Blåskjell er en svært anvendelig råvare; blåskjell kan smaksettes med masse herlige ingredienser som urter og grønnsaker. I tillegg er blåskjell både rimelige og bærekraftige.

Hos Coop Mega får du kjøpt økologiske blåskjell, som blant annet betyr at produksjonen av blåskjellene ikke har belastet naturen rundt anlegget og at skjellene har vokst seg store i rent vann uten kjemisk påvirkning.

Og hvis du ønsker et fullverdig middagsalternativ, kan du bruke bønner og små terninger av fersk chorizopølse. Ikke bare gir chorizoen fantastisk smak til blåskjellkraften, men også fin konsistens til retten.

Proffenes pilletriks for blåskjell

Hvordan spiser man disse blåskjellene? Du kan selvsagt plukke dem ut med gaffel. Men skal du være proff og se ut som om du har gjort dette mange ganger, bruker du et blåskjell som klype for å pille ut muslingen.

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Italienerne elsker blåskjell, så få en smak av Italia med signaturretten pasta med blåskjell og reker>>

Kjære blåskjell har mange smaker

Blåskjell kan lages på mange måter. Den klassiske belgiske retten Moules Frites serveres med pommes frites og kanskje en ørliten porsjon majones til, mens den sørfranske Moules au curry serveres i en kremet karrisaus.

Du kan gratinere blåskjell – noe som er perfekt til grillen, eller du kan dampe dem slik vi har gjort her.

Unngå giftige blåskjell

I perioder er blåskjell giftige. Dette meldes via Blåskjellvarselet. Blåskjell lever av algeplankton og det er disse som noen ganger er giftige. Det stilles strenge krav til kontroll for de som leverer blåskjell til Coop Mega

<<Visste du at du får kjøpt både økologiske blåskjell og økologisk laks? Lag deilig kremet fiskesuppe.>>

Sjekk om blåskjellene lever

Blåskjell du kjøper i butikken er levende og trenger luft. De skal holdes i live helt frem til grillingen:

  1. Ikke lukk posen de ligger i når du forlater butikken. Da kveles blåskjellene.
  2. Oppbevar blåskjellene i kjøleskapet til du skal spise dem. Blåskjell skal oppbevares kaldt, mellom 0 og 10 grader.
  3. Sjekk om noen av skjellene er skadet. Disse kaster du. De som ikke lukker seg når de får kaldt vann på seg, må kastes.
  4. De som ikke åpner seg etter varmebehandling skal også kastes.
  5. Har du gjort dette, har du full kontroll.
Blåskjell krever minimalt med arbeid og er perfekt sommermat. Prøv blåskjell med bønner og chorizo, så får du en rett som metter lenge.

Lag blåskjell på grillen! Ha i bønner og chorizo, så blir middagen ekstra mettende.

Blåskjell med chorizo og bønner

Dette trenger du til fire personer:

  • 2 nett blåskjell, gjerne økologiske
  • 2 bokser bønner: salatbønner eller hvite bønner, eller en av hver
  • 1 rødløk
  • 200 g fersk chorizo eller annen fersk paprikapølse
  • 1 bunt vårløk
  • 1 rød, lang smakspaprika
  • 1 sitron, saft + finrevet skall
  • 40 ml sherry (eller 1 dl eplejuice)
  • salt, pepper
  • 1 bunt persille
  • 1 liten kartong kremfløte
  • 1 ts anisfrø
  • 1 stor aluminiumsform beregnet for grill (fås kjøpt i pakker hos Coop Mega)

 

Slik gjør du:

  1. Etter at du har sjekket blåskjellene og gjort dem klare til grilling, legger du skjellene i en aluminiumsform.
  2. Skjær løken i tynne båter. Paprikaen skjæres i terninger. Det samme gjør du med chorizoen. Strø dette rundt i formen. Skyll bønnene under kaldt vann. Spre de utover i formen.
  3. I en bolle blander du fløte, litt salt, anisfrø, pepper, sitronsaft og en teskje finrevet skall. Hell over blåskjellene. Så heller du sherry over.
  4. Dekk til med to lag aluminumsfolie slik at alt er helt tett.
  5. Sørg for at grillen er varm og klar. Sett formen på grillen i rundt 4 minutter med lokket på. Løft opp en flik av folien og sjekk om blåskjellene har åpnet seg. Har de det, er blåskjellene ferdige.
  6. Hakk persille og strø over retten sammen med vårløk i skiver.
  7. Server med deilig brød slik at du kan få med deg all den gode sausen.