Hummeren er vårt største krepsdyr, og trives på grunt vann fra svenskegrensen til Trøndelag. Prisen er høy, ikke bare på grunn av den gode smaken, men også fordi den den vokser veldig sakte, og fordi bestanden har gått ned de siste 50 år.

Hummeren er fredet, og utrydningstruet, så det er bare lov å fange den i to måneder av året. En hummer kan bli opptil 30 år gammel, men de fleste du finner i butikken er 6-7 år gamle. Hummeren gyter om sommeren. Mye av den importerte hummeren du finner i fiskedisken er fra Canada og USA.

Sesong:  Norsk hummer 01. oktober – 01. desember, kanadisk hummer hele året 

Næringsinnhold

Hummer er magert og fettfattig kjøtt, med mye protein, vitamin B12 og E, og sink.

Bruk

Hummer kokes levende, og spises som regel naturell med majones. Det er også populært å grille den, og da kommer søtsmaken i kjøttet enda bedre frem. Skallet er det lurt å ta vare på for å koke hummerkraft. 

Hummer med pomelo og koriander

Hummer er perfekt festmat. Dette er en nydelig forrett når du virkelig har lyst til å slå på stortromma!

Dette trenger du til 4 personer:

  • 2 stk hummer
  • 1 stk. Pomelo (evnt. garpefrukt)
  • 2 stk. sjalottløk
  • 1 stk. sitrongress, den nederste delen
  • 2 ss. sprøstekt sjalottløk /løk
  • 5 stilker koriander
  • 15 blader mynte

Dressing:

  • 2 ss sukker (gjerne palmesukker)
  • ca. 2 stk Birds eye chili (små grønne chili). Du kan bruke vanlig chili om du ikke finner Birds eye.
  • 1 ss kokosmasse, ristet
  • 3 ss fiskesaus
  • 10 ss friskpresset limejuice

Slik gjør du:

1. Kok hummeren i rikelig med vann med 20 gr salt pr liter, i 2 minutter, riv av klørne og kok de i 2 minutter til. La den avkjøles fort, gjerne med litt isbiter.
2. Del hummeren i 2 og rens kjøttet fra skallet, ta ut pave og gjeller. Ta vare på skallet da du skal koke kraft på det til suppen, eller til en senere anledning og legg hummerkjøttet på et brett, legg på litt chilikokossmør. Stekes i ovnen i 2 minutter rett før servering.
3. Rist kokosmasse i en panne til den blir gyllen, eller i en ovn, og avkjøl.
4. Knus så dette sammen med chili og sukker/palmesukker i en morter til det nærmest er pulver. Tilsett til slutt fiskesaus og limesaft.
5. Kokosen skal smake salt, syrlig og nesten nøtteaktig.
6. Rens pomeloen fri for skillevegger og stener slik at du bare har igjen cellene. Finhakk sjalottløk og sitrongress. Bland det med pomeloen og dressingen. Mynten, korianderen og den sprø løken has over salaten rett før man serverer den.

 

Hummer på risseng

I denne oppskriften spiller hummeren hovedrollen, men den får god hjelp av kremfløte og kruspersille. Nybakt brød eller loff smaker fortreffelig ved siden av, og det samme gjør et kaldt glass musserende vin.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 2 stk kokt hummer
  • 200 g kokt ris
  • 1 stk sjalottløk
  • 3 dl kremfløte
  • 1 ts salt
  • 0.5 ts pepper
  • 0.5 ts paprikapulver
  • 1 ss kruspersille
  • 1 stk baguette

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 225 grader. Klipp klør og ben av hummeren, og del den i to på langs.
  2. Ta forsiktig ut kjøttet fra skallet, og fjern paven.
  3. Finhakk sjalottløken og surr den blank i smør/margarin.
  4. Tilsett kremfløte og evt. hvitvin, salt, krydder og den kokte risen.
  5. Smør et ildfast fat.
  6. Legg i risblandingen og legg hummerkjøttet på toppen. Dryss salt, pepper og paprika over kjøttet.
  7. Sett fatet i stekeovn i 15 minutter.
  8. Dryss over finhakket persille og server med ferskt brød eller loff.

Tips: Ikke kast skallet! Det kan du lage deilig kraft av som du for eksempel kan bruke i en hummersuppe neste dag.