Den svenske klassikeren Skagenrøre så dagens lys for første gang en gang på 1950-tallet, på Teatergrillen i Stockholm. Der står Toast Skagen fremdeles på menyen, omtrent 70 år senere. Og den er like populær i dag. 

Hva er Skagenrøre?

Skagenrøre er som en rekecocktail, bare med et litt mer nordisk preg. Kombinasjonen av karakteristisk dill, syrlig sitron og søtlige reker skiller den fra andre rekesalater.  

I tillegg til dill er det én ting til som er ganske typisk for Skagenrøre, nemlig ørretrogn. Det kan sløyfes, men det gir en deilig saltsmak til retten.  

<<PRØV OGSÅ: Reker med 3 deilige tilbehør>>

Ørretrogn ser lekkert ut og «smeller» som små saltbomber når du spiser dem.

Ikke bare til brødskiva

Klassisk Skagenrøre serveres på rugbrød, men du kan godt servere den i et rundstykke med salat, som vi har gjort her. Eller som aperitiff i krustader – perfekte små munnfuller.  

Skagenrøre smaker også himmelsk godt som del av et koldtbord, i bakt potet, eller som «dipp» til hjemmelaget knekkebrød og salte kjeks. Det er også veldig godt i avokado.

Det spiller altså ingen rolle om du sitter til bords med hvit duk og sølvbestikk, eller ligger på et piknikpledd på gresset; det blir uansett fest- og sommerstemning med Skagenrøre. 

<<PRØV OGSÅ: Spicy reker med ingefær, hvitløk og lime>>

Slik lager du deilig Skagenrøre med reker, dill og kremet dressing.

Du kan bruke reker i lake, men det kan gjøre at dressingen blir ganske tyntflytende. Det aller beste resultatet får du ved å skrelle ferske reker.

SKAGENRØRE

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 10 minutter
Porsjoner: 4 

Dette trenger du:

  • 2 dl crème fraîche
  • 2 ss majones
  • 1 ts Dijonsennep
  • 0,25 ts Srirachasaus (eller annen chilisaus)
  • 2 ss rødløk, finhakket
  • 2 ss fersk dill, finhakket
  • 1 ts revet sitronskall
  • 400 g reker (ferdig renset)
  • Salt og pepper
  • 4 stk. rundstykke
  • 1 stk. hjertesalat, finsnittet
  • 4 ts rogn (ørretrogn/løyrom/lakserogn)

 

Slik gjør du:

  1. Bland sammen crème fraîche, majones, sennep og chilisaus.
  2. Rør inn finhakket rødløk, dill, revet sitronskall og reker. Smak til med salt og pepper. 
  3. Server i rundstykke, med finsnittet hjertesalat og toppet med rogn. 

Tips!

Synes du smaken av rå løk blir for skarp? Legg finhakket løk i vann i 30 minutter før den skal brukes.

Kilde: dn.no/smak