Jørn Thalberg er ferskvaresjef på Coop Mega Linderud i Oslo, og under NM i sjømathandel klatret han til 3. plass på pallen. Han er glad i all sjømat, men reker er helt klart en av favorittene.
– Reker er veldig allsidig, og jeg synes de er best når jeg lager noen gode sauser til. Jeg rister brødet først, enten i brødristeren, i tørr stekepanne eller på grillen. Da blir ikke loffen helt bløt av majonesen, samtidig som du får en skikkelig digg og sprø skorpe.
Noen gode, sprø salatblader under rekene løfter også skiva mange hakk. Sammen med noen gode dressinger, litt vårløk og tynne skiver med rødløk som tilbehør, er dette min klare rekefavoritt.

<< PRØV OGSÅ: Reker med 3 deilige tilbehør >>
  

Jørns 3 gode sauser til reker:

Alle sausene serveres kalde og er basert på rømme eller crème fraîche. Om du velger det ene eller det andre spiller ingen rolle.

CHILIAIOLI
5 minutter/ 2 porsjoner

  • 1 ss crème fraîche
  • 1⁄2 rød chili, finhakket,
  • 1⁄2 kinesisk hvitløk eller 3 fedd, finhakket
  • 1⁄2 ts Dijon sennep
  • Litt pepper
  • Ca. 1 pose majones

Slik gjør du:

  1. Dette er en aioli som er veldig enkel å tilberede, og de fleste liker den.
  2. Rør crème fraîche, krydder og sennep sammen, og vend det med majonesen.
  3. Du kan selv regulere smaken og konsistensen ut fra hvor mye majones du bruker.

JØRNS FAVORITT
5 minutter/ 2 porsjoner

  • 1 dl crème fraîche
  • Estragon, finhakket
  • Basilikum, finhakket
  • Saften av 1⁄2 sitron

Slik gjør du:

  1. Dette er min favorittdressing. Estragon er veldig godt til alle typer skalldyr. Det er bare å røre sammen crème fraîche eller rømme, finhakkede urter og litt sitronsaft.

ASIATISK STING
5 minutter/ 2 porsjoner

  • 1 dl crème fraîche
  • 1 rød chili, finhakket
  • 1 hel kinesisk hvitløk, finhakket
  • Ca. 2 cm ingefær, revet
  • Litt kajenne

Slik gjør du:

  1. Rør sammen alle ingrediensene, men smak deg fram til hvor mye ingefær og kajenne du vil ha i.
  2. Du trenger bare litt kajenne, for chilien er sterk. Men kajenne gir en litt annen smak og litt annen varme enn chilien.

KOK KRAFT PÅ REKESKALLENE

Resultatet av en vellykket rekekveld er et hav av rekeskall. Men der andre ser søppel, ser Jørn Thalberg muligheter. Han koker kraft på skallene. Hvis du skal lage fiskegrateng er det godt med litt av kraften i den hvite sausen. Men det mest geniale er å lage en god fiskesuppe. Kok opp kraften, tilsett litt fløte og ha i fisk og grønnsaker. Du får ikke en enklere og bedre fiskesuppe.

  1. Smelt smør og fres hakket løk i smøret. Ha oppi rekeskallene. La dem frese med i et par minutter.
  2. Hell på vann så det dekker skallene, og la småkoke i 20 til 30 minutter. Smak til med salt og pepper.