Tidlig om morgenen legger fiskebåten Fjord Frisland fra kai i Mollösund og kjører mot en av de mange blåskjellanleggene utenfor kysten av den store øya Orust. I dag skal fiskerne høste fire store sekker med blåskjell, som hver rommer 1000 kilo skjell. Disse blåskjellene skal kontrolleres, vaskes, pakkes og sendes til Coop-butikker både i Norge og Sverige. 

Kanskje kommer noen av dem til din lokale Coop Mega-butikk?

<<BLÅSKJELL TIL MIDDAG? Blåskjell med asiatisk spicy kick>>

Blåskjellene krever litt tilsyn; hver mandag reiser Anders Granhed til alle blåskjellanleggene, sjekker forholdene og tar av prøver. Emelie Andersson jobber som kvalitetsansvarlig i bedriften. Blåskjell ute.

Blåskjellene krever litt tilsyn; hver mandag reiser Anders Granhed til alle blåskjellanleggene, sjekker forholdene og tar av prøver. Emelie Andersson jobber som kvalitetsansvarlig i bedriften.

Vokser tett i tett

Fjord Frisland er framme ved blåskjellanlegget og starter høstingen. En av fiskerne sitter helt nede i vannet og passer på at den lange linen med blåskjell kommer riktig opp i båten. Blåskjellene som høstes i dag er cirka to år gamle. De er store og mørkeblå og sitter tett i tett langs den lange linen. Skjellene dras av linen og føres opp i båten og ned i de store sekkene.

- Siden vi driver økologisk kan vi ikke legge igjen noe biomasse. Vi må ta med alt tilbake, forklarer daglig leder Anders Granhed i Scanfjord. Blåskjellene er heller ikke i kontakt med havbunnen, så disse skjellene er garantert frie for sand og leire.

<<RASK HVERDAGSMAT: Enkel pasta med blåskjell>>

En av fiskerne sitter helt nede i vannet og passer på at den lange linen med blåskjell kommer riktig opp i båten.

En av fiskerne sitter helt nede i vannet og passer på at den lange linen med blåskjell kommer riktig opp i båten.

Ekstra store blåskjell

Hvorfor de svenske, økologiske blåskjellene er så mye større og mer kjøttfulle enn andre blåskjell skyldes gode vekstvilkår med friskt vann og mye mat, tror Anders. Han har høstet blåskjell utenfor Mollösund siden 1997, og har nå 15 ulike anlegg fordelt rundt hele Orust. 

- Jeg startet med blåskjell allerede i 1979. Den gangen fantes det ikke kommersiell blåskjelldrift, men jeg kom i kontakt med et spennende forskningsprosjekt i Gøteborg som testet ut metoder for å dyrke blåskjell. Jeg så at det lå et stort potensial i blåskjell og startet med det, forteller han. 

Det har han ikke angret på. I dag produserer Scanfjord 800 tonn blåskjell hvert år. Cirka 35 prosent av disse selges i Norge. Scanfjord er Nordens ledende produsent av økologiske blåskjell.

<<HERLIG GRILLMAT: Lag fyrige blåskjell på grillen>>

Alle skjellene blir nøye kontrollert før de pakkes. Skjell som er ødelagt blir kastet.

Alle skjellene blir nøye kontrollert før de pakkes. Skjell som er ødelagt blir kastet.

Vakuumpakkede blåskjell er holdbare i 11 dager etter pakking. Men det er viktig at skjellene er kalde hele tiden, ellers forringes kvaliteten.

Vakuumpakkede blåskjell er holdbare i 11 dager etter pakking. Men det er viktig at skjellene er kalde hele tiden, ellers forringes kvaliteten.

Blåskjell hele året

En av suksesskriteriene er at han har blåskjellanlegg rundt hele Orust. Det betyr at han kan ha en jevn produksjon av blåskjell gjennom hele året, uavhengig av vær eller algespredning.

- Jeg er veldig stolt av det vi har fått til her. I løpet av året utvider vi med en ny båt, nye blåskjellanlegg og nytt pakkeri som gjør driften enda bedre og mer effektiv. Jeg synes det er flott at vi klarer å lykkes så bra med en lokal bedrift her i vakre Bohuslän, sier Anders Granhed.

Coop Mega er stolt over alle lokalmatprodusentene. Her møter du noen av dem:

Dette er økologiske blåskjell

Økologiske blåskjell er dokumentert naturlig dyrket og er fri for kjemisk påvirkning.

  • Blåskjellanlegget er vurdert av både det norske og svenske økologi-sertifiseringsorganet, Debio og Krav. De stiller krav til forholdene ved anlegget, blant annet hygiene og vedlikehold.
  • Det stilles krav til at alle blåskjell kan spores tilbake, fra gyting til innhøsting.
  • Økologiske blåskjellanlegg kan ikke ligge i områder hvor det er mulighet for kjemisk forurensing fra for eksempel utslipp.