Vår elskede hverdagsrett fiskeboller serveres vanligvis med kokte poteter, hvit saus og med et dryss karripulver på toppen. I Thailand spises de ofte stekt og serveres i en aromatisk og deilig currysaus. I hele Asia serveres fiskeboller enten som street food eller på fine restauranter. Forskjellen ligger gjerne i kvaliteten på fisken som benyttes.

Du kan se det på fargen; er fiskebollene gule, er de laget av billigere råvarer, mens de hvite består av dyrere råvarer og lages av ren fisk uten tilsetninger.

<<DETTE MÅ DU PRØVE: Disse fiskebollene er så milde og gode at selv barn (og voksne) som ikke liker fisk, spiser deg med stor appetitt. Sjekk den deilige tomatsausen!>>

Fiskeboller serveres i smakfull kraft

De skandinaviske fiskebollene består av fiskefarse som kvernes. Resultatet er en luftig og fin fiskebolle. I Østen bankes fisken med makt slik at konsistensen blir fastere og mer kompakt. Bollene skal fremdeles være luftige, men konsistensen er helt annerledes enn det vi kjenner her hjemme. De skal faktisk være litt som smakfulle sprettballer.

I Østen serveres disse fiskebollene gjerne i en aromatisk kraft med nudler og grønnsaker, men du vil også finne grillede og stekte versjoner. 

Skal du lage fiskeboller selv, er det fint å bruke torsk og hyse.

<<LIKER DU ASIATISK MAT? Prøv disse fantastiske sommerrullene! Når du har lært deg trikset med rispapiret (ikke så vanskelig) kan du fylle rullene med deilige grønnsaker og reker. Server med to digge dipper til.>>

Fiskeboller er en internasjonal delikatesse

Fiskebollen er, som nevnt, ikke unik for oss her i nord. I Hong Kong får du hvite, gule eller gylne fiskeboller. De gule er små og tilberedes ofte i currysaus. De hvite får du på restauranter, mens de gylne er store som knyttnever.

I Indonesia heter fiskebollene bakso. De serveres gjerne sammen med tofu. De filippinske fiskebollene kalles bola-bola og er flate i formen. De servers i en søt og sterk saus eller tredd på bambusspyd med saus ved siden av. I Malaysia og Singapore servers de deilige fiskebollene med nudler.

Asiatiske fiskeboller serveres i smakfull kraft med kinakål og nudler. Oppskriften på asiatiske fiskeboller er ganske enkel og smaken er fantastisk.

Asiatiske fiskeboller

Disse hvite fiskebollene serveres i en deilig kraft. De er sunne, mettende og smaker helt fantastisk.

Dette trenger du til 4 personer:

  • 500 g hvit fisk, uten ben og skinn
  • 50 ml kaldt vann
  • 2 ts potetmel
  • ½ ts salt
  • ½ ts malt hvit pepper

 

Kraft:

  • 1 liter vann
  • 2 ss lys soyasaus
  • 1 ss sesamolje
  • ½ kyllingkraft
  • 2 vårløk, delt i fire
  • 1 rød chili, finhakket
  • 1 tykk skive frisk ingefær
  • ½ kinakål
  • 200 g risnudler

 

Tilbehør:

  • Vårløk og chili i tynne skiver

 Slik gjør du:

  1. Fiskeboller: Kutt fisken i stykker og ha den over i en kjøkkenmaskin. Kjør fisken, potetmel og salt til en fin farse.
  2. Ha fiskefarsen over på en bordplate. Bordplaten skal meles med potetmel før bruk. Slå farsen i benken med makt. Gjør dette 30-40 ganger. Dette gjør at fiskefarsen blir fin og fast. Sett farsen i kjøleskapet en times tid.
  3. Trill ut boller på størrelse med ping-pong-baller.
  4. Lag kraften: Kok opp vann og tilsett soyasaus, sesamolje, kyllingkraft, chili, ingefærskiven og vårløk. Kok opp og så senker du fiskebollene ned i kraften. La disse trekke på medium varme i 5 minutter.
  5. Skjær tynne stimler av kinakål og legg i suppeskåler. Kok nudler og legg i bollen. Hell kraften over og legg deilige fiskeboller i skålen. Dryss vårløk og chili over og nyt mens kraften er varm.