Skrei er noe av det norskeste du kan servere, og mange vil nok si at den kun skal serveres på tradisjonelt vis, med lever, rogn, potet, gulrot og smeltet smør. Vi mener at en så god råvare som skrei fortjener variasjon i tilbehøret.

Skrei fra nord med smak fra sør

Vi har hentet inspirasjon fra Middelhavsområdet, med hjemmelaget basilikumspesto og en herlig mettende linsesalat med oliven, sitron og bladpersille. Det er en fargerik middag som frister alle sanser.

Linsesalat med oliven og persille til ovnsbakt skrei

Tenk litt utenfor boksen når du skal velge tilbehør til skreien. Linsesalat med oliven er lett, mettende og smaksrikt tilbehør.

Selv om denne oppskriften utfordrer den konvensjonelle serveringen av skrei, er ovnsbaking en skånsom måte å behandle den flotte råvaren på. Det trekker fram de rene, gode smakene på best mulig måte, samtidig som det er en metode som det er lett å lykkes med. Legger du på noen skiver med sitron er du også sikret god smak.

Kokkenes smakstriks

De fleste kokker har sitron som favorittingrediens, og det er ikke så rart. Den syrlige fruktsaften balanserer salt, fett og sødme og kan ofte være det lille ekstra som binder alle elementene sammen.

ovnsbakt skrei med sitronskiver

Et par skiver sitron på skreifileten setter god frisk smak og minsker behovet for salt.

Sitron fungerer også som en smaksforsterker, noe passer spesielt godt til fisk som ikke nødvendigvis har så mye smak i seg selv. Da blir det i tillegg mindre behov for salt, og det er jo en god ting.

Prøv med litt sitronsaft neste gang du står med en gryterett eller rotmos som trenger litt justering. Eller gjør som her og legg et par skiver sitron på skreifileten før den går inn i ovnen - det gjør underverker for smaken!  

ovnsbakt skrei med hjemmelaget pesto og lun linsesalat

Fiskemiddagen blir langt fra kjedelig og smakløs med ovnsbakt skrei, pesto og lun linsesalat.

OVNSBAKT SKREI MED PESTO OG LUN LINSESALAT

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 30-35 minutter
Steketid: 10-12 minutter
Temperatur: 200˚C
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 250 g grønne linser, tørre
  • 5 dl grønnsakkraft
  • 1 ss extra virgin olivenolje
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 rødløk, finhakket
  • 100 g kalamataoliven uten sten, delt i 2
  • 4 ss bladpersille, finhakket
  • 0,5 sitron, saften av
  • 1 ts salt
  • ca. 800 g skreifilet med skinn
  • 1 ts pepper
  • 1 sitron, i tynne skiver

 

GRØNN BASILIKUMSPESTO

  • 50 g pinjekjerner
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 potter basilikum
  • 100 g parmesan
  • 1 dl extra virgin olivenolje
  • 0,25 ts grovt salt

 

Slik gjør du:

  1. Lag linsesalaten: Skyll linsene godt i kaldt vann og kok møre i grønnsakkraft (ca 25-30 minutter). Rør om et par ganger slik at linsene blir jevnt kokte.
  2. Varm opp olivenolje i en stekepanne på medium sterk varme. Surr hvitløk og rødløk myk under omrøring.
  3. Hell av overflødig væske på linsene og ha i stekepannen sammen med kalamataoliven og godt med finhakket bladpersille. Smak til med sitronsaft og salt og pepper om nødvendig.
  4. Ovnsbakt skrei: Sett ovnen på 200 grader. Dryss litt salt på skreifileten og la den ligge 10 minutter før saltet skylles av. Tørk godt med kjøkkenpapir, del i porsjonsstykker og legg med skinnsiden ned i en lett oljet langpanne eller ildfast form.
  5. Krydre med nykvernet pepper og legg på to tynne sitronskiver på hvert fiskestykke. Bak midt i ovnen i 10-15 minutter, til fisken er ferdig og flaker seg fint.
  6. Lag pestoen: Rist pinjekjerner i en tørr panne på ganske høy varme til de begynner å ”svette” og får en gyllen farge.
  7. Bruk stavmikser eller food processor og kjør sammen pinjekjerner, hvitløk, basilikum og parmesanost. Spe på med olivenolje til en tykk masse. Smak til med salt.
  8. Server ovnsbakt torsk med lun linsesalat og fersk, hjemmelaget pesto.