Breiflabb en fisk med fast, kritthvitt kjøtt uten bein som egner seg godt til grilling. Den må ikke varmebehandles for lenge, for da blir den seig og trevlete. Breiflabb tåler høy varmebehandling, og konsistensen er ulik annen hvit fisk.

I konsistens minner breiflabb litt om biff, og smaksmessig kan den minne om hummer. Ingen grunn til å kaste denne fisken tilbake på havet, nei!

Slik griller du breiflabb

Fisk på grillen er supergodt, men det er ikke alltid like lett å grille fisk. Fiskekjøttet setter seg fort fast i grillen og faller fra hverandre. Fet fisk er enklere å grille enn mager fisk. Ofte holder det å pensle fisken med olje eller en oljemarinade før den legges på grillen.

Har du fiskestykker med skinn på legger du skinnsiden ned.  Akkurat breiflabben har et litt seigt skinn, og kommer som regel som skinnfri. 

Oppskrift på breiflabb på grillen med kremete agurksalat og chimichurri.

Et genialt grilltips: Legg fisken på sitronskiver på grillen, så brenner den seg ikke fast.

Genialt sitrontriks

En helt genial metode for å grille all slags fisk er å legge sitronskiver mellom fisken og grillen. Da henger ikke fisken seg fast, og sitronskivene gir dessuten god smak til fisken.

Pensle gjerne fisken med litt olje, eller en oljemarinade, før stykkene legges over sitronskivene. Fisken trenger ikke å snus underveis, så med denne metoden er det ikke mye jobb.

Argentinske smaker 

Det meste passer sammen med en så god fisk som breiflabb. Det magre, men saftige fiskekjøttet kan gjerne få følge av helt klassisk tilbehør som poteter og urter, eller man krydre det litt ekstra.

Oppskrift på breiflabb på grillen med kremete agurksalat og chimichurri

En frisk og kremet sommerlig agurksalat passer godt til grillet breiflabb. Tynne agurkskiver, frisk mynte, dill blandes med yoghurt, rødløk og hvitløk. Denne agurksalaten passer til all slags grillmat, ikke bare til fisk.

Vi synes den argentinske urtedressingen chimichurri er et utmerket valg til breiflabb. Chimichurri er en oljebasert dressing med persille, hvitløk, rødløk og sitrussaft.

Ofte lages chimichurri også med frisk koriander og oregano. Chimichurri passer til det meste, fra grillet kjøtt til grønnsaker og her som topping til hvit fisk. Chimichurri kan også brukes som marinade.

Oppskrift på breiflabb på grillen med kremete agurksalat og chimichurri

Breiflabb, også kalt sjødjevel, er ikke en spesielt vakker fisk. Den har et stort, flatt ansikt med et skremmende gap. Kanskje er det dens spesielle utseende som gjorde at den i tidligere ble sett på som en ufisk man kastet tilbake på havet igjen. Nå vet vi heldigvis bedre, for breiflabben er en skikkelig delikatesse.

Kilde: godfisk.no

BREIFLABB PÅ GRILLEN MED KREMETE AGURKSALAT OG CHIMICHURRI

  • 4 breiflabbfileter på 180-200 g
  • 1 ss olje
  • 1 ts havsalt
  • 2 sitroner
  • ½ sitron, kun skallet

 

Chimichurri:

  • 1 potte flatbladet persille
  • 8 hvitløksfedd
  • 1 ½ dl extra virgin olivenolje
  • ½ dl rødvinseddik
  • ¼ sitron, juice
  • 1 ss finhakket rødløk
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts pepper
  • ½ ts salt
  • 1 ts tørkede chiliflak, valgfritt!

 

Agurksalat:

  • 2 agurker
  • ½ rødløk
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 håndfull dill
  • 1 håndfull mynte
  • 2 dl yoghurt, gresk/tyrkisk type
  • ½ sitron, juice og skall
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper

 

Slik gjør du:

  1. Skyll breiflabbfiletene i iskaldt vann og tørk av dem. Pensle dem med olje og dryss litt havsalt over. Fyr opp grillen og la stykkene tempereres litt før de grilles. Del sitronene i ½ cm-tykke skiver.
  2. Chimichurrien kan lages på to måter. Enten kan alt finhakkes for hånd og blandes med væske og krydder for en grov variant, eller så kan alt kjøres i en blender eller foodprocessor for en jevnere variant.  Tilsett tørkede chiliflak om du ønsker en litt spicy variant. Chimichurrien kan oppbevares kjølig i et lufttett glass i opptil en uke.
  3. Lag så agurksalaten. Start med å kutte agurk i tynne skiver på en rasp eller med en ostehøvel. Legg agurkskivene i et dørslag og klem ut mest mulig av vannet.
  4. Skjær rødløken i tynne skiver og finhakk hvitløken. Hakk dill og mynte, men spar noe til garnityr.
  5. Bland yoghurt, sitronsaft, raspet sitronskall, salt og pepper. Bland sammen med rødløk, hvitløk og urtene. Bland til slutt inn agurken. Topp med litt ekstra urter.
  6. Helt til slutt griller du fisken. Legg sitronskiver utover grillen og legg de penslede fiskestykkene oppå. Har du filet med skinn på legger du fisken med skinnsiden ned. Breiflabb trenger ikke mange minuttene på grillen, og trenger ikke å snus. Fisken er ferdig grillet når den er kritthvit i kjøttet og du ser små fett- eller væskedråper på overflaten.
  7. Topp nygrillet breiflabb med chimichurri og raspet sitronskall fra ½ sitron. Server sammen med agurksalaten.