Nordmenn flest forbinder sild med noe de spiser i julen. Men Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser fisk til middag to til tre ganger i uka, og gjerne at vi bruker fisk som pålegg.

Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon.

Så hvorfor ikke eksperimentere mer med sild som pålegg og til hverdagsmiddagen?

Sunne fettsyrer

– Sild er en god kilde til protein, sunt flerumettet fett og jod, slår ernæringsfysiolog Justin Guibao fast.

Han forklarer at det flerumettede fettet vi finner i fet fisk, omega-3, reduserer nivåene av ugunstige fettstoffer i blodet (triglyserider), forsinker utviklingen av forkalkninger i blodårene våre, og reduserer blodtrykket.

Sild inneholder også vitamin A, D og B12.

Guibao forklarer at de gunstige stoffene som dannes i kroppen vår når vi inntar omega-3-fettsyrer, er med på å øke blodtilstrømningen til samtlige organer.

– Dette øker prestasjonene våre, enten det er på skole, jobb eller i idrett, sier han.

Både spekesild- og kryddersildfileter kan du kjøpe hermetisk i butikken, i flere varianter. De er praktiske å ha stående i kjøkkenskapet, så kan du enkelt lage en sunn smårett uten så mye planlegging.

Her er våre 6 forslag til nye måter å servere fisken på:

 

1. SILDINHOS

Dette er en lekker forrett å servere gjestene dine. Oppskriften er en norsk variant av de klassiske klippfiskbollene fra Portugal og Brazil, bolinhos.

Bolinhos slår alltid an, disse er med sild istedenfor klippfisk. Foto: Studio Dreyer-Hensley/Godfisk.no.

Små smakfulle boller av stekt sild, kokt potet, hvitløk og krydder friteres i olje, og smaker deilig sammen med hvitløksdipp og tomatsalsa.

>>  Se oppskrift på sildinhos på Godfisk.no

 

2. GRILLSPYD MED SILD

Hvorfor ikke prøve noe nytt på grillen til våren? Silden kan med fordel grilles, og smaker kjempegodt sammen med relish av sylteagurk, kapers og oliven.

Mens vi venter på grillsesongen, kan du enkelt steke disse i panne eller bruke i grillfunksjonen  i stekeovnen.

>> Se oppskrift på grillspyd med sild på Godfisk.no

 

3. SVENSK SILDEKAKE

Egg og sild er klassikere sammen, og Sveriges spesialitet «silltårta» passer godt her i Norge også. Lekkert å servere på et koldtbord, eller på lunsjbordet hvis du har gjester.

Sild er rene supermaten, med masse sunne omega 3-fettsyrer og vitaminer som gjør godt for kroppen. Her er 6 oppskrifter på deilige retter med sild.

Svensk silltårta tar seg godt ut på koldtbordet i sommer. Foto: Eva Brænd/Godfisk.no.

Dette trenger du (4 personer):

  • 4 stk spekesildfileter
  • 4 stk egg hardkokte
  • 2 dl lettrømme
  • 1 ss gressløk hakket
  • 1 ss dill hakket
  • 1 ss purreløk hakket
  • 9 skive(r) mørke rugbrød                   

Slik gjør du:

  1. Kutt sildefiletene i små biter. Finhakk eggene. Bland med rømme og hakkede urter.
  2. Legg tre skiver ved siden av hverandre og bre over halvparten av egg-/sildeblandingen. Legg et lag skiver over og smør på resten av blandingen. Topp med de siste brødskivene. Skjær i pene serveringstrekanter.
  3. Bland væsken og den kokte risen godt. Sett til avkjøling. Server med tynnest mulig skiver av rå fisk, kamskjell, krabbekjøtt, hummer osv.
  4. Lag gjerne bunnen og fyllet dagen i forveien, og sett sammen kaken rett før servering.

 

4. NØTTESILD

Frokosten smaker ekstra godt hvis du har et glass med nøttesild med eple og mynte på bordet. Her er det gjort enkelt, med ferdige kryddersildfileter.

Nøttesild med hasselnøtter, kryddersildfileter, eple og majones passer fint på frokostbordet. Esten Borgos/Godfisk.no.

Silden smaker godt sammen med grovt rugbrød, eller loff. La glasset stå et døgn i kjøleskap før det serveres.

>> Se oppskrift på nøttesild på Godfisk.no

 

5. GROVE SILDEKAKER

Varier fiskekakene med disse deilige sildeburgerne neste gang du skal ha fisk til middag. De er lette å lage, og smaker godt sammen med råkost og kokte poteter.

Grove sildekaker er en sunn middag, og blir fine burgere servert i hamburgerbrød. Foto: Bent Raanesog Sarah Cameron Sørensen/Godfisk.no.

Vil du gjøre retten enda mer spennende, kan du servere sildekakene i hamburgerbrød.

>> Se oppskrift på grove sildekaker hos Godfisk.no

 

6. WRAP MED KARRISILD

Sildewraps er en litt sunnere smårett, som er lekker å servere ute på terrassen i sommer, sammen med noe kaldt å drikke.

Tortillawraps med karrisild smaker deilig til lunsj eller som en mellomrett. Foto: Esten Borgos/Godfisk.no.

Enkelt å tilberede, og med frisk smak av eple og karri. Lag gjerne karrisalaten ferdig dagen før den skal spises, men vent med å legge i wraps til rett før servering.

>> Se oppskrift på wrap med karrisild hos Godfisk.no