En klassiker er å dampe blåskjell i fløte, hvitvin eller syrlig eplesaft. Men skjellene tåler kraftigere tilbehør også. - Dette er en spennende og smaksrik thai-variant med curry paste, kokosmelk, ingefær, lime og koriander. 

Blåskjellene du får kjøpt i nett i butikken er enkle å lage noe godt av, og du kan være trygg på at de er friske og fine. Plukker du skjellene selv, bør du sjekke blåskjellappen fra Mattilsynet for å være sikker på at det er trygt å plukke skjell der du er. 


Vi er opplært til å kaste skjell som ikke åpner seg når du kakker lett på dem, men da risikerer du å kaste friske skjell. De åpner seg nemlig litt langsomt når de har ligget kjølig i fiskedisken. Det du i stedet kan gjøre er å dampe eller koke skjellene som det står i oppskriften. De som ikke har åpnet seg da, kan du kaste. Knuste skjell bør også kastes.

DAMPEDE BLÅSKJELL I GRØNN CURRY
4 porsjoner

  • 2 kg blåskjell
  • 8 hvitløkfedd, i tynne skiver
  • 1 ss solsikkeolje
  • 2 ss green curry paste
  • 6 dl kokosmelk 
  • 12 limeblader
  • 2 ss fersk ingefær, revet
  • 2 sitrongresstilker, i tynne skiver
  • 1 sitron og 1 lime, saft og revet skall
  • ½ potte koriander, grovhakket

 

Slik gjør du:

  1. Skrubb, vask og rens skjellene. Fjern byssustrådene.
  2. Stek hvitløk i en kjele sammen med solsikkeolje, tilsett green curry paste og stek videre i 2 min.
  3. Tilsett kokosmelk, limeblader, ingefær, sitrongress og saften fra lime og sitron. La koke i 15 min.
  4. Legg i blåskjellene og legg lokk på kjelen. Kok over sterk varme i 8 min. Rist kjelen godt så alle skjellene får nok varme.

 

Ha over litt finhakket koriander og servér gjerne med sitronaioli og focaccia. Blåskjellene som ikke har åpnet seg, må kastes.

<< Flere oppskrifter med BLÅSKJELL finner du her >>