Sambal oelek er en rå chilipaste laget av frisk chili, salt og eddik. Denne chilipasten kan brukes til alt fra marinader, supper, glaze og dipper.

Slik bruker du sambal oelek

Sambal oelek er perfekt krydder i en fiskesuppe, men den kan også blandes med rømme eller majones til en spicy dipp. En slik dipp holder seg noen dager i kjøleskapet og er deilig til pommes frites, rå grønnsaker eller til grillmat.

Samabl oelek er også super å spise naturell. Ha pasten i en skål og server den til alle retter som skal være litt sterke. Så kan alle justere styrken slik de selv vil.

Oppskrift på fiskesuppe med kokosmelk og sambal oelek.

Det finnes over 300 typer sambal i hele Indonesia, der pasten stammer fra. Det som varierer er for det første styrken; den finnes i alt fra mild til veldig sterk. Noen sambal kan være laget med mange chilityper, mens andre inneholder kun en chilitype. De kan lages med tamarind, kokosolje, fiskesaus, rekepaste, tomater, sukker, peanøtter, mango, sitrongress og mye mer.

Hot fiskesuppe

Vi har brukt chilipasten til en deilig fiskesuppe.  Kombinasjonen Sambal oelek og kokosmelk gir en autentisk indonesisk smak. Men det er ikke bare pasten som gjør suppen.

Når du skreller rekene må du ta vare på skallet og hodene. De er perfekte til å koke kraft på og gir en dyp smak til denne suppen.

Denne fiskesuppen er perfekt å lage dagen etter at du har hatt rekelag. Spar på skallene til dagen etter, samt en del av rekene og lag en smakfull asiatisk suppe.

Slik får du god fisk i fiskesuppen

Torsk er en flott fisk å bruke til fiskesuppe, men du bør ikke kutte fisken i for små biter.  2 x 2 centimeter er en fin størrelse, da holde fisken formen.

Hvor lenge fisken ligger i suppen har også mye å si. Legg fisken i suppen noen få minutter før servering, den skal bare trekke til den er gjennomvarm. Det samme gjelder for rekene. De er jo allerede kokte, så de skal bare bli varme før suppen serveres.

Oppskrift på fiskesuppe med kokosmelk og sambal oelek.

Denne fiskesuppen er egentlig mettende nok i seg selv. Men vil du ha noe til er det nudler eller ris vi vil anbefale å bruke.

Kilde: Wikipedia 

Fiskesuppe med kokosmelk og sambal oelek

Dette trenger du til 4-6 personer:

  • 1 kg ferske reker
  • 2 ss solsikkeolje
  • 4 hvitløksfedd
  • 50 g fersk ingefær
  • 1 gul løk
  • 1 l vann
  • 2 røde paprika
  • 1 grønn squash
  • 2 gulrøtter
  • 1 ss solsikkeolje
  • 1 ss sambal oelek chili paste
  • 3 ts fiskesaus
  • 2 ss soyasaus
  • 1 boks kokosmelk
  • 800 g torsk, skrei eller annen hvit fisk
  • 1 lime
  • 1 bunt vårløk
  • 1 potte koriander

 

Slik gjør du:

  1. Start med å pille rekene. Spar på skallet, for det lager du kraft av til suppa. Legg de ferdigpillede rekene i en skål og oppbevar kaldt til suppen er ferdig.
  2. Varm solsikkeolje i en dyp stekepanne eller gryte. Grovhakk hvitløksfedd og ingefær. Del løken i fire. Surr dette i oljen i et par minutter før du tilsetter rekeskallet. La dette surre litt før du heller på 1 liter vann. Gi kraften et oppkok, før du skrur ned temperaturen og lar det småputre videre i 20-30 minutter.
  3. Sil av rekeskallet og grønnsakene. Hvis du ikke bruker all kraften i oppskriften kan den oppbevares i kjøleskap i 2-3 dager.
  4. Del paprika, gulrot og squash i tynne strimler.
  5. Varm litt solsikkeolje i pannen eller gryta når du har silt av kraften. Tilsett sambal oelek chili paste og la det putre i 1 minutt før du tilsetter fiskesaus og soyasaus. Hell på kokosmelk og bland godt ut. Tilsett 7-8 dl av fiskekraften. Ha i grønnsakene og gi det et oppkok. Skru ned temperaturen.
  6. Kutt fisken i terninger og ha i suppa sammen med rekene. La det putre i 4-5 minutter, og ikke på for høy varme. Da vil rekene bli seige og fisken flake seg.
  7. Smak til med limesaft til slutt. Topp suppen med finhakket vårløk og fersk koriander.

Tilbehør til fiskesuppen!

Denne fiskesuppen er egentlig mettende nok i seg selv. Men vil du ha noe til, er det nudler eller ris vi vil anbefale å bruke.