Torsk er tradisjon på julaften på Sørlandet, deler av Nord-Norge og langs kysten. Ifølge en undersøkelse gjort av Ipsos MMI for Matprat i 2013 spiser bare 1 prosent  av befolkningen torsk på julaften. 

Sannsynligvis var det vanligere å spise torsk på julaften før i tiden, da fiske var hovednæringen i disse delene av landet.

Oppskrift på juletorsk med rotmos, rødvinssaus og dillpoteter.

Juletorsken stekes i ovnen med stjerneanis og appelsin for ekstra god smak.

Den beste juletorsken

Juletorsk kan lages på flere måter. Den mest tradisjonelle juletorsken er nok trukket torskekotelett med mandelpotet, kokt gulrot og sandefjordsmør eller eggesmør. Det er også blitt vanligere med andre stykker og tilberedningsmetoder av torsken, for eksempel å bruke ryggfileten (loin) og steke i ovn.

Mange serverer juletorsken med rotmos og rødvinssaus. Eller med erter og bacon, litt som med lutefisk!

Oppskrift på juletorsk med rotmos, rødvinssaus og dillpoteter.

Juletorsk med det aller beste tilbehøret; rotmos, rødvinssaus og dillpoteter.

Garantert fersk juletorsk

Hos Coop Mega får du garantert fersk juletorsk! Nytt av året er nemlig en unik datomåling som leveres på fersk fisk. Dette er din garanti for at fisken du kjøper er helt fersk. Se etter datomålingen neste gang du kjøper hel torsk hos Coop Mega.

Deilig tilbehør

Vi har laget en variant av juletorsken med en fløyelelsmyk og dekadent rotmos, dillpoteter og himmelsk rødvinssaus. Vi har valgt å bruke ryggfilet (loin) og steke den i ovnen sammen med stjerneanis og appelsin, for et ekstra hint av jul.

<<LES OGSÅ: Liker du sild til jul, vil du elske denne blåbærsilda. Ikke bare ser den fantastisk ut, den smaker også helt nydelig sammen med flattbrød og poteter - eller som en del av julebuffeten.>>

Om du ikke er helt klar for å bytte ut ribba eller pinnekjøttet på selveste julaften er juletorsk et deilig og litt lettere avbrekk i løpet av juledagene. Kanskje har du rotmos- eller potetrester igjen fra julemiddagen? Lag restejuletorsk da vel!

Oppskrift på juletorsk med rotmos, rødvinssaus og dillpoteter.

Bare 1 prosent av Norges befolkning spiser torsk på julaften, men det er jo ikke noe i veien for å nyte dette fantastiske fiskemåltidet på andre tider av året!

Juletorsk med rotmos, rødvinssaus og dillpoteter

  • 800 g ryggfilet (loin) av torsk, gjerne med skinn
  • 2 ts salt
  • Litt nykvernet pepper
  • ½ dl olivenolje
  • 2 stk stjerneanis
  • 2 stk laurbærblad
  • 1 appelsin

 

Slik gjør du:

  1. Del torsken i porsjonsstykker på ca 200 g hver. Eventuelt kan fileten stekes hel. Salt fisken godt og la den ligge i 20-30 minutter. Skyll fisken i kaldt vann og tørk av.
  2. Skjær av appelsinskallet, kun det oransje, og legg i en ildfast form sammen med stjerneanis og laurbærblad. Legg fiskestykkene over og drypp olivenolje over. Krydre fisken lett med nykvernet pepper.
  3. Stekes ved 150 grader i 15 minutter. La fisken hvile litt før servering.

 

Rotmos

  • 1 søtpotet
  • 2 gulrøtter
  • ½ kålrot
  • 2 appelsinskiver
  • 2 ts dijonsennep
  • 50 g smør
  • ½ dl kremfløte
  • salt og pepper

 

Slik gjør du:

  1. Skrell rotgrønnsakene og del i terninger. Kok mørt. Legg et par appelsinskiver i kokevannet.
  2. Hell av vannet og appelsinskivene. Mos grønnsakene med en potetstapper eller stavmikser. Tilsett sennep, smør og fløte.
  3. Smak til med salt og pepper, og en liten appelsinskvis.

 

Dillpoteter

  • 800 g småpoteter
  • 1 potte dill
  • 50 g smør
  • salt og pepper

 

Slik gjør du:

  1. Kok eller damp småpotetene. Koketid avhenger av størrelse på potetene. Ca 10-15 minutter.
  2. Finhakk dill. Rør smør og dill inn i de varme potetene. Topp med litt salt og nykvernet pepper.

 

Rødvinssaus

  • 2 sjalottløk
  • 1 hvitløkfedd
  • 2 ss smør + 1 ss til montering
  • 1 kvast timian
  • 2 dl rødvin
  • 2 dl fiskekraft
  • 2 stjerneanis
  • 1 laurbærblad

 

Slik gjør du:

  1. Finhakk sjalottløk og hvitløkfedd til det er nesten som en puré. Stek løken blank i smør i en liten kasserolle.
  2. Legg i timiankvasten, stjerneanis og laurbærblad.
  3. Tilsett rødvin og fiskekraft. Kok sausen inn til den er halvert.
  4. Plukk ut timiankvasten, stjerneanis og laurbærblad. Pisk inn 1 ss kaldt smør. Smak eventuelt til med salt og pepper. 

Kilde: Wikipedia