Tataki er en japansk metode for å tilberede kjøtt og fisk. Metoden går ut på å varmebehandle kjøtt eller fisk raskt på alle kanter slik at det får en fin stekeskorpe, men forblir rått på innsiden. På mange måter kan tataki minne om sashimi, men har i tillegg en sprø stekeskorpe.

Når hvalkjøttet er ferdigstekt, skjærer du det i tynne skiver og serverer det sammen med en ponzusaus med alskens herlige saker som ingefær, hvitløk, chili og lime. Du kan også servere hvaltataki med vanlig soyasaus eller en eddikdressing. 

Oppskrift på tataki av hval med spicy ponzusaus.

Hvaltataki passer ypperlig som en forrett, eller som en av flere småretter i et større måltid. Siden tataki vanligvis ikke serveres med ris, er det et lett måltid.

Japansk metode passer hval

Tataki med laks, tunfisk og biff er det aller vanligste i Japan. Vi har valgt å bruke et stykke norsk hvalfilet. Hvalkjøtt minner kanskje mer om biffkjøtt enn fisk, og kommer virkelig til sin rett med denne tilberedningsmetoden.

Hvalkjøtt skal ikke varmehandles for mye, for da kan det bli både tørt og få en bismak. Derfor er tataki den perfekte tilberedningsmetoden for hvalkjøtt. De tynne skivene lettstekt hval forblir møre og smakfulle, og smaker nydelig dyppet i ponzusausen.

Oppskrift på tataki av hval med spicy ponzusaus.

Prøv deg gjerne frem med andre typer fisk eller kjøtt som laks, tunfisk, kveite, eller en ytre- eller indrefilet av okse. Velg en filet eller et stykke som er omtrent like tykt hele veien slik at skorpen blir jevnt stekt.

HVAL-TATAKI MED SPICY PONZUSAUS

Ponzusaus:

  • 1 ss finhakket ingefær
  • 1 ss finhakket rød chili
  • 1 finhakket hvitløksfedd
  • 1 dl soyasaus
  • 1 ss riseddik
  • 1 ts sesamolje
  • 1 ss flytende honning
  • ½ lime

 

Tataki av hval:

  • 400 g hvalfilet
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 bunt vårløk
  • 1 ts sesamfrø

 

Slik gjør du:

  1. Start med ponzusaus: Finhakk ingefær, rød chili og hvitløk og legg det i en liten bolle.
  2. Bland sammen soyasaus, riseddik, sesamolje, flytende honning og saften fra ½ lime, og bland sammen med resten. La sausen stå kjølig så smakene får satt seg i en halvtimes tid.
  3. Tørk av hvalbiffen og krydre med rikelig salt og pepper.
  4. Varm nøytral olje i en stekepanne. Når panna er skikkelig varm legger du i hvalfileten. Stek i 30 sekunder på hver side. La kjøttet hvile 10 minutter før du skjærer det i ½ cm tykke skiver. Dander på en fjøl eller et fat.
  5. Kutt vårløk i tynne skiver og dryss over hvalen. Topp til slutt med spicy ponzusaus og et dryss sesamfrø.