Klassisk fiskegrateng lages vanligvis med makaroni og inneholder ikke så mye grønnsaker. Det har vi gjort noe med, og laget en grønn variant av fiskegrateng med erter og spinat.

Fremgangsmåten er klassisk, så her får du både prøvd deg på gamle teknikker som å lage hvit saus og vende inn stivpiske eggehviter for en ekstra luftig fiskegrateng. Denne teknikken gir en luftig suffléaktig konsistens.  

Oppskrift på fiskegrateng med lettsaltet torsk, spinat og erter.

Lettsaltet torsk er perfekt å bruke i fiskegrateng fordi den er "fastere i fisken" og holder derfor formen bedre.

Optimal fisk i fiskegrateng

Lettsaltet torsk passer utmerket å bruke i fiskegrateng. Den lettsaltede torsken blir ”fastere i fisken” og vil holde fasongen bedre i en grateng enn vanlig fersk torsk.

Vær obs på at du trenger mindre salt i retten ettersom torsken er salt fra før av.

Det er viktig å spise fet fisk, men hvit fisk er også sunt. Torsk er mager hvit fisk som er en god proteinkilde,  inneholder tilstrekkelig av alle essensielle aminosyrer og er i tillegg lett fordøyelig.

<<LES OGSÅ: Er du glad i torsk, bør du sjekke ut denne deilige torskeretten med sitron og pinjekjerner. Nydelig!>>

Bruk rester!

Bruk gjerne rester du har igjen fra fiskemiddager. Du kan blande flere typer fisk, både fersk og rå. Fiskegrateng er den perfekte måten å få brukt opp fiskerester på!

Oppskrift på fiskegrateng med lettsaltet torsk, spinat og erter.

Fiskegrateng er genial hverdagsmat, som hele familien liker.

Fiskegrateng med lettsaltet torsk, erter og spinat

  • 50 g smør + mer til topping
  • 4 ss hvetemel
  • 3-4 dl melk
  • 3 egg
  • 4 ss Crème fraîche
  • ½ ts salt
  • ½ ts nykvernet pepper
  • ¼ ts muskat
  • 500 g lettsaltet torskefilet
  • 400 g frosne erter
  • 1 pose babyspinat
  • brødrasp/panko
  • Persille til topping

 

Slik gjør du det:

  1. Forvarm ovnen til 190 grader
  2. Start med å lage hvit saus til fiskegratengen. Smelt smøret og rør inn hvetemelet. Spe på melken litt etter litt og visp ut klumpene. La sausen tykne og koke i 3-4 minutter. Sett til side.
  3. Skill eggene. Visp inn eggeplommene i den hvite sausen sammen med Crème fraîche, salt, pepper og muskat.
  4. Stivpisk eggehvitene i en helt ren bolle. Vend det forsiktig inn i den hvite sausen.
  5. Skjær fisken i mindre biter og bland det inn i den hvite sausen. Fisken trenger ikke å kokes på forhånd. Tilsett erter og spinat.
  6. Fordel massen i en ildfast form og strø panko over. Smuldre gjerne litt ekstra smør på toppen før steking, eller skjær tynne skiver av kaldt smør med en ostehøvel.
  7. Fiskegratengen stekes på nederste rille i ovnen i 40-45 minutter, eller til toppen er gyllen. La fiskegratengen hvile i 5-10 minutter før servering slik at den får satt seg.

 Fiskegrateng serveres gjerne med råkost av gulrot og kokte poteter!