Vintermørket kan gjøre noen og enhver slappe og dorske. Men det gjelder ikke torsk, reker, sjøkreps og blåskjell. De trives aller best når det er kaldt i vannet og er på topp kvalitetsmessig om vinteren. Det iskalde vannet sørger for gode levevilkår, samtidig som at artene ”feter seg opp” til den kommende gytesesongen. Det gjør sjømaten frodig og smaksrik, akkurat når vi trenger den aller mest.

Sterk og krydret mat er en annen ting som er godt for oss i vintermørket. Ifølge britiske forskere virker chili positivt på blodsukkeret og immunforsvaret, så her er det bare å kjøre på med mye smak. 

sprø, fritert sjalottløk

Fritert sjalottløk er typisk for thaimat og gir både god smak og deilig sprø konsistens til fiskegryten.

Lær kokkemetoden

Det som ofte kjennetegner asiatiske oppskrifter er de mange ingrediensene. Det betyr heldigvis ikke at det er vanskelig å lage, så mist for all del ikke motet. På Coop Mega har vi alt du trenger fra fersk fisk og skalldyr i ferskvaredisken, til eksotiske krydder og sauser, gode grønnsaker og friske urter. 

Når du skal gå i gang med fiskegryten, er det lurt å ta fram alt utstyret og forberede alt, kutte fisk og grønnsaker, rense skjell og måle opp kryddermengde, før du begynner med selve kokkeleringen. Profesjonelle kokker kaller det ”mise en place” (alt er på plass) og det er dette som tar tid. Fordelen med denne metoden er at alt er klart når du tar fram gryta og skrur på varmen. Du har full kontroll og matlagingen vil gå som en lek.

asiatisk fiskegryte med skalldyr og grønn curry

Nyt sjømaten om vinteren, når den er på sitt beste! Sammen med spreke asiatiske smaker blir det et skikkelig festmåltid.

ASIATISK FISKEGRYTE MED SKALLDYR OG GRØNN CURRY

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: ca 60 minutter
Porsjoner: 4

Start med å fritere sjalottløken og gjør klar resten av ingrediensene som anvist.

Dette trenger du:

Fritert sjalottløk:

  • 4 sjalottløk, i tynne ringer
  • 1 ss hvetemel
  • Nøytral olje

Fisk og skalldyrgryte:

  • 500 g blåskjell
  • 600 g torskefilet (skinn- og benfri), i biter
  • 4 sjøkreps
  • 100-200 g reker, ferdig skrelt
  • 200 g nudler, tørre
  • 2 ss solsikkeolje
  • 4 stilker vårløk, finsnittet
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 rød chili, finsnittet
  • 1 ss fersk ingefær, revet
  • 2 ss grønn karripasta (thai green curry paste)
  • 1 boks kokosmelk, fet type
  • 2 stilker sitrongress
  • 2 dl grønnsakkraft
  • 1 ss fiskesaus (fish sauce)
  • 1 ss brunt sukker
  • 4 ss frisk koriander, finhakket
  • 1 lime

 

Slik gjør du:

  1. Skrell sjalottløk og skjær i tynne ringer. Bruk mandolin om du har. Ha mel og løkringer i en plastpose og rist godt.
  2. Varm opp nøytral olje i en stekepanne og stek løkringene til de blir lysebrune og sprø. Legg ferdig stekt løk på kjøkkenpapir for å renne av overflødig fett.
  3. Vask og rens blåskjellene under rennende, kaldt vann. Kast skjellene som ikke lukker seg når de får et lite dunk.
  4. Skjær fisken i passe store biter. Rens sjøkreps og reker. Kok nudlene som anvist på pakningen.
  5. Varm opp olje i en stor gryte på medium sterk varme. Tilsett den hvite delen av vårløken (det grønne spares til slutt) og hvitløk og la det surre 3-5 minutter under omrøring. Løken skal ikke ta farge.
  6. Tilsett chili, ingefær, grønn karripasta og det fete kokosfettet som ligger på toppen av boksen la alt surre under omrøring surre 1-2 minutter.
  7. Knus den brede delen av sitrongresset med bredsiden av en kniv. Del hver stilk i to slik at det blir lett å fiske de ut før servering. Ha i gryten.
  8. Hell over resten av kokosmelken og grønnsakkraft. Kok opp og smak til med fiskesaus og brunt sukker. La sausen småkoke i 2-3 minutter.
  9. Senk temperaturen til det laveste nivået, ta ut sitrongressbitene og legg i fiskebitene. La fisken trekke i 5 minutter.
  10. Ha blåskjellene over i gryta og sett på lokk slik at blåskjellene får dampet seg ferdig. Det tar ca 3-4 minutter. Når blåskjellene har åpnet seg er gryta klar. Skjell som ikke åpner seg, skal kastes. Fjern sitrongress og legg sjøkrepshalene og rekene i gryta rett før servering.
  11. Server fisk- og skalldyrgryta med finsnittet grønn vårløk, frisk koriander, limesaft og fritert sjalottløk.