Den første Fish and chips-butikken i verden åpnet i London i 1860. Dette var mat for arbeiderklassen. Fisken og potetene ble pakket inn i det gjenkjennelige avispapiret. Fish and chips var billig mat og en fin kilde til viktige næringsstoffer.

Fisken som brukes i Fish and chips er torsk eller kolje, men de seneste årene har også billigere arter av hvit fisk blitt tatt i bruk.

Fisken stekes i peanøttolje eller smult og servers med tykke pommes frites og med et tilbehør bestående av salt, malteddik og moste erter. Fisken krydres med pepper ­– og da gjerne hvit pepper, før den dyppes i røre og stekes gyllen.

Fisken blir da saftig inni og deilig sprø på utsiden. Dette er den originale måten å tilberede fish and chips på.

<<LIKER DU FRITERT SJØMAT må du prøve disse kokosfriterte scampiene. Mmmmmm!>>

Fish and chips er populær hverdagsmat

Fisken som brukes til Fish and chips står for 25% av forbruket av hvit fisk i England. Nå får du ikke lenger fiskeretten servert i ekte avispapir. Av helsemessige årsaker har de sluttet med det. Det vanlige nå er å få den servert i hvitt papir eller papir med avistrykk på utsidenn. 

Bruk øl i røren

Opprinnelig dyppes fiskefileten i mel og så i en røre bestående av mel og vann. Her finnes det variasjoner. Vannet kan byttes ut med kullsyreholdig vann eller øl. Dette for å få et mer luftig resultat. Bakepulver kan også tilsettes røren for å oppnå den samme effekten.

Bruker du øl i røren, omtales dette som en «beer batter». Tilsett øl eller kullsyreholdig vann rett før du skal tilberede fisken. Og sørg for at væsken er iskald. Det er helt avgjørende for en fin og sprø skorpe. 

<<VISSTE DU AT... Du kan lage verdens beste snacks av sopp? Med dette trikset lager du tempurafritert sopp med to digge dipper. >>

Street Food

Fish & Chips er den perfekte maten å kjøpe med seg for så å nyte på en benk eller i en park. Den er lett å spise med en gaffel og fingrene.

Vil du prøve å spise den på ekte engelsk vis, tilsetter du litt eddik og salt over fisken rett før du skal spise retten. Ikke overdriv mengden, da eddik i store mengder ikke smaker spesielt godt.

Fish and chips

Dette trenger du (til 4 personer)

 • 800 g beatepoteter
 • 300 g erter, frosne
 • 2 ss smør eller god olivenolje
 • salt og pepper
 • 1 ts sitronsaft
 • 700 g torske- eller koljefilet
 • 50 g mel
 • 1 ts bakepulver
 • 125 ml iskaldt øl eller mineralvann med bobler
 • 1,5 liter solsikkeolje
 • salt og pepper
 • sitronbåter

Slik gjør du

 1. Skrell poteter og del dem i tykke staver. Kok dem i saltet vann til de er møre.
 2. Sil av vannet og tørk potetstavene forsiktig med kjøkkenpapir.
 3. Varm 1,5 liter solsikkeolje i en høy gryte.
 4. Kok potetene (i omganger) i oljen når den er varm og det fosser rundt potetene. Når potetene er gylne, legges de over på en rist. Salt potetene. Gjenta dette til du har fritert alle potetene.
 5. Del all fisken på langs i 4 like deler slik at alle fire får hver sin fiskefilet.
 6. Legg 4-5 ss mel på en tallerken. Krydre melet med litt salt og pepper.
 7. Vend fisken i melet.
 8. Stek fisken i den samme oljen som du brukte til potetene. Lag en røre med mel, bakepulver og sodavann.  Dypp fisken i røren og slipp dem forsiktig ned oljegryten. Pass deg slik at det ikke spruter varm olje på deg.
 9. Stek fisken til den er gyllen.

10. Ertene kokes i lettsaltet vann. Sil av vannet når ertene har kokt noen minutter. Mos ertene med en gaffel sammen olivenolje og sitronsaft.

11. Server fiskefiletene med ertemosen og pommes frites.

 

Kilde: Wikipedia