2 ts salt
  • 4 ts sitronsaft
  • olje
  • smør

Selleripuré:

  • 600 g sellerirot
  • 4 ss smør
  • 3 dl kremfløte
  • salt og pepper

Rød salsa: 

  • 1 boks hermetiske tomater, grovhakkede
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1-2 chili, rød
  • 4 ss sitronsaft
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts spisskummen, malt
  • 1 ts koriander, malt
  • 2 ss persille, frisk
  • salt

Slik gjør du:

Selleripuré:

  1. Skrell og skjær selleri i terninger. Surr dem i smør uten at de blir brune, ca. 3-4 minutter.
  2. Hell på så mye kremfløte at det står halvt opp på sellerien. Legg på tett lokk og la sellerien koke til den er mør, ca. 10 minutter.
  3. Mos den med stavmikser og smak til med salt og pepper. Hold den varm.

Salsa:

  1. Mos hermetiske tomater, tomatpuré, sjalottløk, hvitløk og chili til en jevn puré.
  2. Tilsett sitronsaft, olivenolje, spisskummen og koriander.
  3. Gi salsaen et oppkok, legg på lokk og la den surre i ca. 10 minutter.
  4. Smak til med salt og rør inn persille like før servering.

Skrei:

  1. Skjær skreifilet i serveringsstykker, strø på salt og drypp sitronsaft over. 
  2. Stek skreistykkene i en blanding av olje og smør i ca. 2 minutter på hver side, til de er så vidt gjennomstekte.

 

4. SKREISUPPE MED FENNIKEL OG SELLERIROT 

Skrei er en fantastisk og anvendelig fisk. Tradisjonelt ble skrei servert som mølje, men her får du ti himmelske oppskrifter med skrei.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 600 g skrei eller torskefilet
  • 3 sjalottløk i tynne skiver
  • 2 dl tørr hvitvin
  • 15 dl fiskekraft,
  • bruk gjerne fiskebuljong
  • 3 dl kremfløte
  • 3 dl Crème Fraîche
  • Eventuelt 1 ts maizena
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet hvit pepper
  • 1 ts sukker
  • 2 gulrøtter
  • 2 fennikel
  • 1 liten sellerirot
  • 1 liten purre

Slik gjør du:

  1. Surr tynne skiver av sjalottløk i olje 1–2 minutter til de er lett blanke. Tilsett hvitvin, kok inn til halv mengde.
  2. Tilsett fiskekraft, kok inn til halv mengde. Tilsett fløte, Crème Fraîche og salt. La det småkoke til suppen tykner (ca. 30 min).
    Hvis den blir for tynn, kan du jevn med litt maizena. Sil gjerne suppen for et silkemykt resultat.
  3. Smak til med salt, pepper og sukker.
  4. Del skreien/torsken i terninger på 2x2 cm, kutt gulrøtter, fennikel, sellerirot og purre i tynne strimler, la det trekke i suppen 4–5 min.
  5. Server med brød og gjerne dampede blåskjell og ferske reker.

 

5. DAMPET SKREI MED GRILLET VÅRLØK OG MANGO  

Skrei er en fantastisk og anvendelig fisk. Tradisjonelt ble skrei servert som mølje, men her får du ti himmelske oppskrifter med skrei.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 800 g torskefilet eller skrei
  • 1 stor mango
  • 20 vårløk
  • 50 g sjalottløk
  • 2 dl god olivenolje

Slik gjør du:

  1. Legg fisken i en 10 % saltlake i ca. 5 minutter.
  2. Kutt mangoen og sjalottløken opp i små terninger og bland sammen med olivenoljen. Gi det et lett oppkok. Smak til med salt og pepper.
  3. Gi vårløk et kjapt oppkok. Sil vekk vannet. Grill vårløken lett i en grillpanne med litt salt.
  4. Trekk fisken i salt fiskekraft.
  5. Server skreien på en seng av vårløk og mango.

 

6. SKREIFILET MED BASILIKUM OG PAPRIKA 

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 800 g skreifilet uten skinn
  • 1 ts salt
  • 1 rød paprika i tynne strimler
  • 1 rød chilipepper, finhakket
  • 2 ss finstrimlet frisk basilikum
  • 3 ss smeltet smør
  • Frisk basilikum til pynt

Ovnsstekte poteter:

  • 8 poteter
  • 2 ss smør
  • 2 ss olje
  • Salt og pepper
  • Saften av 1/2 sitron

Slik gjør du:

  1. Del potetene i båter og ha dem over i en ildfast form. Ha i smør, olje, sitronsaft og salt og pepper. Stek dem i ovnen på 200 °C i ca. 35-40 minutter. Dekk til med aluminiumsfolie.
  2. Legg fileten hel på et smurt, ildfast fat. Fordel paprika, chilipepper og basilikum over og drypp over smeltet smør. Bak fisken midt i ovnen til den er gjennomstekt (180°C i ca. 20 minutter).
  3. Pynt med friske basilikumblader før servering og server med ovnsstekte poteter.

 

7. LETTSALTET SKREI MED RØDBETER OG SMØRSAUS 

Skrei er en fantastisk og anvendelig fisk. Tradisjonelt ble skrei servert som mølje, men her får du ti himmelske oppskrifter med skrei.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 800 g skreifilet
  • 1 ss salt
  • 200 g rødbete
  • 400 g mandelpotet
  • olivenolje
  • salt og pepper

Smørsaus:

  • 2 dl fløte
  • 2 dl smør
  • 0,5 stk sitron
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Strø salt over skreifiletene og la dem ligge kaldt over natten.
  2. Sett stekeovnen på 175 °C. Kok opp vann og la skreien trekke i ca. 10 minutter. Skrell rødbeter, som du skjærer i terninger og kok dem i lettsaltet vann til de er møre.
  3. Vask mandelpoteter, skjær i båter, vend dem i olivenolje, dryss med salt og pepper. Legg dem i en ildfast form og bak i stekeovnen, ca. 30 minutter.

Smørsaus: 

  1. Kok inn fløte til halv mengde og visp inn smeltet smør.
  2. Smak til med salt, pepper og sitron.
Skrei er en fantastisk og anvendelig fisk. Tradisjonelt ble skrei servert som mølje, men her får du ti himmelske oppskrifter med skrei.

 

8. NYKOKT SKREI MED SMØR OG GRESSLØKSAUS 

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • Ca. 1,4 kg fersk skrei i skiver
  • 3 ss salt pr. liter vann
  • 1 ts eddik pr. liter vann
  • 3 dl fløte
  • ca. 100 g mykt smør
  • 1 ss sitron
  • ½ ts sukker
  • 2 ss finhakket gressløk
  • 8 poteter
  • 6 gulrøtter

Slik gjør du:

  1. Legg fisken i rennende kaldt vann, ca. 1 time før koking.
  2. Kok poteter. Skrell gulrøttene og kok dem i lettsaltet vann.
  3. Kok opp rikelig med vann, tilsett salt og eddik (gjør fisken hvitere). Legg i skreien, skru ned varmen, la den trekke 6–8 min.
  4. Kok opp fløte. Tilsett litt og litt smør mens du visper. La det koke opp før du tar kjelen av platen. Smak til med sitron, sukker og salt. Tilsett gressløk.
  5. Server med kokte poteter, gulrøtter og gjerne lever og rogn.

 

9. OVNSBAKT SKREI I TOMATSAUS 

Skrei er en fantastisk og anvendelig fisk. Tradisjonelt ble skrei servert som mølje, men her får du ti himmelske oppskrifter med skrei.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 800 g skrei- eller torskefilet, uten skinn og bein
  • 1 ss salt
  • 0,5 sitron

Tomatsaus: 

  • 1 stk løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 stk rød paprika
  • 1/4 rød chili
  • 2 ss olje
  • 1 boks hakkede tomater
  • frisk basilikum
  • salt

 Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 200°C. 
  2. Grovhakk løk, skjær hvitløk i tynne skiver, paprika i biter og finhakk chili.
  3. Surr løk og hvitløk i olje til løken er blank.
  4. Tilsett tomater, paprika, basilikum og chili. Kok et par minutter. Smak til med salt.
  5. Hell sausen over i en ildfast form.
  6. Del skrei- eller torskefileten i serveringsstykker og dryss dem med salt. Legg dem i sausen og press litt sitron over fisken.
  7. Kok ris etter anvisning på pakken
  8. Dekk med folie og bak fisken midt i ovnen i ca. 20 minutter, eller til den er ferdig. Server med ris.

 

Kilde: Glad i mat, godfisk.no