Husker du Disney-filmen Prinsessen og frosken? I filmen møter vi servitøren Tiana fra New Orelans, som drømmer om å åpne en restaurant. Og hennes favorittrett er den smaksrike gryteretten gumbo. Og hva passer vel bedre enn livlige New Orleans-smaker og en varmende gryterett med skalldyr når vinteren står for døren?

Gumbo er en gryterett proppfull av smak med like mange variasjoner som det finnes bestemødre i Sørstatene. Felles for gumbogrytene er at de er tykke, smakfulle og inneholder skalldyr og ofte kjøtt.

To typer gumbo

Gumbo oppsto i Louisiana med innflytelse fra både det spanske, franske, tyske og Vestafrikanske kjøkkenet. Det blir det kraftfull og smaksrik mat av!

Har du lyst på en skikkellig smaksbombe av en gryterett skal du prøve amerikansk gumbo. Oppskrift på gryteretten gumbo med skalldyr og røkt pølse.

Tomatisert gryterett med deilig krydder og skalldyr er tingen akkurat nå. Server gjerne med en naturris-blanding til.

Det er to hovedtyper gumbo – den kreolske varianten som stammer fra det spanske og franske kjøkken, og ofte kun har sjømat eller er kombinert med pølse, og Cajunvarianten som ofte er mer krydret og inneholder både skalldyr og fugl.

Gumbo fra bunnen av

En skikkelig, vaskeekte Gumbo er meget tidkrevende å lage da man opprinnelig skal lage en jevning kalt roux av olje og mel som kokes sammen over lang tid. Vi har laget en mye enklere variant her - så slipper du å stå på køkkenet i mange timer.

Basen til gumbo består av ”Cajun holy trinity of vegetables” som er like mengder løk, stangselleri og paprika. 

Lag ditt eget cajunkrydder

Du kan lage ditt eget cajunkrydder selv ved å blande like deler paprikapulver, løkpulver, hvitløkpulver, chili, kajennepepper, malt sort, salt + halv del hvit pepper, tørket timian og oregano. Du kan også kjøpe ferdig krydderblanding hos Coop Mega.

Skap god stemning

Den litt uvanlige, bitre grønnsaken okra er veldig vanlig å tilsette i en gumbo, men er ikke nødvendig for å få et smakfullt resultat. Scampi har fått rykte på seg for å være en miljøversting som bør unngås. Heldigvis kan du nå nyte denne deilige råvaren med god samvittighet. Hos Coop mega finner du MSC-sertifiserte scampi, som stammer fra bærekraftig produksjon.

Så hvorfor ikke sette på litt New Orleans-jazz og få varmen i kroppen av en velduftende og herlig gryterett? 

Gryteretten gumbo i en gryte.

Gumbo er en perfekt hyttemat. Det er kjempegodt å spise en hot rett etter en lang tur ute.

Gumbo med skalldyr og røkt pølse

  • 2-3 ss olivenolje
  • 4 hvitløksfedd
  • 2 røde chili
  • 1 gul løk
  • 2 stangselleristilker
  • 2 store gulrøtter
  • 1 grønn paprika
  • 2 ss cajunkrydder
  • 1 bokser hermetiske hakkede tomater
  • 3 dl kylling- eller grønnsakkraft
  • 200 g røkt kjøttpølse
  • 200 g rå scampi
  • salt, smak til
  • 1 håndfull gressløk
  • 200 g ris

 

Jevning:

  • 3 ss smør
  • 1/2 dl hvetemel
  • 2 dl kylling- eller grønnsakkraft
  • 1/2 ts salt

 

Slik gjør du:

  1. Finhakk hvitløk og chili, sett til side. Kutt løk, stangselleri og gulrot i omtrent like store terninger. Del paprika i litt større biter.
  2. Varm olivenolje i en tykkbunnet gryte, gjerne en jerngryte. Surr hvitløk og chili i et minutt før du tilsetter resten av grønnsakene. Rør rundt i ca. 10 minutter, til grønnsakene er myke og blanke.
  3. Tilsett hermetiske tomater, kraft og cajunkrydder*. Kok opp før du skrur ned temperaturen og lar det småputre i en time.
  4. Lag jevning ved å smelte smør over lav varme i en lav og bred gryte eller høy stekepanne. Tilsett melet og la det boble litt før du pisker inn kraft litt etter litt til jevningen tykner. Tilsett en god klype salt. Hell jevningen over i gryta og rør godt inn. 
  5. Del pølsen i biter og tilsett i gryta sammen med scampi. Rør godt rundt, og kok videre til scampien er rosa og gjennomkokt. Rør inn en håndfull hakket gressløk. Server sammen med ris.

(Kilde: Wikipedia)