En av fordelene med fiskesuppe er at du kan lage ferdig ganske mye på forhånd. Når gjestene kommer, kan du varme opp suppen, ha i fisken og servere ganske straks.  Så kan du heller bruke tiden sammen med gjestene enn å svette over grytene.

I de fleste fiskesupper bruker man fiskekraft for å gi suppen den gode smaken. Du kan enten bruke fiskekraft du kjøper i butikken, enten i form av terning eller fond, eller du kan lage din egen kraft.

Det er ikke så vanskelig som man tror. Neste gang du serverer torsk eller annen hvit fisk, kan du spare på avskjær og bein. 

Du kan også be om å få med hode og ryggbein neste gang du er i fiskedisken.

Hjemmelaget fiskekraft

Vask fiskeavskjæret godt og fjern blodrand og gjeller, og ha det i en stor kjele sammen med purre, løk, sellerirot, laurbærblad, pepper og salt. Hell over vann til det så vidt dekker, kok opp og la det stå og trekke i cirka 20 minutter. Øs av skum på toppen underveis.

Sil av grønnsaker og fisk, og du har en nydelig kraft til både supper og sauser. Fyll gjerne kraften i isposer og legg i fryseren, så kan du lett porsjonere ut riktig mengde kraft neste gang du lager mat.

Her får du tre nydelige fiskesupper som gjestene vil elske:

1. Franskinspirert fiskesuppe

Dette er en rustikk suppe med snert. Passer kjempegodt etter en lang dag ute, på hytta eller hjemme.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

 

  • 400 g torsk eller annen hvit fisk
  • 1 gul løk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 rød chili, finhakket
  • 500 g kokefaste poteter
  • 1 fennikel
  • 2 gulrøtter i skiver
  • 2 ss olivenolje
  • 3 ss tomatpuré
  • 1 l fiskekraft/buljong
  • 1 ts timian
  • 1 laurbærblad
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 bunt gressløk, finhakket
  • salt og pepper

 

Slik gjør du:

  1. Kutt torsken i passe store biter på ca 3-4 cm. Kutt fennikel i tynne skiver. Kutt poteter i biter på ca. 1x1 cm.
  2. Fres løk, hvitløk, chili, fennikel og gulrot i olje i en gryte på middels varme til løken blir blank.
  3. Tilsett poteter og tomatpuré og la det surre videre et par minutter. Tilsett kraft, timian og laurbærblad og la det småkoke i ti minutter.
  4. Tilsett crème fraiche til slutt og smak til med salt og pepper. Dryss over finhakket gressløk ved servering.

2. Kremet fiskesuppe med smak av anis

En pikant suppe med smak av stjerneanis og fennikel. Dette gir suppen et smakshint av lakris som er nydelig.

Dette trenger du til 4 personer:

Fiskesuppe er herlig middagsmat, selv når du har gjester. Varier mellom fransk, asiatisk og kremet fiskesuppe - oppskriftene finner du her!
  • 1 fennikel i tynne strimler
  • 2 finhakkede sjalottløk
  • 2 finhakkede hvitløkfedd
  • 2 stjerneanis
  • olivenolje
  • 2 dl hvitvin
  • 1 l fiskekraft
  • 4 dl kremfløte
  • 2 ss smør
  • 300–400 g skreifilet eller torsk i store terninger
  • 150 g blandede grønnsaker (gulrot, selleri, fennikel) i fine strimler
  • salt, pepper

 

Slik gjør du:

  1. Surr sjalottløk, hvitløk, fennikel og stjerneanis i litt olje til grønnsakene mykner. De skal ikke bli brune. Hell på hvitvin og la den koke nesten helt inn. Tilsett fiskekraft og fløte og la suppen koke til den tykner og mengden er redusert til ca. 1 liter.
  2. Smak til suppen med salt og pepper og ta opp stjerneanisen.
  3. Mos suppen i matmølle og sil den. Varm den og rør inn kaldt smør. Legg i fisketerningene og grønnsakene og la suppen trekke til alt er mørt.
  4. Server suppen rykende varm med nybakt brød til.

 

3. Fiskesuppe med asiatiske smaker

Syrlige lette smaker av lime, kokos, hvitløk og koriander er et deilig følge til torsk.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

Fiskesuppe er herlig middagsmat, selv når du har gjester. Varier mellom fransk, asiatisk og kremet fiskesuppe - oppskriftene finner du her!
  • 1 rødløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ts nøytral olje
  • 4 tørkede limeblader
  • 2 bokser lett kokosmelk
  • 400 g torskefilet
  • 100 g sukkererter
  • 2 røde paprika
  • 1 ss fiskesaus
  • 1 ss sukker
  • saft fra 1 lime
  • salt
  • koriander
  • chili (kan sløyfes)

 

Slik gjør du:

  1. Finhakk løk og hvitløk. Varm opp olje i en gryte og surr det i ca. 1 minutt. Tilsett limeblader og kokosmelk og la det koke opp.
  2. Skjær torsken i terninger og tilsett til suppen. Skjær sukkererter og paprika i tynne strimler og ha i suppen. La suppen putre i ca. 5 min.
  3. Smak suppen til med fiskesaus, sukker, limesaft og salt. Husk å ta limebladene ut av suppen! Server med koriander på toppen.