-  Hvitløk og chili passer til alt av skalldyr, fastslår fiskeansvarlig hos Coop Mega Skøyen, Jørn Edvard Thalberg. Hans favorittblåskjell er dampet i syrlig, økologisk eplemost fra Änglamark. 

-  Du kan nesten dampe blåskjell i hva som helst, men jeg synes denne eplemosten passer veldig godt til den fine sødmen i blåskjellene.

Jørn har sjekket blåskjellene og kastet ødelagte og døde skjell, og heller de friske skjellene i gryta. De økologiske blåskjellene fra Änglamark er store og fine, som kan bruke opptil 10 minutter i gryta før de er ferdige.

-  Mindre skjell trenger ikke mer enn 4-5 minutter, så her må man sjekke underveis. Blåskjellene er ferdige når skallet har åpnet seg helt.

<<BLI MED: Her dyrkes de beste økologiske blåskjellene>>

Slik sjekker du blåskjell

Gå alltid grundig gjennom blåskjellen før de havner i gryta. Kast skjell som er ødelagt eller ikke lukker seg når du banker lett på skallet. Vask de friske skjellene under rennende vann og fjernbyssustrådene (skjegget). Kast også skjell som ikke åpner seg etter damping.

Blåskjell du kjøper i butikken er alltid trygge, men har du plukket blåskjell selv bør du sjekke Mattilsynets blåskjellvarsel først.

Flere herlige blåskjell-oppskrifter:

Blåskjell med eplemost, hvitløk og urter i en skål.

Syrlig eplemost smaker kjempegodt til blåskjell.

BLÅSKJELL MED EPLEMOST, HVITLØK OG URTER

Dette trenger du til 2 personer:

  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ts sitrongress
  • 1 rød chili
  • 1 gulrot
  • 1 sjalottløk
  • 2 ss smør 
  • 1 dl syrlig eplemost, gjerne Änglamarks økologiske eplemost
  • 1 kg økologiske blåskjell fra Änglamark
  • Friske urter, for eksempel dill, estragon og persille

 

Slik gjør du:

  1. Finhakk grønnsakene.
  2. Fres grønnsakene kjapt i meierismør i en stor kjele.
  3. Hell på eplemost, kok opp og tilsett blåskjell.
  4. Damp under lokk til blåskjellene har åpnet seg. Ha på hakkede urter og server.