Reker med majones, loff og sitron er den perfekte sommermaten. Ja, man trenger ikke engang loffen eller sitronen. Vi elsker å sitte på bryggekanten å «pille» reker når sola steker og badevannet er varmt.

Men faktisk er rekene på sitt aller beste når det er kaldt i vannet - nemlig i vinterhalvåret. Da kommer den deilige sødmen og fastheten i kjøttet frem.

Så du trenger ikke bare spise reker om sommeren - selv om det er da de fleste koser seg med rekefest.

 

<<Vet du hvordan du piller reker riktig? Her får du den mest effektive metoden for å pille rekker raskt og uten svinn.>>

Spar på rekeskallet 

De vanlige rekene du kjøper i butikken er allerede kokt, så de bør ikke utsettes for mye varmebehandling før servering. Da risikerer du at de blir seige i konsistensen.

Det er likevel mye du kan gjøre med rekene for å få mest mulig ut av råvaren. Du kan lage nydelig kraft av rekeskallene, for eksempel.

Hvis du samler alle rekeskallene i en plastpose etter rekemåltidet og legger dem i fryseren,  kan du lage nydelig skalldyrsuppe dagen etter. Så enkelt, og så smakfullt.

Scampi er også en populær reke som egner seg ekstra godt til varme retter. De kan du kjøpe i rå tilstand, noe som gjør dem perfekte til å fritere, steke eller koke.

Unik rekespising

Måten vi nordmenn spiser reker på, er ganske unik i verdenssamenheng. Det er ikke sjelden turister opplever kokte, kalde reker for første gang når de er på Norgesbesøk.

Men så er også rekene våre unike. De er store nok til at vi kan pille dem selv og legge dem på brødskiven. I mange land er rekene så små at de ikke egner seg til dette.

Flere steder i verden serveres reker til kjøtt. En slik rett kalles Surf & Turf. Det kan være en biff med rekespyd på toppen. Det kan også være den tradisjonelle paellaen du spiser når du er på ferie. Her får du gjerne kylling, spicy pølse, fisk og skalldyr i samme rett. Og hvem har ikke forelsket seg i hvitløksreker i Syden?

Her er fem deilige oppskrifter på reker og scampi som vi kan anbefale på det varmeste:

Rekene er godt hele året, men er faktisk på sitt beste om vinteren. Her får du seks nye oppskrifter på uimotståelige retter med reker.

1. Kokosreker og chilimajones 

Dette trenger du (til 4 personer):

  • 40 scampi, rå økologiske
  • 4 ss mel
  • 1 egg
  • 6 ss tørket kokos
  • ½ pakke panko (japanske brødsmuler)
  • Salt, pepper
  • 1 dl solsikkeolje til steking

Chilimajones:

  • 1 helt egg
  • 2 dl solsikkeolje
  • 1 klype flaksalt
  • 1 ts dijonsennep
  • 2 ss limesaft
  • 1 rød chili 

Slik gjør du:

  1. Rens scampiene for skall og streng. Vend i mel og krydder, så i sammenpisket egg og til slutt i panko og kokos.
  2. Stek i 1 dl olje til de er gylne.
  3. Majones: Ha egg, olje, salt, sennep, chili og limesaft i en høy beholder og bruk stavmikseren til å lage en stiv majones.

 

Rekene er godt hele året, men er faktisk på sitt beste om vinteren. Her får du seks nye oppskrifter på uimotståelige retter med reker.

 
2. Reker ceviche med nacho-chips 

Dette trenger du (til 4 personer):

  • 250 g reker, renset
  • 1–2 rødløk, finhakket
  • 2 tomater i terninger
  • 1 frisk chili
  • ½ dl frisk koriander, hakket
  • 2 ss olivenolje
  • ½ ts salt
  • ½ ts appelsinsaft
  • 1 avokado i terninger

Slik gjør du:

Bland sammen ingrediensene. Server gjerne cevichen i små drikke­glass.
Passer godt som forrett sammen med tortilla-chips, eller som en del av en buffet.

Reker er godt hele året, men er faktisk på sitt beste om vinteren. Her får du seks nye oppskrifter på uimotståelige retter med reker.

 3. Rekesuppe «mini» med reker og erter 

Dette trenger du (til 4 personer):

  • 1 kg reker, skrelte (ta vare på skallet!)
  • 3 ss rapsolje eller annen nøytral olje
  • 1 rød chili, finhakket
  • 2 hvitløk, knust
  • 1 sitrongress, knust
  • 50 g finhakket ingefær
  • 1 løk, grovhakket
  • 1 gulrot i skiver
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 dl tørr hvitvin
  • 1 lime, skall og saft
  • 3-4 dl fløte
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Fres rekeskallet sammen med chili, hvitløk, sitrongress, ingefær, gulrot og løk i nøytral olje på høy varme i ca. 5 minutter.
  2. Ha i tomatpureen, fres i ca. 1 min. Hell på hvitvinen, kok nesten helt ned. Ha på vann så det dekker. Kok opp.
  3. La det trekke i ca. 30 min. Sil av. Kok ned til smakene kommer ordentlig frem.
  4. Ha i fløten og kok den litt inn. Smak til med lime, salt og pepper.
  5. Server i små skåler med reker og erter i bunnen, skum opp suppen, og topp med skummet. 

TIPS! Ha i en skvett kald melk før du skummer suppen opp med med stavmikseren. Da skummer den bedre!

Reker er godt hele året, men er faktisk på sitt beste om vinteren. Her får du seks nye oppskrifter på uimotståelige retter med reker.

4. Scampi Teriyaki  

Dette trenger du (til 4 personer):

  •  500 g økologisk scampi
  • 200 g sukkererter
  • 1 rød og 1 grønn paprika i strimler
  • 2 ss olje til steking
  • 2 pakker nudler
  • 2 poser teriyakisaus

Slik gjør du:

1. Stek sukkererter og paprika i en wok-eller stekepanne i 1 minutt.

2. Tilsett scampien og lynstek disse i 1 minutt og tilsett deretter teriyakisausen.

3. Kok nudlene etter anvisning på pakken, og blant dette med scampien og grønnsakene.

 

5. Nasi Goreng

Dette trenger du (til 4 personer):

  • 400 g langkornet ris
  • 2 ss vegetabilsk olje
  • 4 egg
  • 1 løk
  • 3 grønne chili
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 purre
  • 2 ts malt koriander
  • 2 ts malt spisskummen
  • 500 g kyllingfilet i strimler
  • 300 g ferske reker med skall
  • 6 ss Kecap Manis

Slik gjør du:

1. Kok opp ris og la det stå kaldt i ca 4 timer.

2. Lag omelett av eggene, kutt i strimler og legg det til siden

3. Stek løk, purre, hvitløk og chili i en stekepanne eller wok til løken er myk.

4. Tilsett koriander og spisskummen.

5. Tilsett kylling og reker i grønnsakene og rør rundt til det er godt blandet og la det koke.

6. Tilsett ris, soyasaus og omelettbitene og kok i 5 minutter.

7. Dekorer med purre og server varmt.

Reker er godt hele året, men er faktisk på sitt beste om vinteren. Her får du seks nye oppskrifter på uimotståelige retter med reker.

6.   Ferske vårruller med økologisk scampi 

Dette trenger du (til 4 personer):

  • 12 rispapir
  • 24 ferdigkokte økologiske scampi
  • 2 ss maisolje
  • 6  ss soyasaus
  • 1 agurk
  • 3 gulrot
  • 100 g friske el. hermetiske bønnespirer
  • 2 dl frisk koriander og basilikum
  • Litt friséesalat
  • Cirka 2 dl søt chilisaus

Slik gjør du:

  1. Rens rekene, stek dem raskt i olje og soyasaus.
  2. Kutt agurk og gulrot i fyrstikktynne strimler.
  3. Bløtlegg rispapiret etter anvisning, fyll rullene med reker, grønnsaker, bønnespirer, friske urter og salat.
  4. Rull sammen, server med chilisaus og litt ekstra soyasaus.