Gravet ørret er ikke bare forbeholdt koldtbord og julebuffeter. Med dillstuede poteter og fennikelsalat blir det en himmelsk førjulsmiddag. Og mye enklere enn du kanskje tror.

Lekende lett tradisjonsmat

Prosessen med å «grave» oppstod i middelalderen da fiskerne gravde ned saltet fisk i sand for at den skulle gjære, og på den måten få lenger holdbarhet.

I dag lager vi gravet ørret og laks utelukkende fordi det smaker himmelsk godt, og det helt uten at det involverer spader eller noen form for fysisk graving. Faktisk trenger du nesten ingen redskaper i det hele tatt.

Alt du trenger er en tørrmarinade av salt og sukker, og god tid. Etter noen dager i kjøleskapet har fuktigheten i fisken reagert på marinaden og smakene har blitt konsentrert. Resultatet er en fisk så fløyelsmyk at den smelter på tunga.

<<Prøv også: Slik graver du hjort med øl>>

gravet ørret med fennikelsalat og dillstuede poteter

En lett og sprø fennikelsalat frisker opp med syrlig smak, samtidig som at anispreget i fennikelen passer utmerket til fisken.

Krydder til gravet ørret

Fersk dill er vanlig i forbindelse med gravet ørret og laks, men det er fullt mulig å lage uten. Vi har brukt fersk dill, hele sennepsfrø og akevitt for å få ekstra god smak.

Andre smaker som går godt til dette er korianderfrø, fennikelfrø, einebær, pepperrot, rødbeter eller hel sort pepper.

Akevitten kan byttes ut med cognac eller gin - eller rett og slett sløyfes. Bruk det du har eller det som frister mest.

<< Prøv også: Rødbetefarget gravlaks med dillkrem >>

Frys ned fisken

Siden gravet ørret egentlig er rå fisk bør du også passe på at råvaren du bruker ikke har parasitter, eller kveis. I oppdrettslaks er ikke dette noe problem, mens annen oppdrettsfisk og villfanget fisk bør fryses ned til -18˚C i minst et døgn før den skal graves.

Frossen ørret er perfekt å benytte til denne delikatessen. La fisken tine langsomt i kjøleskapet før du starter tilberedningen.

dillstuede poteter til gravet ørret

Med dillstuede poteter blir gravet ørret til et herlig førjulsmåltid. De kremete potetene er milde og mettende.

GRAVET ØRRET MED DILL OG AKEVITT

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 30 min. + 2-3 dager
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 1 kg ørretfilet (benfri, med skinn)
  • 1,5 ss salt
  • 1 ss sukker
  • 2 ss sennepsfrø
  • 2 ss akevitt
  • 3 pakker fersk dill (75 g)

 

Slik gjør du:

  1. Tørk ørretfileten godt med kjøkkenpapir. Del i to på tvers dersom du kun har én filet.
  2. Bland sammen salt og sukker og gni godt inn i begge filetene. Dryss over sennepsfrø og ringle over akevitt.
  3. Bruk et fat eller langpanne og fordel en tredjedel fersk dill utover. Legg den ene fileten med skinnsiden på fatet og legg på et nytt lag med dill. Dekk med den andre fileten, slik at skinnsiden kommer opp. Legg på resten av dillstilkene på toppen.
  4. Dekk lett med plastfolie og legg en fjøl eller bok på for lett press. La fisken stå i kjøleskapet i 3-4 dager.
  5. Tørk ferdiggravet ørret lett med kjøkkenpapir og skjær i tynne skiver. De peneste skivene får du ved å skjære på skrått mot hodeenden av fileten. Server med dillstuede poteter og fennikelsalat.

Ferdig gravet ørret holder seg 4-5 dager i kjøleskapet. Kan også fryses.

 

DILLSTUEDE POTETER OG FRISK FENNIKELSALAT

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 30 minutter
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

DILLSTUEDE POTETER

  • 800 g småpotet (kokefast), i terninger
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 2 dl melk
  • 2 dl kokevann
  • 0,25 ts salt
  • 0,25 ts hvit pepper
  • 1 ss fersk dill, finhakket

 

Slik gjør du:

  1. Skrell potetene, del i passe store terninger og kok møre i lettsaltet vann. Ta vare på kokevannet til sausen.
  2. Smelt smøret på middels sterk varme. Rør inn melet og spe på med melk.
  3. Fortsett å røre og spe på med kokevannet fra potetene til sausen er passe tykk – omtrent lik mengde som melk. Smak til med salt, pepper og dill.
  4. Vend potetene inn i sausen og server med en gang.

TIPS: Blir stuingen for tykk når den avkjøles, spe på med melk eller kokevann og kok opp på nytt.

 

FENNIKELSALAT

  • 1 stor fennikel (eller 2 små), i tynne skiver
  • 2 stilker stangselleri, i tynne skiver
  • 0,5 grønt eple, revet
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 1 ss sitronsaft
  • 0,25 ts salt
  • 0,5 ts pepper, nykvernet

 

Slik gjør du:

  1. Skjær fennikel og stangselleri i tynne skiver. Bruk gjerne mandolin. Riv eple på grovt rivjern.
  2. Bland sammen fennikel, selleri og eple og ringle over olivenolje og sitronsaft. Krydre med salt og nykvernet pepper.

 

Kilder:
bramat.no
matportalen.no