Blåskjell lever av planteplankton, og vokser på grunt vann langs hele kysten. Blåskjellene gyter vanligvis mellom april og juni. Eggene utvikler seg til larver som svømmer fritt i cirka en måned inntil de fester seg på overflater på stein, fjell, båter og fortøyninger.

Sesong: Selges hele året, men best kvalitet oktober – mars 

Næringsinnhold

Blåskjell er fettfattig, og inneholder mye protein, jern, selen og vitamin B12.

Bruk

Prøv gjerne damping, og spis dem naturell eller som tilbehør til annen sjømat. De mest vågale av oss spiser dem også som østers, i rå tilstand.

 

Dampet blåskjell i kremet saus

Sommeren er tiden for å nyte havets delikatesser ute. Denne oppskriften på dampede blåskjell med kremet saus er supergod og enklere å lage enn du kanskje tror.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 2 kg blåskjell
  • 2 stk sjalottløk
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 2 stk gulrot
  • 4 stk stangselleri
  • 1.25 dl hvitvin
  • 2.5 dl kremfløte
  • litt salt
  • litt sort pepper
  • 35 g bladpersille
  • 2 stk sitron

Slik gjør du:

  1. Skyll blåskjellene grundig i en stor skål med vann. Kast blåskjell som ikke lukker seg.
  2. Finhakk hvitløk, gulrøtter og selleri. Varm løk, hvitløk, gulrøtter, selleri og hvitvin i en stor gryte. Hell blåskjellene i gryten og ha raskt på et lokk. Damp skjellene til alle er åpne, ca. 5 minutter. Skjell som ikke åpner seg skal kastes.
  3. Ta skjellene ut av gryten, hell fløte i gryten og kok inn til sausen tykner lett. Krydre med salt og pepper.
  4. Hell sausen over skjellene i en skål, dryss over med hakket persille. Server med sitronbåter og gjerne grovt brød.

 

LES OGSÅ: Lag blåskjell a la Cafe Sorgenfri

 

Dampede blåskjell med persille og hvitløk smaker nydelig hele året. Oppskrift på blåskjell med moules frites fra Café Sorgenfri.

Blåskjell med moules frites 

Blåskjell med pommes frites er vanlig måte å servere blåskjell både i Frankrike og Belgia. Og aller best blir det når du lager potetene selv - nam!

Dette trenger du til 4 personer:

  • 2 kg blåskjell
  • 2 løk/sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 neve hakket persille
  • 2 dl tørr hvitvin

Slik gjør du:

  1. Putt blåskjell sammen med kuttet løk og hvitløk i en panne og hell over tørr hvitvin. Kok forsiktig opp, og la det småkoke mens du rører.  Ha i persillen.
  2. Fortsett til blåskjellene åpner seg. Kast dem som ikke åpner seg.

Hjemmelagde pommes frites:

  • bakepoteter
  • 2 liter frityrolje (f.eks. solsikkeolje)
  • salt

Slik gjør du:

  1. Vask potetene godt, men behold gjerne skallet på.
  2. Skjær potetene i staver på ca. 1 x 1 cm.
  3. Skyll potetene godt i rennende kaldt vann i noen minutter og tørk de godt med kjøkkenpapir.
  4. Varm opp oljen i en kjele til ca. 160 grader, og friter i små porsjoner i ca. 3 minutter. De skal bli blanke og myke. Løft de ut av oljen og la de renne av seg på kjøkkenpapir.
  5. I runde to varmer du oljen opp til mellom 180–200 grader. Nå kan du fritere i litt større porsjoner i ca. 1 minutt. De skal bli gylne og sprø.
  6. Løft de ut av oljen og la de renne av seg på kjøkkenpapir og dryss over salt.