Vi har latt oss inspirere av den italienske pastaretten Vongole og har introdusert den for blåskjell fra egne farvann. Resultatet av dette lykkelige møtet er en superrask og kjempegod blåskjellpasta.

Vongole er små hjerteskjell som det finnes masse av på kysten utenfor Venezia, der retten opprinnelig kommer fra. Siden blåskjell er en flott råvare vi har mye av her oppe i nord, er det naturlig å bruke det. Ellers er alle de gode smakene fra den klassiske retten bevart.

Vi har brukt økologiske blåskjell fra Coops egen øko-serie Änglamark. Disse blåskjellene dyrkes i den svenske skjærgården og er ekstra store, saftige og gode. Skjellene er vakuumpakket, noe som gjør det enkelt å ta dem med hjem fra butikken uten å søle. 

<<GLAD I BLÅSKJELL? Se alle våre herlige blåskjell-oppskrifter her.>>

Raske blåskjell

Du har sikkert hørt det før: forberedelser betyr alt. I motsetning til en italiensk kjøttsaus som skal koke i mange timer, så går det veldig raskt unna med denne retten.

Det er derfor lurt å gjøre som alle proffe kokker og gjøre alt klart før du skrur på varmen. Fra første hakking til det hele er klart til servering går det ikke mer enn 20 minutter.

God tid? Prøv dette smarte tomat-trikset

Har du bedre tid så kan du bake tomatene i ovnen. Da får tomatene en enda dypere og mer sødmefylt smak. Du kan også velge å bytte ut eplemosten med hvitvin for en mer autentisk smak.

<< Sjekk ut hvordan du baker tomatene i ovnen til verdens beste tomatsaus. >>

blåskjell med pasta og tomater

Blåskjell trenger ikke alltid være dampet i hvitvin. Prøv med eplemost til denne enkle pastaretten.

ENKEL PASTA MED BLÅSKJELL OG TOMATER

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 20
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

 • 2 kg blåskjell, gjerne økologiske fra Änglamark
 • 400 g tørr spagetti
 • 50 g bladpersille (blader og stilker), finhakket
 • 2 ss olivenolje
 • 2 sjalottløk, finhakket
 • 4 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 ts tørkede chiliflak
 • 1 dl syrlig eplemost, gjerne Änglamark økologisk eplemost fra Telemark
 • 200 g cherrytomater, delt i 2
 • 1 ts flaksalt
 • 0,5 ts pepper, nykvernet

 

Tips: Gjør alt klart på forhånd for her går det raskt unna når du først setter i gang.

Slik gjør du:

 1. Vask og rens blåskjellene i kaldt vann. Fjern ødelagte skjell og skjell som ikke lukker seg.
 2. Kok spagetti i lettsaltet vann til pastaen er «al dente» (med litt tyggemotstand).
 3. Plukk persillebladene fra stilkene og finhakk begge deler hver for seg.
 4. Varm olivenolje i en stor kasserolle på middels sterk varme. Tilsett finhakket sjalottløk, hvitløk, finhakkede persillestilker og chiliflak og la alt surre under omrøring i et minutt.
 5. Ha blåskjellene i kasserollen og hell over eplemosten. Sett på lokk mens skjellene damper seg ferdig (3-5 minutter). Rist på kasserollen underveis. Ta kjelen vekk fra varmen.
 6. Plukk ut skjellmaten på de fleste skjellene og spar på noen hele skjell til pynt. Kast skjell som ikke har åpnet seg.
 7. Sett kasserollen med løk og kraft tilbake på varmen. Tilsett delte cherrytomater og la det surre under omrøring i ca. et minutt. Smak til med salt og pepper.
 8. Hell av kokevannet på spagettien og vend spagettien inn med de ferdig dampede skjellene og den gode kraften. Bland alt sammen og pynt med hele blåskjell. Dryss over finhakkede persilleblader rett før servering.