Det finnes dager det ikke frister med varm mat. Da passer det perfekt med en lett og spenstig rekesalat med eksotiske smaker fra det thailandske kjøkken.

Rekesalat til varme dager

De lette asiatiske smakene og forlokkende duftene er en kombinasjon som passer godt nå som det blir varmere i været. Den enkle og sunne salaten har alt du trenger: Deilige reker, sprø og friske grønnsaker, aromatiske urter, mettende nudler og knasende nøtter.

Det er rett og slett den ultimate sommersalaten for alle som liker reker like mye som oss!

spicy rekesalat med nudler og nøtter

Norske reker i kombinasjon med asiatiske smaker er genialt når du vil ha lett og god sommermat!

Lær julienne-teknikken på 1-2-3

I salaten har vi brukt grønnsaker kuttet i tynne staver, ikke ulikt fyrstikker, såkalt julienne. Teknikken kommer fra det franske kjøkken og brukes ofte på grønnsaker til supper og lette fiskeretter hvor grønnsakene så vidt skal varmebehandles. Eller når de skal nytes rå, som i vår fargerike rekesalat.

Det kan virke som tidenes tålmodighetsprøve å kutte de tynne grønnsakstavene, men det behøver det ikke å være. Med mindre du har en fransk kokk som puster deg i nakken, er hemmeligheten at du ikke må stresse med om tykkelsen er helt korrekt, men heller gå for et så jevnt resultat som mulig.

Så enkelt gjør du det:

Trinn 1: Snitt grønnsaken på langs, ca. 4 mm dypt. Legg snittsiden ned og skjær et nytt snitt på ca. 4 mm. Legg den nye snittsiden ned, skjær et nytt snitt, og så videre, og så videre. Du får nå en firkant som stadig blir mindre.

Lær julienne-trikset - trinn 1

Julienne, trinn 1: Skjær grønnsaken på langs i 4 mm dype snitt, i det som stadig blir en mindre og mindre firkant.

Trinn 2: Deretter tar du for deg de 4 mm tykke grønnsakskivene og snitter dem på langs i 4 mm tykke staver. Til slutt deler du stavene i den lengden du ønsker. 4 cm er den franske standarden.

Lær julienne-trikset - trinn 2

Julienne, trinn 2: Skjær de 4 mm tykke grønnsakskivene og snitt på langs i 4 mm tykke staver. Trim deretter stavene i lengden du ønsker.

Det er selvsagt mulig å bruke julienne-jern eller mandolin i kombinasjon med kniv for å oppnå samme resultat, men vi synes denne metoden fungerer veldig bra. Den krever ingen spesialverktøy og det blir lite svinn.

Øvelse gjør mester, så det er bare å sette i gang.

spicy rekesalat med nudler og nøtter

Sprø grønnsaker, mettende nudler og salte reker passer utrolig godt sammen i denne fargerike og smakfulle rekesalaten.

SPICY REKESALAT MED NUDLER OG NØTTER

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 20 minutter
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

Dressing

  • 0,75 dl limesaft
  • 4 ts limeskall, revet
  • 15 g fersk ingefær, revet
  • 3 ss fiskesaus (nam pla)
  • 3 ss sukker
  • 2 ss sambal oelek-saus (eller sriracha-saus)
  • 300 g risnudler
  • 1 kg kokte reker 
  • 1 stk. slangeagurk, i tynne staver
  • 2 stk. gulrot, i tynne staver
  • 4 stk. vårløk, finsnittet
  • 4 ss fersk koriander, grovhakket
  • 4 ss mynteblader, grovhakket
  • 100 g salte cashewnøtter, grovhakket
  • 1 stk. rød chili, finsnittet

 

Slik gjør du:

  1. Start med dressingen: Rør sammen limesaft og -skall, revet ingefær, fiskesaus, sukker og sambal oelek (sterk chilisaus) i en skål. Smak til og juster – sausen skal smake ganske syrlig, men i balanse med salt, søtt og sterkt.
  2. Kok nudlene som anvist på pakningen. Avkjøl og sett til side.
  3. Skrell rekene. 
  4. Skjær agurk (ikke den myke kjernen) og gulrot i tynne staver for hånd eller med juliennejern. Finsnitt vårløk og grovhakk urtene.
  5. Vend nudler, reker, grønnsaker og urter sammen med dressingen. Dryss til slutt over grovhakkede nøtter og finsnittet chili.