Meny skalldyrfesten

  • Blåskjell med eplemost, hvitløk og urter
  • Spagetti med scampi, tomat og hvitløk 
  • Gratinert kongekrabbe med urter og granateple
  • Hjerteskjell à la Vongole
  • Spicy reker med skall
  • Kamskjell med grønnkål og bringebær
  • Asiatisk pepperkrabbe

På kjøkkenet freser det lystig i kasserollen når blåskjellene skal dampes med herlige krydder og urter. Den deilige duften av hvitløk og sitrongress bærer bud om et skikkelig festmåltid.

- Hvitløk og chili passer til alt av skalldyr, fastslår fiskeansvarlig hos Coop Mega Skøyen, Jørn Edvard Thalberg. Hans favorittblåskjell er dampet i syrlig, økologisk eplemost fra Änglamark.

-  Du kan nesten dampe blåskjell i hva som helst, men jeg synes denne eplemosten passer veldig godt til den fine sødmen i blåskjellene. Jørn har sjekket blåskjellene og kastet ødelagte og døde skjell, og heller de friske skjellene i gryta. Dette blåskjellnettet inneholder store, fine blåskjell, som kan ta opptil 10 minutter i gryta før de er ferdige.

- Mindre skjell trenger ikke mer enn 4-5 minutter, så her må man sjekke underveis. Blåskjellene er ferdige når skallet har åpnet seg helt.

Stek perfekte kamskjell

Felles for alle skalldyr er at de skal ha minimalt med varmebehandling. For mange er steking av kamskjell selve svenneprøven og forbundet med en viss engstelse.

Liz Connie Hellum, som er fiskeansvarlig hos Coop Mega Ullevål, lager et rutemønster i kamskjellene og krydrer dem godt med salt og pepper.

- Velg helst store kamskjell og stek dem i en panne ved høy temperatur i et halvt minutt på hver side. Da får de en god stekeskorpe og blir varme tvers igjennom uten å få gummiaktig konsistens, forklarer Liz Connie.

Ansatte i Coop Mega lager skalldyrfest.

Coop Mega-teamet består av tre sjømateksperter: Jørn Edvard Thalberg,Liz Connie Hellum (i midten) og Cathrine Jægerud.

Skalldyr er perfekt festmat

Denne skalldyrmenyen er superenkel å lage. Den store restaurant-trenden for tiden er såkalt sharing-meny, som betyr at man lager store porsjoner og deler med hverandre. Lag to retter om gangen og la gjesten få smake mange nye, spennende retter. På den måten får dere en lang og hyggelig kveld rundt bordet.

Oppskrift på blåskjell med eplemost, hvitløk og urter.

BLÅSKJELL MED EPLEMOST, HVITLØK OG URTER

Dette trenger du til 2 personer:

  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ts sitrongress
  • 1 rød chili
  • 1 gulrot
  • 1 sjalottløk
  • 2 ss smør 
  • 1 dl syrlig eplemost, gjerne Änglamarks økologiske eplemost
  • 1 kg blåskjell
  • Friske urter, for eksempel dill, estragon og persille

 

Slik gjør du:

  1. Finhakk grønnsakene.
  2. Fres grønnsakene kjapt i meierismør i en stor kjele.
  3. Hell på eplemost, kok opp og tilsett blåskjell.
  4. Damp under lokk til blåskjellene har åpnet seg. Ha på hakkede urter og server.

 

Slik sjekker du blåskjell

  1. Gå alltid grundig gjennom blåskjellen før de havner i gryta. Kast skjell som er ødelagt eller ikke lukker seg når du banker lett på skallet.
  2. Vask de friske skjellene under rennende vann og fjern byssustrådene (skjegget). Kast også skjell som ikke åpner seg etter damping.
  3. Blåskjell du kjøper i butikken er alltid trygge, men har du plukket blåskjell selv bør du sjekke Mattilsynets blåskjellvarsel først. 
Oppskrift på spagetti med scampi, tomat og hvitløk.

Spagetti med scampi, tomat og hvitløk.

SPAGETTI MED SCAMPI, TOMAT OG HVITLØK

Dette trenger du til 4 personer:

  • 400 gram spagetti
  • ½ dl olje
  • 5 store fedd hvitløk
  • 1 rød chili uten frø
  • 2 ss løk
  • 1 dl hvitvin (kan erstattes med en syrlig eplemost)
  • 2 dl cocktailtomater delt i 2 eller 4
  • 2 dl skalldyrfond
  • 4 ss finhakket persille
  • 16 scampi, helst MSC-sertifisert scampi

  

Slik gjør du:

  1. Kok spagettien som anvist på pakken.
  2. Varm oljen i en gryte. Tilsett finhakket hvitløk, chili og løk, og la surre i et i et par minutter.
  3. Tilsett hvitvin og tomatene før hvitløken er gyllen. La surre i et par minutters tid under omrøring.
  4. Tilsett kraften, bland godt og la koke inn til smaken er konsentrert. Vend inn persille og smak til med salt og eventuelt mer chili. Vend inn rekene og la trekke til de akkurat er gjennomkok eller gjennomvarme.

 

Velg bærekraftig scampi

Scampi-oppdrett har fått et dårlig rykte, som gjør at flere vegrer seg mot å spise scampi. Hos Coop Mega får du kjøpt MSC-sertifisert scampi. MSC stiller blant annet krav om bærekraftige kvoter og bruk av skånsomme redskaper som minimaliserer bifangst.

Oppskrift på gratinert kongekrabbe med urter og granateple.

Gratinert kongekrabbe med urter og granateple.

GRATINERT KONGEKRABBE MED URTER OG GRANATEPLE

Dette trenger du til 4 personer:

  • 4 krabbeben
  • salt og pepper
  • skall fra ½ sitron
  • 3 ss smør
  • 2 ss finsnittet persille og gressløk
  • 2 ss rensede granateplekjerner

 

Slik gjør du:

  1. Del krabbebeina på langs med en skarp kniv. Krydre med salt og pepper.
  2. Riv sitronskall og bland med smør og litt av de friske urtene.
  3. Bak krabbebeina i ovnen på 300 grader overvarme i fem minutter.
  4. Dryss over resten av granateplekjernene. Server med en skvis sitron over.

 

Slik deler du kongekrabbe

  • Beina til kongekrabben er lange, ganske smale og har et mykt skall. Jørn Edvard Thalberg bruker helst en glatt kokkekniv når han skal dele beina.
  • Del først beina i leddene, deretter legger du beina med undersiden (den lyse) siden opp og skjærer beina i to på langs. Dette gir den peneste snittflaten, forklarer han.
  • Noen sverger til saks, men dette gir ikke like pent resultat.
Oppskrift på hjerteskjell à la vongole.

Hjerteskjell à la vongole

HJERTESKJELL À LA VONGOLE

Dette trenger du til 2 personer:

  • 2 ss olje
  • 2 ts chili, finhakket
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 kg hjerteskjell
  • 2 dl hvitvin
  • 3 ss persille

 

Slik gjør du:

  1. Ha olje, chili og hvitløk i en dyp stekepanne med lokk. Varm opp, til hvitløken begynner å bli gyllen og gi fra seg deilig duft.
  2. Ha skjellene i pannen, ha i vin og kok opp på høy varme.
  3. Etter to minutter, sett på lokket, kok et par minutter til og sett til siden. Dryss over persille ved servering.
Oppskrift på spicy reker med skall.

Spicy reker med skall.

SPICY REKER MED SKALL

Dette trenger du til 2 personer:

  • 4 hvitløkfedd
  • 1-2 chili
  • saften av 2 lime
  • 2 cm ingefær
  • 1 kg reker med skall
  • 1 potte koriander

 

Slik gjør du:

  1. Finhakk krydder og urter, og stek rekene med skall kjapt i blandingen.
  2. Pynt med koriander på toppen.
Oppskrift på kamskjell med grønnkål og bringebær.

Kamskjell med grønnkål og bringebær.

KAMSKJELL MED GRØNNKÅL OG BRINGEBÆR

Dette trenger du til 4 personer:

  • 150 g frosne bringebær
  • 2 ss frisk timian hakket
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 2 ss olivenolje
  • 400 g fersk spagetti
  • 1 pk grønnkål
  • 2 ss smør
  • vann
  • salt
  • 10 kamskjell
  • salt og pepper
  • 1 boks friske bringebær
  • 40 g parmesan

 

Slik gjør du:

  1. Mos bringebær og tilsett hakket timian og eddik til bringebærvinaigrette. Varm opp, pisk inn olje og smak til med salt og pepper. Sett til side.
  2. Kok spagetti som anvist på pakken.
  3. Fjern de grove stilene fra grønnkålen. Kok opp litt vann i en romslig kasserolle (vannet skal akkurat dekke bunnen), tilsett smør og en klype salt. Ha i grønnkålen og la det koke over høy varme til grønnkålen akkurat er mør.
  4. Krydre kamskjellene med salt og pepper. Skjær et rutemønster på begge sider. Stek dem i smør i en varm panne, cirka 1 minutt på hver side.
  5. Anrett nykokt spagetti på tallerken med grønnkål og stekte kamskjell. Drypp med bringebærvinaigrette og pynt med friske bringebær. Legg på grovhøvlet parmesan til slutt.

 

Slik tiner du kamskjell

Bruker du frosne kamskjell er det viktig å tine dem riktig. Legg kamskjellene i et dørslag med en dyp tallerken under, og la dem tine i kjøleskapet i noen timer, eller over natten.

Oppskrift på asiatisk pepperkrabbe.

Asiatisk pepperkrabbe.

ASIATISK PEPPERKRABBE

Dette trenger du til 3-4 personer:

  • 4 store krabbeklør eller 6 små
  • ca. ½ l solsikkeolje eller rapsolje
  • 8 hvitløksfedd
  • 2 røde chili
  • 6 cm ingefær
  • 1 liten løk
  • 100 g smør
  • 2 ss nykvernet svart pepper
  • 8 ss soyasaus
  • 4 ss østerssaus
  • 2 ts brunt sukker
  • 5-6 dl vann
  • 1 bunt vårløk
  • 1 potte koriander
  • 2 lime

 

Slik gjør du:

  1. Slå den ytterste delen av krabbeklørene med en hammer til skallet sprekker opp.
  2. Varm opp raps- eller solsikkeolje til høy temperatur. Hvor mye olje du trenger avhenger av hvor vid panne du bruker.
  3. Friter krabbeklørene i oljen i to-tre minutter. Hvis du har store krabbeklør, bør du fritere en og en om gangen. La dem renne av på litt kjøkkenpapir.
  4. Lag sausen: Finhakk hvitløk, chili, ingefær og løk og ha det i en varm en panne med litt olje, smør og svart pepper. Stek under omrøring i et par minutter.
  5. Tilsett soyasaus, østerssaus, brunt sukker og vann. La sausen småkoke til den tykner litt, cirka 10 minutter.
  6. Ha i krabbeklørene og kok videre i cirka 5 minutter.
  7. Dryss over hakket vårløk og koriander og server med limebåter til.

 

Knekke krabbeklør

Krabbeklørne har et hardt skall som kan være litt vanskelig å få hull på.

- For å knuse krabbeklørne kan du enten bruke en hammer eller siden på en stor kniv, forklarer Liz Connie hos Coop Mega Ullevål. Slå ganske forsiktig, så du ikke moser klørne helt. Lag gode sprekker i klørne, så kan du rense ut kjøttet med en gaffel.