Østers

Latin: Ostrea edulis
Engelsk: Flat oyster, Common oyster
Fransk: Huître plate

Det finnes over 100 arter av østers, men det er bare flatøsters som lever i norske farvann. De er runde i formen, med tykt og hardt skall på 8-10 centimeter.

En østers lever vanligvis i 8 til 10 år, men kan i noen tilfeller bli opptil 20 år gammel. Den trives på grunt vann, og kan ofte samle seg i store østersbanker fra Skagerrak til Trøndelag.

I butikken selges oppdrettsøsters fra Frankrike eller Norge, av arten stillehavsøsters. De er mer avlang i formen enn flatøsters, og lettere å dyrke.

Bruk:

Østers smaker av salt sjø, og gir en spennende opplevelse i munnen. Den grå-hvite muskelen spises levende, og serveres ofte naturell.

Men vil du ha litt ekstra smak, er det noen dråper sitron eller tabasco som gjelder. Eller en østersdressing laget av sjalottløk, eddik, salt og pepper.

Ihuga fans kan aldri få nok av østers, og mener at det er det beste i verden. Mens andre har frykt for å smake, fordi skjellene er levende, og ser spesielle ut. Kjøp deg en østerskniv når du skal åpne skjellet, det gjør jobben lettere.

Sesong:

Østers kan du nyte hele året, men den er best om vinteren. Det kalde vannet gjør levekårene bedre for all skalldyr, og at algene forsvinner. 

Næringsinnhold:

Østers er fulle av næringsstoffer. De er proteinrike og inneholder vitamin A, vitamin D, B12, jern, folat og selen.

Østers med frisk tomatsalsa

Mange synes at østers er noe av det mest romantiske man kan spise. Så hvorfor ikke servere østers til kjæresten neste gang?

Østers med frisk tomatsalsa

 Dette trenger du (2 personer):

  •  4–6 østers
  • 2 tomater
  • hvitløk, 1 fedd
  • 3 ss olivenolje
  • 2 ss pesto

Slik gjør du:

  1. Bland sammen 2 tomater i små terninger, finhakket hvitløk, olivenolje og pesto.
  2. Legg ca. 1 spiseskje av blandingen på hver østers.

(Kilder: Wikipediagodfisk.no, snl.no)