Det finnes over 75 hvalarter, og de er i alle høyeste grad en del av havets økosystem. Enten spiser de selv fisk eller de konkurrerer med fiskene om plankton, krill og annen mat.

Hval er ikke en fisk, men et pattedyr som gjennom evolusjonen har tilpasset seg livet i havet. Faktisk er det flodhesten som er hvalens nærmeste nålevende slektning.

Hvalfangst

Norge, Island og Japan er de eneste nasjonene i verden som driver med kommersiell hvalfangst. Metodene som benyttes i norsk vågehvalfangst er i dag helt på høyde med de som brukes i annen storviltjakt, både når de gjelder hvor raskt dyret dør og hvor mange dyr som blir skadeskutt.

Hvalfangerne må både ta obligatoriske skyteprøver med harpunkanon og rifle samt gjennomføre et årlig kurs der skyting og avliving vektlegges.

Næringsinnhold

Hvalkjøtt er sjømat og har flere av de samme helsemessige fordelene som fisk og skalldyr.  Kjøttet er magert, og det fettet som finnes er av den sunne typen slik som Omega-3. Hvalkjøtt inneholder ulike vitaminer, både vitamin A, D, B6  og B12. Hvalkjøtt er i tillegg en god kilde til protein.

Slik bruker du hval

Mange tror at hvalkjøtt smaker tran, men det er ikke sant lenger. Med nye produksjonsmetoder unngår man transmaken helt. Kjøttet er mørt og kan minne om en blanding av viltkjøtt og storfekjøtt. Hvalkjøtt kan derfor brukes på samme måte som annet rødt kjøtt.

Du kan ha hvalkjøtt i gryteretter, steke det som biff eller kverne kjøttet til for eksempel burger. Forsøk også å lage sashimi eller tartarsmørbrød av hvalkjøtt, og ha det gjerne på grillen.

Kilder: Norskhval.no, Regjeringen.no, Wikipedia, nrk.no

Oppskrift på pannestekt hvalbiff.

Hvalbiff smaker nesten som rødt kjøtt og er veldig godt som biff. Strø gjerne litt grovt gourmetsalt på hvalbiffen før du serverer med gode poteter og aspargesbønner.

 

Pannestekt hvalbiff

Dette trenger du til 4 personer:

  • 4 hvalbiffer
  • pepper
  • smør og olje til steking

 

Slik gjør du:

  1. Krydre hvalbiffene godt med pepper.
  2. Stek dem  cirka 3 minutter på hver side i en varm pannen med olje og smør.
  3. La hvalbiffene hvile i 5 minutter før du sjærer dem i skiver og danderer på tallerken.
  4. Server gjerne med røstipoteter eller hjemmelagde pommes noisettes.