Til hovedinnhold
fisk og sjømat

Asiatisk fiskegryte med skalldyr og grønn curry

En fargerik fiskegryte med friske asiatiske smaker og norsk sjømat på sitt aller beste. Følger du denne metoden, vil matlagingen gå som en lek.

Asiatisk fiskegryte med skalldyr og grønn curry

30min / 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du til fritert sjalottløk:

sjalottløk i ringer

hvetemel

nøytral olje

Dette trenger du til fisk og skalldyrgryte:

blåskjell

torskefilet (skinn- og beinfri, i biter)

sjøkreps

ferske reker (ferdig skrelt)

nudler (tørre)

solsikkeolje

vårløk (finsnittet)

finhakket hvitløk

finhakket rød chili

revet ingefær

grønn karripasta (thai green curry paste)

kokosmelk (fet type)

sitrongress

grønnsakskraft

fiskesaus (fish sauce)

brunt sukker

finhakket koriander

lime

Fremgangsmetode

Skrell sjalottløk og skjær i tynne ringer. Bruk mandolin om du har. Ha mel og løkringer i en plastpose og rist godt.
Varm opp nøytral olje i en stekepanne og stek løkringene til de blir lysebrune og sprø. Legg ferdig stekt løk på kjøkkenpapir for å renne av overflødig fett.
Gjør klar resten av ingrediensene. Kutt fisk og grønnsaker, rens skjell og mål opp krydderne før du begynner å tilberede maten. Det er dette som tar tid. Fordelen er at alt er klart når du tar fram gryta og skrur på varmen.
Vask og rens blåskjellene under rennende, kaldt vann. Kast skjellene som ikke lukker seg når de får et lite dunk.
Skjær fisken i passe store biter. Rens sjøkreps og reker. Kok nudlene som anvist på pakningen.
Varm opp olje i en stor gryte på medium sterk varme. Tilsett den hvite delen av vårløken (det grønne spares til slutt) og hvitløk og la det surre 3-5 minutter under omrøring. Løken skal ikke ta farge.
Tilsett chili, ingefær, grønn karripasta og det fete kokosfettet som ligger på toppen av boksen og la alt surre under omrøring i 1-2 minutter.
Knus den brede delen av sitrongresset med bredsiden av en kniv. Del hver stilk i to slik at det blir lett å fiske dem ut før servering. Ha dem i gryten.
Hell over resten av kokosmelken og grønnsakkraft. Kok opp og smak til med fiskesaus og brunt sukker. La sausen småkoke i 2-3 minutter.
Senk temperaturen til det laveste nivået, ta ut sitrongressbitene og legg i fiskebitene. La fisken trekke i 5 minutter.
Ha blåskjellene over i gryta og sett på lokk slik at blåskjellene får dampet seg ferdig. Det tar ca 3-4 minutter. Når blåskjellene har åpnet seg er gryta klar. Skjell som ikke åpner seg, skal kastes.
Fjern sitrongress og legg sjøkrepshalene og rekene i gryta rett før servering.
Server fisk- og skalldyrgryta med finsnittet grønn vårløk, frisk koriander, limesaft og fritert sjalottløk.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆